Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 10:56:54

Жінки та війна - життя триває

17.02.2023   11:16Агенцiя

Саме такою була тема спілкування під час онлайн зустрічі депутаток Чернігівської обласної і міської рад депутатських груп з гендерних питань “Рівні можливості” із депутатками парламенту Республіки Косово Тінкою Курті та Елізою Ходжі.

Депутатки парламенту поділилися власним досвідом переживання війни у Косово в 1998-1999 роках, а також розповіли, як досвід їхньої країни може бути корисним для жінок України.
За словами депутатки Елізи Ходжі, війна в Україні зараз суттєво відрізняється від тієї, що була в Косові, насамперед хорошою поінформованістю людей і доступом до інформації про події, що відбуваються. А в 90-х роках тим, хто виїхав із Косово, тікаючи від війни, доводилося по дві доби добиратися до Албанії, аби дізнатися бодай хоч щось про рідних і друзів, які залишалися в Косово. Ці події однаково є травматичними і болітимуть через багато років по завершенню війни.
 “Рани відкриті, і кожна дата нагадує про те, що ми пережили і яку ціну заплатили за нашу незалежність”, - наголосила керівниця групи депутаток-жінок у парламенті Косово Тінка Курті.
Депутатки парламенту Косова рекомендували українкам продовжувати займатися своєю професійною діяльністю, адже це дозволяє відчувати свою залученість до суспільної діяльності, продовжувати боротьбу заради перемоги і незалежності своєї держави. Також вони акцентували увагу на необхідності документування військових злочинів, збереження доказів і пошуку свідків, щоб потім притягнути винних до відповідальності. Не залишати свої історії в собі про пережитий досвід війни, а намагатися відкрито про них говорити, аби не перенести травми на наступні покоління.

Керівниця депутатської групи з гендерних питань в облараді Юлія Заїка розповіла про діяльність депутатів і депутаток, громадських організацій, волонтерів на Чернігівщині. Організація, яку вона очолює - Ліга ділових та професійних жінок України - активно допомагає відновлювати пошкоджене житло у приміських громадах Чернігова та в місті. Завдяки підтримці міжнародних партнерів вдалося уже відновити 950 будинків приватного сектору, що мали легкі та середні пошкодження, та 1000 квартир у багатоповерхівках обласного центру. Також вона презентувала платформу InterUAction, що допомагає покращити взаємодію різних сторін у процесі відновлення України.

    “Війна залишиться з нами назавжди, бо втрати, руйнування. психологічні травми - безповоротні, але вихід є - потрібно об'єднуватися, рухатися далі, щоб наближати нашу перемогу”, - наголосила депутатка Чернігівської обласної ради.  Також вона привітала представниць Республіки Косово з річницею Незалежності їхньої держави. Хоча на сьогодні Косово є частково визнаною державою, але є сподівання, що ситуація може змінитися.
    Учасниці зустрічі висловили зацікавлення в обміні досвідом та налагодженні подальшої конструктивної взаємодії, адже під час війни роль жінок не пересічна, і кожна з них робить свій вагомий внесок у перемогу.
 

Ірина Синельник

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини