Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 11:16:39

Нинішня зимова повінь на Чернігівщині – є аномальною і сенсаційною

27.01.2023   11:16Агенцiя

В розпал зими рівень води в найбільших річках в межах Чернігівщини – Десні та Дніпрі підвищився немов під час весняного водопілля.

Найбільше клопотів вода вже принесла жителям Любецької, Михайло-Коцюбинської та Новгород-Сіверської громад. Підоплені вже дві сотні домогосподарств, а також відрізані від великої землі кілька населених пунктів. Науковці вже називають зимову повінь 2023 року – унікальним природним явищем і навіть сенсацією.     

    "Якщо говорити з точки зору спостережень - це процес аномальний, не типовий для наших річок. Це можна сказати певною сенсацією в хронології десятки років", - вважає Юрій Карпенко, завідувач кафедри екології Національного університету «Чернігівський колегіум».

Хвилюються через велику воду у Новгород-Сіверському. Десна піднімається щодня. Прогнози непередбачувані. До деяких сіл можна дісталися лише через Сумщину. Є загроза, що і до сусідів дорогу може підтопити.  

    "У нас зараз підтоплені 2 понтонні переправи через ручки Десна та Віть. Автосполучення не можливе і пішоходне. Дорога перелита, відрізані 3 села: Биріне, Прокопівка, підгірне. Сполучення через Шосткинський район. Піднімається вода щодня, якщо буде тиждень-два - то автодорога Новгород-Сіверський-Шостка буде перелита, і сполучення не буде. Лише через Короп, а це далеко", - розповів Андрій Анікієнко, начальник Новгород-Сіверської РВА.

Після серйозного зневоднення попередніх років природа таким чином компенсує нестачу води, пояснують екологи нинішні процеси. Річки Чернігівщини – живляться саме опадами. Їх була велика кількість. Саме це і призвело до зимової повені, яка стала серйозним викликом перш за все для людей.

    "Природа компенсує це таким чином. Опади випадають у верхів’ях Десни, накопичуються, а потім тануть. Йде площинний збір. Десна – рівнинна річка. Підняття води відбувається, вода на заплави виходить, затоплення їх, підняття рівня грунтових вод. Для людини погано, бо в погребах вода. Для живих організмів теж є виклики". - каже Юрій Карпенко.

Що буде весною, поки прогнозувати ніхто не береться. Як те, які наслідки матиме зимова повінь. Природа стала не передбачуваною.

 

cntime.cn.uа

Останні новини Чернігівщини

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини