Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 12:31:30

Вето на законопроєкт 5655: Асоціація міст України звернулася до Президента

22.12.2022   11:16Агенцiя

В АМУ наголошують, що Проєкт закону №5655 вимагає доопрацювання. Асоціація міст України (АМУ) звернулася до президента України Володимира Зеленського про застосування права вето щодо прийнятого Верховною Радою України проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» №5655 від 11.06.2021. Про це повідомляється на сайті АМУ.

«Вважаємо, що прийнята редакція суперечить задекларованій меті законопроєкту та потребує суттєвого доопрацювання. Звертаємось до Вас з проханням застосувати надане Вам п. 30 ст. 106 Конституції право вето щодо проєкту закону №5655 та повернути його на повторний розгляд Верховної Ради України», - йдеться в заяві.
В АМУ зазначають, що чинною редакцією закону знищується ідея електронної системи регулювання містобудування, оскільки відсутня відповідальність реєстраторів за невиконання чи порушення закону. Також цей закон легалізує та стимулює самовільне будівництво, оскільки в разі визнання судом незаконності будівництва його вартість має бути відшкодована з місцевого бюджету. А незаконне будівництво, здійснене до набрання чинності законом, легалізується. Монополізується допуск на ринок. А виключно державна функція контролю та нагляду за забудовниками передається бізнесу. Натомість можливості контролю з боку місцевого самоврядування та громадськості обмежуються.
«Громадськість позбавляється прав ініціювати обов’язкові перевірки будівництва у разі виявлення ними порушень, а отже збільшується кількість конфліктів між громадськістю і забудовниками. Порушуються мінімум 5 положень Конституції та створюється ряд суперечностей з Цивільним кодексом», - підкреслюють в АМУ.
Петиція на ветування проєкту закону №5655 за декілька годин після його голосування у Верховній Раді набрала 25 тисяч голосів. Це сталося вперше в історії України. А на момент оприлюднення заяви петиція зібрала більш ніж 42 тисячі підписів.


Чернігівське РВ АМУ
Офіс реформ у Чернігівській област
і

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини