Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:42:05

Громади Чернігівщини отримали рекомендації щодо забезпечення енергетичної безпеки

25.10.2022   09:20Агенцiя

Як громадам Чернігівщини підготуватися до непередбачуваних ситуацій цієї зими, зменшити витрати тепла та забезпечити будівлі альтернативними джерелами енергії, запровадити цілеспрямоване планування щодо скорочення енергоспоживання та забезпечення власної енергоефективності,

– розглядали під час семінару «Енергетична безпека територіальної громади», який проходив у Чернігові 13–14 жовтня 2022 р. Це був другий семінар для голів територіальних громад в рамках проєкту «Підвищення ефективності та результативності діяльності територіальних громад за умов війни: виклики та відповіді». Його реалізують Чернігівський регіональний центр підвищення кваліфікації та Сіверський інститут регіональних досліджень за підтримки фонду Ганнса Зайделя.

З вітальним словом до учасників зібрання звернулися заступник начальника обласної військової адміністрації Дмитро Іванов та перша заступниця голови обласної ради Ніна Лемеш.

Вони відзначили активність та прагнення очільників місцевого самоврядування до отримання нових знань та обміну досвідом, незважаючи на обставини воєнного часу. А це просто необхідно в умовах, коли йдеться про забезпечення життєдіяльності громад, вирішення нагальних питань щодо електро- та теплопостачання комунальних закладів та жителів домогосподарств.

Впродовж двох днів учасники зустрічі визначали найбільш критичні проблеми громад напередодні зими, ознайомилися з актуальними змінами законодавства у сфері енергоефективності, енергозбереження та енергоменеджменту. Експерти семінару зупинилися на практичних кроках, які громади можуть робити для зменшення витрат енергоресурсів вже зараз. Подальша мова йшла про залучення фінансування під енергозберігаючі проєкти, алгоритм кроків для громади, вимоги донорів та допомогу, яку вони можуть надати для впровадження ініціатив з енергозбереження у населених пунктах області. Принагідно звернули увагу на типові помилки під час підготовки заявки та реалізації подібних проєктів.

В наступному блоці питань йшлося власне про запровадження системи планування та обліку спожитих енергоресурсів, залучення альтернативних, місцевих джерел енергії та видів палива та впровадження комплексу енергозберігаючих заходів. Наголошувалося на необхідності розробки місцевих енергетичних планів, проведення систематичних енергоаудитів основних бюджетних енергоспоживачів, наявності енергетичних паспортів та енергетичних сертифікатів на такі об’єкти. Зокрема, сертифікат – це одна з умов отримання фінансування як від державних так і іноземних донорів. Також звернули увагу на доцільність розробки Плану дій сталого енергетичного розвитку і клімату, як свого роду стратегії енергетичного та екологічного розвитку для громади.

Спікери заходу надали кілька важливих порад впровадження заходів з енергоефективності. Насамперед, це комплексність рішень для будівель та систем (утеплення, заміна вікон, комунікацій, систем вентиляції, систем освітлення тощо). Саме такі заходи дають реальну економію і саме з ними варто звертатися до донорів. Важливо  залучати зовнішніх технічних  фахівців для неупередженої оцінки таких проєктів та об’єктів, де плануються заходи з термомодернізації або енергоефективності. Тому в проєктах варто закласти кошти на їхні послуги, а також юристів задля уникнення ризиків та зайвих витрат. Водночас експерти порадили не відмовлятися від централізованих систем опалення, газових котлів та ін., оскільки запасний варіант має бути завжди.

До обговорення в режимі онлайн долучились представники громад Вознесенська ‒ Миколаївської, Миргорода ‒ Полтавської, Львова та Жовкви ‒ Львівської областей, які презентували власні зразки та досвід впровадження енергозберігаючих проєктів.

З учасниками семінару працювали  голова осередку енергоаудиторів Чернігівської області, технічний експерт проєктів «Угода мерів» та «GIZ» Сергій Зінченко та експерт з технічного впровадження проєктів підвищення енергоефективності та використання відновлювальних джерел енергії в промисловому, комунальному, житловому та сільськогосподарському секторах Дмитро Іваненко.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини