Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 23:45:49

Конкурс грантів на підтримку регіональних партнерських ініціатив активістів і журналістів, спрямованих на підвищення рівня прозорості та підзвітності влади

25.10.2022   09:11Агенцiя

Заявки приймаються до вівторка, 15 листопада 2022 року на адресу ukraine@iwpr.net.

Міжнародна організація «Інститут висвітлення війни та миру» (Institute for War and Peace Reporting) запрошує регіональні команди активістів та журналістів з усіх регіонів України подати заявки на другий раунд конкурсу грантів на фінансування проєктів, спрямованих на підвищення рівня прозорості та підзвітності місцевої влади, посилення громадського контролю бюджетних коштів та майна громади, адвокацію змін на місцевому рівні, посилення участі громадян у розвитку місцевої громади, моніторинг та висвітлення процесів відбудови на місцевому рівні, у тому числі на деокупованих територіях, під час війни, у перехідний та післявоєнний періоди. На додаток до надання грантів на реалізацію проєктів, передбачені експертна, менторська та юридична підтримка грантоотримувачів, а також можливе проведення інших спільних заходів.

Кінцевий термін подання заявки: вівторок, 15 листопада 2022 року на адресу ukraine@iwpr.net.

Конкурс грантів відбувається в рамках трирічного проєкту AVE (Amplify, Verify, Engage: media and civil society for democratisation and good governance in Eurasia 2021-23), який виконує Інститут висвітлення війни та миру (IWPR) в Україні, інших країнах Східного партнерства та Центральній Азії за підтримки Міністерства закордонних справ Королівства Норвегії. Одна із цілей даного проєкту – зміцнення системи громадського контролю з боку громадянського суспільства та медіа, протидія та запобігання корупції, посилення діалогу між експертами, медіа, ОГС та можновладцями, покращення інформування громадськості, залучення громадян до розвитку місцевої громади, громадський моніторинг та контроль діяльності влади й публічних фінансів, моніторинг та висвітлення реформ, що мають регіональне втілення.

Мета грантового конкурсу та пріоритети:

Мета грантового конкурсу – сприяти зміцненню системи контролю з боку громадянського суспільства та медіа; забезпеченню доступу до публічної інформації, яка не несе загроз обороноздатності; моніторингу публічних закупівель і бюджетних витрат на місцевому рівні, покращенню інформування громадськості та громадського моніторингу й контролю через підтримку проєктних ініціатив регіональних активістів і журналістів та розбудову їхніх спроможностей.

Пріоритети проєкту: предметом зусиль запропонованих проєктів має бути підвищення рівня підзвітності і прозорості влади через громадський моніторинг і контроль використання публічних ресурсів таабо адвокацію відповідних змін на місцевому рівні. Усі проєкти повинні мати сильний компонент висвітлення діяльності й результатів у ЗМІ (в т.ч. соціальних медіа) та інформування громадськості шляхом тісної співпраці зі ЗМІ, окремими журналістами, центрами журналістів-розслідувачів, проведення широких інформаційних кампаній тощо.  

Там, де доречно, IWPR заохочує заявників створювати регіональні чи міжрегіональні коаліції між громадськими організаціями та ЗМІ/журналістами.  

Цілі та очікувані результати проєкту мають бути здійсненними та відповідними до наявних ресурсів та періоду реалізації проєкту. Заявники, які мають кількарічний успішний досвід у сфері заявленої діяльності і спроможні залучити широке коло партнерів та відповідних зацікавлених сторін матимуть перевагу. Також буде надано перевагу проєктам, чий досвід має потенціал бути успішно реплікованим в інших регіонах України.   

Розмір грантів: загальний бюджет раунду дорівнює 75 000 євро. IWPR планує підтримати 6-7 проєктів вартістю 10 000 – 15 000 євро. Бюджет має бути адекватним запропонованій діяльності, ощадливим, прозорим і конкурентоспроможним.

Тривалість проєктів: проєкти можуть тривати від 4 до 10 місяців, мають розпочатися не раніше 1 cічня 2023 року і завершитися не пізніше 31 жовтня 2023 року.  

Запитання щодо грантового конкурсу просимо надсилати на адресу ukraine@iwpr.net. Якщо ви не знайдете форму заявки в форматі MsWord та форму бюджету в MsExcel безпосередньо при цьому анонсі, будь ласка, надішліть запит на означену електронну пошту.

Надання грантів (безповоротної цільової фінансової допомоги) за цим конкурсом передбачено переважно громадським організаціям, які мають статус неприбутковості. Як виняток гранти можуть бути надані комерційним компаніям (наприклад, ЗМІ), проте сплату податку на прибуток стосовно коштів гранту такий грантоотримувач має здійснювати з інших джерел. Проєкт не може фінансувати політичні партії та релігійні громади.

Фінансування партнерства може здійснюватися двома способами: 1) ключова організація може виступити головним і єдиним заявником, якщо вона за статутом може надавати гранти іншим організаціям, або 2) партнери отримуватимуть окремі гранти, а координуюча роль ключової організації і взаємодія у партнерстві буде визначена Меморандумом про співпрацю.     

IWPR залишає за собою право запитати у заявника додаткову інформацію про організацію або поданий проєкт, а також надати заявнику вимоги щодо доопрацювання заявки. IWPR залишає за собою право профінансувати стільки заявок, скільки вважатиме за потрібне, і оголосити додатковий конкурс, якщо всі ресурси не будуть розподілені в рамках поточного конкурсу.

Подані на конкурс матеріали не рецензуються, причини відмови у підтримці грантових заявок не повідомляються. Остаточне рішення щодо грантової заявки оскарженню не підлягає. Результати розгляду власної проєктної заявки буде повідомлено кожному заявнику електронною поштою, але в першу чергу – успішним заявникам.

Про IWPR:

Інститут висвітлення війни та миру (IWPR) – це міжнародна некомерційна організація з головними офісами в Лондоні, Вашингтоні та Амстердамі, що працює зі ЗМІ та громадянським суспільством задля покращення ситуації у майже трьох десятках країн світу, які перебувають в умовах кризи, конфлікту чи трансформації. 

IWPR працює в Україні з 2014 року. У 2016-2017 роках, за підтримки МЗС Королівства Нідерландів, IWPR підтримав вісім коаліційних проєктів громадських активістів та медіа у чотирьох регіонах України – Києві, Харкові, Львові та Одесі, які  досягли конкретних результатів в різних сферах громадського контролю, як-от: державні закупівлі, електронні декларації, розподіл землі, моніторинг місцевих рад та розбудова спроможності місцевих журналістів-розслідувачів та активістів. IWPR також забезпечив тренінги, менторинг та  юридичну підтримку шляхом створення юридичного сервісу ТИСНИ/Bihus.Info у Києві та мережі регіональних юристів. Юридичні послуги зосереджені на правовому супроводі результатів розслідувань та моніторингів.

У 2018-2020 роках за підтримки МЗС Королівства Норвегії IWPR підтримав 18 проєктів регіональних коаліцій в 9 регіонах України (Київ, Харків, Львів, Івано-Франківськ, Донецька область, Кривий Ріг, Запоріжжя, Тернопіль, Кропивницький) з партнерами у ще 5 областях. Ініціативи були присвячені моніторингу публічних закупівель органами влади та комунальними підприємствами, прозорості комунальних підприємств, ефективності цільових бюджетних програм, оборонних витрат в обласних бюджетах, конфлікту інтересів, впровадження конкурсного призначення керівників медичних закладів та інших реформ у сфері охорони здоров’я, реформи екологічного менеджменту тощо, адвокації бюджету участі, ефективності та прозорості використання бюджетних коштів, створення місцевих реєстрів комунального майна, фінансової автономії шкіл, інших рекомендацій за результатами вищезгаданих моніторингів. Грантоотримувачі забезпечили більше 1500 публікацій у медіа та соціальних мережах. В якості національних партнерів IWPR підтримував організації «Разом проти корупції», StateWatch, юридичну службу ТИСНИ/Bihus.Info, а також ініціативи з просування інструментів Прозорро.Продажі.

У 2021-2022 роках за підтримки МЗС Королівства Норвегії IWPR підтримав 6 проєктів регіональних активістів та журналістів різноманітної тематики в 6 регіонах України (Київ, Житомир, Хмельницький, Львів, Запоріжжя, Суми) з партнерами у ще 3 областях. З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну діяльність проєктів була призупинена, але всі вони відновили роботу у липні 2022 року, щоправда, внаслідок війни більшість були змушені модифікувати цілі та напрямки діяльності на більш доцільні та здійсненні під час війни.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини