Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 03:44:40

В Україну доставили 400 тис. доз вакцини Comirnaty/Pfizer у рамках COVAX

20.09.2022   09:25Агенцiя

18 вересня 2022 року Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) у межах міжнародної ініціативи COVAX доставив в Україну 400 тисяч доз мРНК-вакцини проти COVID-19 Comirnaty виробництва Pfizer-BioNTech.

Особливістю цієї партії вакцини Comirnaty/Pfizer-BioNTech є те, що її не потрібно розбавляти фізіологічним розчином. Вона відразу готова до використання, перед ін’єкцією вакцину потрібно лише розморозити. Це спрощує роботу медичним працівникам.

Перша партія, 500 тисяч доз, модернізованої вакцини Comirnaty від Pfizer-BioNTech була доставлена в Україну 23 липня 2022 року. Також 4 серпня ЮНІСЕФ у межах COVAX доставив 100 тисяч доз вакцини  Janssen (Jcovden).

«Разом із міжнародними партнерами ми продовжуємо доставляти в Україну вакцини проти COVID-19. З наближенням осінньо-зимового періоду особливо важливо захиститись від коронавірусної хвороби, адже як показує досвід минулих років, в цей час різко збільшується захворюваність», – наголосив Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України.

За минулий тиждень в Україні було зафіксовано більше ніж 36 тисяч випадків захворювання на COVID-19 – тільки вакцинація може полегшити перебіг хвороби, захистити від ризиків госпіталізації та смерті внаслідок коронавірусної хвороби.   

Вакцина була розподілена та доставлена Міністерством охорони здоров’я в 23 області України та місто Київ. До прикладу, Львівська область отримала понад 43 тис. доз, Дніпропетровська – майже 55 тис., Одеська – понад 42 тис., Київ – майже 59  тис. доз вакцини Comirnaty/Pfizer.

«Вакцинація – важливий пріоритет під час надзвичайних ситуацій у гуманітарній сфері й один з ключових напрямів роботи ЮНІСЕФ, направленої на захист і благополуччя дітей та їхніх батьків. ЮНІСЕФ продовжуватиме допомагати Україні забезпечувати доступ до імунізації і дотримуватись холодового ланцюга для вакцин», – сказав Мурат Шахін, голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні.

Д-р Ярно Хабіхт, представник ВООЗ в Україні, зазначив: «ВООЗ продовжує підтримувати українську систему охорони здоров’я через надання вакцин в рамках COVAX та навчила більше ніж 30 тисяч медичних працівників безпечному та ефективному використанню вакцин проти COVID-19, включаючи застосування вакцини Comirnaty/Pfizer-BioNTech. Ми закликаємо всіх, особливо осіб похилого віку, людей з хронічними захворюваннями та з груп ризику, отримати первинне щеплення і бустерні дози проти COVID-19 і захистити себе та інших в осінньо-зимовий період».

Comirnaty від Pfizer-BioNTech – це мРНК-вакцина, що має у своєму складі молекули матричної рибонуклеїнової кислоти (мРНК), яка кодує шипоподібний білок оболонки коронавірусу SARS-CoV-2. Після введення вакцини ця мРНК потрапляє в клітини організму людини й надає їм своєрідну «інструкцію», як створити цей білок. Імунна система розпізнає, що білок не належить людині, і виробляє антитіла до нього. Так організм вчиться, як захиститися в разі зустрічі зі справжнім вірусом.

Вакцина дозволена для екстреного застосування Всесвітньою організацією охорони здоров’я.  В Україні вакцину Comirnaty від Pfizer-BioNTech зареєстрували 22 лютого 2021 року.

Нагадуємо, що від початку повномасштабного вторгнення росії Україна отримує вакцини проти коронавірусної хвороби тільки безоплатно у межах COVAX – міжнародної ініціативи, яка сприяє доступу до ефективних і безпечних вакцин проти COVID-19 для всіх країн. Поставки від імені ініціативи продовжаться, щоб захистити якомога більше людей в Україні від коронавірусної хвороби.

Вакцинуватися проти COVID-19 в Україні можуть усі дорослі та діти віком від 12 років. Бустерну дозу можуть зробити всі люди, старші 18 років. Також в Україні дозволили введення другої бустерної дози вакцини проти коронавірусної хвороби усім людям віком від 60 років, а також людям віком 18-59 років зі супутніми хворобами, які підвищують ризик важкого перебігу COVID-19.

ВООЗ, ЮНІСЕФ, GAVI, ЄС, Великобританія, USAID продовжують підтримувати Україну щодо вакцинації проти COVID-19, і майбутні поставки гарантуватимуть, що якомога більше людей отримають захист.
 
Поставка вакцини Comirnaty/Pfizer стала можливою завдяки фінансовій підтримці USAID.

Довідка:

Ініціатива COVAХ спрямована на забезпечення справедливого та рівноправного доступу до вакцин проти COVID-19 для кожної країни світу. Роботу COVAX координують Глобальний альянс з вакцин та імунізації (GAVI), ВООЗ та Коаліція з питань інновацій для готовності до епідемій (CEPI), а ЮНІСЕФ взаємодіє з виробниками та партнерами щодо закупівель та логістики вакцин проти COVID-19. COVAX працює з організаціями громадянського суспільства, виробниками вакцин, урядами США, Великобританії, Європейського Союзу, зі Світовим банком та іншими.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.