Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 10:55:42

Відбирали лопати в місцевих, щоб вирити окопи: місяць російської окупації у Вишневому

26.04.2022   22:05Агенцiя

Розбита й спалена техніка, траншеї бліндажів, сміття – у селі Вишневе понад місяць жили російські окупанти. Забирали в місцевих лопати, перевіряли телефони, шукали алкоголь. Тут розташовувались самі ті підрозділи, які гатили по Чернігову.

25 лютого в село Вишневе, що на Ріпкінщині, увійшли російські окупанти. Військовий табір розгорнули у саду. Рили бліндажі – в основному, відібраними у місцевих.

"В людей забирали лопати. Може, в них і свої були. Але тут гребли і лопати, і молотки, і весь інструмент", – розповідає Олена Мойсєєнко, жителька села Вишневе.

Після себе лишили купи сміття та траншеї бліндажів на території близько 10 гектарів, купи підбитої та спаленої техніки. Боєприпаси також були – їх уже забрали піротехніки.

"Вони зі свинарників настягували сіна, соломи. Тюки такі. І на цих тюках спали. Там здоровенні приміщення. Алкоголь шукали, питали. Сперечатися з ними також страшно. Вони стоять і затвором клацають".

У місцевих перевіряли телефони. Олена розповідає, про те, що чужі люди йдуть до хати, попередив собака. Жінка відразу вимкнула і сховала телефон.

"Якби вони взяли мій телефон, вони б мене вбили на місці".

У приміщенні заводу окупанти облаштували штаб і військовий госпіталь. Тут залишилися ноші та закривавлені ганчірки. Над людьми тут не знущалися, але близько підходити до табору не дозволяли.

"Нацисти. Скрізь їм бачились нацисти. Жінка перед ним стоїть – для них не було різниці. Автомат наставляють і шукають нацистів. В порожні хати лізли. Замки зривали".

Жили росіяни і в селі – у покинутих хатах, у приміщенні школи. У дитячому садку. Місцеві кажуть, на формі в окупантів бачили написи «забайкальський військовий округ». Жителі Вишневого розповідають – вперше росіян «накрили» наші військові 25 березня.

"У нас огород там в кінці. То вони і пішки, і полями, і машинами, і "Тиграми", –Тамара Іванівна, жителька села Вишневе.

Невдовзі після цього окупанти пішли.

    "До п’ятої години дня вони вже виїхали. А потім почалися якісь вибухи за селом. Ми думали, що вони село наше підривають. А потім люди розказали, що вони зривали свою техніку биту – не хотіли її тягнути назад".

 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини