Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 17:23:08

«Що, якби ЦЕ сталося знову?» - в Україні вийде документальний фільм по слідах подій на Чорнобильській АЕС

26.04.2022   12:26Агенцiя

Цього року 26 квітня - не тільки привід згадати чергову річницю аварії на Чорнобильській АЕС, але відтепер - і говорити про ситуацію з ядерною безпекою в Україні та усьому світі у зв'язку з захопленням ЧАЕС під час нападу російських військ на Україну.

З 24 лютого по 31 березня Чорнобильська АЕС була захоплена російськими військами. Персонал станції знаходився в заручниках, військовослужбовців Нацгвардії захопили в полон, на території ЧАЕС знаходились ворожі військові та техніка, проводились обстріли, підривались боєприпаси, деякий час, внаслідок бойових дій, електростанція не отримувала зовнішнє живлення, необхідне для безпечного зберігання відпрацьованого палива, на території Зони відчуження почались лісові пожежі, окупанти не давали можливості їх загасити. Вперше з 1986 року Зона відчуження була переведена в  режим аварійної готовності, а весь світ, захопивши подих, слідкував за перебігом подій.

Women in Nuclear (WiN) Ukraine запросила експертів та очевидців подій для обговорення цієї важливої проблеми, і під час цих розмов виникла ідея створення документального фільму на тему Чорнобилю, війни та ядерної безпеки. Сьогодні ми пропонуємо вам переглянути його тізер.

Дивитись відео

«Щоб зрозуміти, яким міг бути масштаб нової аварії (а цю аварію могло спричинити будь-що: потрапляння снарядів, припинення енергопостачання, психологічний стрес персоналу) - порівняйте: у 86-му році вибухнув один реактор на Чорнобильській АЕС. Там знаходилось 200 тонн палива. А в сховищі відпрацьованого ядерного палива зараз знаходиться 2 500 тонн палива. І аварія могла б розвиватися за сценарієм АЕС Фукусіми, що призвело до забруднення радіонуклідами значних територій Японії, - говорить Юрій Шибецький, кандидат геологічних наук, старший науковий співробітник Державної установи "Науковий центр радіогідрогеоекологічних полігонних досліджень Національної академії наук України", член Національної комісії з радіаційного захисту населення України. - Ті, хто захоплюють ядерні небезпечні об’єкти і наражають на небезпеку всю європейську спільноту, варті Нюрнберзького ядерного трибуналу”.

Маргарита Раєць, президент WiN Ukraine: “Ініціатива «Women of Chornobyl» («Жінки Чорнобилю»), що була запроваджена нами минулого року та присвячена роковинам Чорнобильської катастрофи, має своє продовження зараз. Ми готувались зробити  відео, присвячене цій даті, згадати, як це було, та розказати про Зону відчуження зараз. Але війна змінила наші плани і на перше місце висунула проблему безпеки в ядерній енергетиці. А ще - для усіх нас сьогодні важливо показати нашу єдність, нашу національну ідентичність, нашу силу.

Ми записали серію інтерв’ю з відомими експертами нашої організації та іншими запрошеними героями, в яких вони поділились своїми враженнями від нещодавніх трагічних подій, оцінками ситуації та думками про майбутнє. Ці інтерв’ю вийшли такими емоційними і водночас - змістовними, що ми вирішили зробити з них документальний фільм. Сьогодні ми презентуємо вам його  трейлер, а повну версію ви побачите вже зовсім скоро!”

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини