Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 02:22:15

Чекають тижнями на свідоцтво про смерть: як ховають людей у Чернігові?

19.04.2022   08:30Агенцiя

Ситуацію ускладнює те, що людей, які помирали у мікрорайонах, де велися активні бойові дії, ховали просто у дворах.

У Чернігові люди тижнями стоять у черзі, щоб отримати свідоцтво про смерть. Щоб опрацювати всі заявки, не вистачає працівників. Адже нині за місяць ховають у чотири рази більше людей, ніж у мирний час. Загалом за період ведення бойових дій у Чернігові поховали більше тисячі людей, повідомляє Суспільне Чернігів.

Лариса Степанівна близько місяця не може отримати свідоцтво про смерть матері. Сьогодні стала у чергу в чернігівському РАЦСі о сьомій ранку – сподівається, цього разу вийде.

«Вже ходжу з 22 березня. Скоро буде місяць. То дві людини не вистачає, не дійду, то три, п’ять».

За словами жінки, такі черги тут щодня. Заклад приймає біля 15 людей, приходить – більше 50.

«То два дні взагалі вони не працювали, потім генератор був – працювали з 10:00 до 12:00, потім з 10:00 до 15:00, а зараз – з 09:00 до 13:00. Ну і ніяк не потрапляємо».

207 цивільних та 232 військових загинули у Чернігові з 24 лютого. В області – 397 цивільних та 304 військових. Про це повідомляє Чернігівська обласна прокуратура. Велика кількість померлих і нестача людей для опрацювання заявок – так пояснює черги начальник ОВА В’ячеслав Чаус.

    «Ми знаємо цю проблему, там кілька питань, і по системах, які там працювали певний час. Найближчим часом ми вирівняємо цю всю ситуацію. Будемо працювати з органами місцевого самоврядування».

Ситуацію ускладнює те, що людей, які помирали у мікрорайонах, де велися активні бойові дії, ховали просто у дворах. Так, 17 березня сусіди поховали Андрія Романенка на вулиці Малиновського. 39-річного чоловіка знайшли надворі уже мертвим. Ховав його Руслан Веремієнко.

«Ми подзвонили в 102, нам сказали, що ніхто не приїде. Тому що тут бомблять. А тут бомбили тоді регулярно. Єдине правильне рішення я прийняв – поховати його тут, під його вікном», - розповів Руслан Веремієнко.

Неподалік – ще одна могила. Василю Шкурату було 85 років. Йому стало зле у бомбосховищі, де він ховався від обстрілів, на території фабрики «Сіверянка». Пройшло більше місяця, обидві могили – досі на місці. Чернігівка Тетяна Руденок розповідає:

«Звернулася, що в нас тут похований сусід під вікнами, похований на невелику глибину, з тим, щоб його перепоховали. Мені сказали, що кол-центр цим не займається, а займається спецкомбінат, який на Яцево, і дали мені телефон начальника. Я телефонувала багато разів, але був поза зоною, і я не змогла додзвонитися».

Похованнями у Чернігові займається КП «Спецкомбінат комунально-побутового обслуговування». Як сказав у коментарі Суспільному його начальник Володимир Куліш, нині кількість поховань за місяць виросла в чотири рази. З початку війни поховали 956 цивільних та 42 військових.

За його словами, для того, щоб поховати людину, потрібно звернутися до служби «0034» - вони займаються доставкою покійних. Потім у морзі померлу людину кладуть у труну, везуть до Ялівщини. Саме там зараз ховають людей – на міському кладовищі «Яцево» це робити поки що небезпечно, потрібно провести розмінування.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини