Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 20:44:19

У Програмі медичних гарантій з’явився новий пакет - “Хірургічні операції дорослим та дітям в умовах стаціонару одного дня”

03.02.2022   16:07Агенцiя

У 2022 році у Програмі медичних гарантій з’явився новий пакет - “Хірургічні операції дорослим та дітям в умовах стаціонару одного дня”.У рамках цього пакету пацієнтам проводитимуть ті хірургічні операції, які можливо виконати лише у стаціонарі і не можливо – в умовах поліклініки.

Це означає, що пацієнти, яким проводять нескладні операції, зможуть повернутися додому того самого або наступного дня. Але у випадку ускладнень – їх госпіталізують до стаціонару на потрібний термін. І для цього не потрібне окреме направлення, пошук необхідної лікарні чи якісь інші додаткові дії з боку пацієнтів.
Послугу хірургії одного дня надаватимуть лише ті медзаклади, які мають договір із Національною службою здоров’я на хірургічні операції дорослим і дітям в умовах стаціонару. Для пацієнтів, яких оперуватимуть в рамках пакету хірургії одного дня, в лікарні виділяють або окреме відділення, або частину відділення, або певні ліжка.
Навіщо потрібна така послуга:
-    скорочується термін можливого перебування пацієнта в лікарні;
-    медичні заклади можуть застосовувати найкращі методики хірургічних втручань, а НСЗУ їх профінансує.
Яка різниця між операціями в межах хірургії одного дня та хірургічними втручаннями в амбулаторних умовах:
-    операції в амбулаторних умовах зазвичай виконуються під місцевим знеболенням і потребують не більше однієї години спостереження за пацієнтом після операції;
-    хірургія одного дня здебільшого потребує загальної анестезії, має більший ризик ускладнень, іноді’ може потребувати перебування пацієнта на ліжку більше одного дня.
Які медичні втручання можна зробити в межах пакету “Хірургії одного дня”:
-    операції на очах (сітківці, рогівці, склері, виправлення косоокості, лікування глаукоми, катаракти тощо);
-    операції на носі, вусі, роті, горлі;
-    операції на щитовидній залозі;
-    операції на опорно-руховому апараті;
-    щелепно-лицеві хірургічні операції;
-    малоінвазивне (без розрізу) видалення жовчного міхура;
-    нескладні операції на молочних залозах;
-    діагностичні процедури на кістках і суглобах, включаючи біопсію;
-    комплексна ендоскопія тощо.
Цей список не є вичерпним.
Як отримати послугу хірургії одного дня безоплатно:
-    за електронним направленням сімейного або лікуючого лікаря, який провів усі необхідні обстеження і з’ясував, якої операції потребує пацієнт;
-    при переведенні з іншого закладу чи клінічного підрозділу;
-    при доставленні бригадою екстреної допомоги;
-    при самозверненні у невідкладному стані
Що включає послуга:
-    огляд лікаря-анестезіолога та знеболення під час діагностики, процедур і самої операції;
-    необхідні лабораторні дослідження та аналізи крові, в яких виникне потреба в разі ускладнень під час операції;
-    електрокардіографію, рентген, ультразвукові дослідження тощо;
-    гістологічне або цитологічне дослідження (у разі підозри на новоутворення);
-    післяопераційний догляд і знеболення за потреби, рекомендації з відновлення;
-    ліки та медвироби з Нацпереліку та закуплені за рахунок різних програм.
Послуга НЕ включає: харчування в стаціонарі;  вартість ліків, які не включені до Національного переліку основних лікарських засобів;  платні послуги, визначені Постановою КМУ № 1138
 


Пресслужба Міністерства охорони здоров'я

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.