Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 04:38:12

Національне агентство з акредитації України підтвердило компетентність Чернігівської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби

25.01.2022   10:36Агенцiя

Компетентність Чернігівської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів засвідчило Національне агентство з акредитації України

Протягом 21-23 вересня 2021 року ця установа здійснила плановий нагляд та повторну оцінку з розширенням сфери акредитації на відповідність ДСТУ EN ISO/IEC 17025 за новою версією 2019 року. Про що видано атестат за № 20772, дійсний до 10.12.2024 року.

Під час нагляду перевірені паразитологічний, радіологічний, хіміко-токсикологічний та відділ ветеринарно-санітарної експертизи, ЛВСЕ №1 на ринку «Центральний», №2 на ринку «Нива», №11 на ринку «Хітринок». Об’єктами оцінки були не тільки документація випробувальної лабораторії, персонал, приміщення, устаткування, методики, а й здійснення контролю за якістю проведення досліджень.

Структура Чернігівської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби складається з 10 відділів та 6 ЛВСЕ, що обслуговують 8 ринків м. Чернігова, які підтвердили та розширили сферу акредитації і мають право на проведення таких видів досліджень (випробувань), як органолептичні, фізико-хімічні, хіміко-токсикологічні, мікробіологічні, радіологічні випробування харчової продукції, води, напоїв, у тому числі алкогольних, сировини тваринного, рослинного та біотехнологічного походження, кормів, комбікормів, комбікормової сировини; радіологічні випробування лісоматеріалів; вірусологічні, імунологічні, паразитологічні, бактеріологічні, патоморфологічні, дослідження біологічного матеріалу тварин, птиці, риб та бджіл; визначення наявності збудників паразитарних захворювань у ґрунті, піску та воді; визначення показників навколишнього середовища та повітря робочої зони; відбір зразків.

Чернігівська регіональна державна лабораторія Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів більше ніж 13 років поспіль продовжує підтверджувати акредитацію та здатність надавати достовірні результати.

В результаті розширення сфери акредитації регіональна лабораторія збільшила кількість випробувань і на сьогодні, зокрема, зерно та зернову продукцію може досліджувати на 42 показники, а саме: визначення органолептичних (колір, запах) і фізико-хімічних показників (визначення кислотності, кислотного числа, перекисного числа, вмісту жиру, вмісту нітрозаміни, сирої клітковини, вмісту вологи, білку (протеїну), вмісту золи, клейковини, числа падіння, скловидності, натури, зараженість  шкідниками, вміст основного зерна і домішок, визначення вмісту домішок (сміттєва, олійна та особливо враховувана домішка), металомагнітні, шкідливі та мінеральні домішки, фузаріозні зерна, визначення вмісту нітратів і нітритів), визначення вмісту хлорорганічних та фосфорорганічних пестицидів, токсичних елементів (свинець, мідь, цинк, кадмій, миш’як, ртуть) і мікотоксинів (токсичність, зеараленон, афлатоксин В1, Т2-токсин, патулін, охратоксин А, деоксиніваленол, пліснява), питома активність  стронцію-90, питома активність цезію-137.

Фахівці ЛВСЕ систематично досліджують велику кількість сировини і харчової  продукції і в результаті нагляду з розширенням підтвердили компетентність та можуть на більш якісному рівні досліджувати мед і продукти бджільництва  на такі показники, як органолептичні (колір, аромат, смак, консистенція), фізико-хімічні випробування (кислотність, діастазне число, ознаки бродіння, визначення масової частки води, якісна реакція на наявність паді, сторонні домішки та радіологічні випробування (питома активність цезію-137).

Сфера акредитації Чернігівської регіональної державної лабораторії  Державної служби  України з питань безпечності харчових продуктів та  захисту споживачів містить 274 показники. З повним переліком можна ознайомитися на  офіційному сайті https://naau.org.ua/.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини