Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 13:40:08

Як укласти декларацію на Чернігівщині: інструкція з пошуку лікаря

17.01.2022   14:54Агенцiя

Сімейний лікар — це той фахівець, до якого варто звертатися при перших проблемах зі здоров’ям, якщо мова не про екстрену медичну допомогу. Якщо турбують якісь незрозумілі симптоми, дискомфорт чи біль. Потрібна консультація, встановлення діагнозу, складання графіку вакцинації у разі порушення календаря щеплень, електронний рецепт на “Доступні ліки”, інсулін та електронні направлення.

Всі ці послуги можна отримати у свого сімейного лікаря безоплатно. Послугами сімейного лікаря, терапевта або педіатра у Чернігівській області вже користуються 852 тисячі мешканців. Усього в області працюють 589 лікарів первинки у комунальних закладах, приватних медцентрах і власних практиках.

Якщо у вас досі немає свого сімейного лікаря або ви хочете підписати декларацію з новим, то його можна знайти на сайті Національної служби здоров’я, скориставшися електронною мапою (дашбордом) “Електронна карта місць надання первинної медичної допомоги” за цим посиланням: https://edata.e-health.gov.ua/e-data/dashboard/pmd-map.  

1.    У лівій частині екрану розміщені фільтри за допомогою яких ви можете вибрати вашу область та населений пункт. Карта покаже розташування закладів первинної ланки та перелік сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів, які працюють в цих закладах.
2.    Ви можете вибрати зручний для вас заклад. Наприклад, поряд з домом або роботою, та вибрати лікаря саме там.
3.    Навпроти імен лікарів, які ще набирають пацієнтів, буде зображена стрілочка вгору. Якщо лікар набрав необхідну кількість пацієнтів, то навпроти імені буде стояти зелена галочка.
4.    Після того, як ви обрали заклад та лікаря — запишіться на візит та підпишіть декларацію з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром для вашої дитини.
Сімейні лікарі, терапевти та педіатри, які безоплатно надають медичну допомогу українцям, працюють не тільки в комунальних медзакладах, а й в приватних клініках та сімейних практиках (лікарі-ФОП). Знайти цих лікарів також можна на дашборді. У лівій частині екрану ви знайдете фільтр “Форма власності”. Обирайте приватні або ФОП, і карта покаже вам ці заклади та перелік лікарів.  
Якщо на дашборді ви не змогли знайти потрібну вам інформацію, або у вас виникли якісь складнощі, ви можете завжди зателефонувати і отримати роз’яснення за номером контакт-центру НСЗУ 16-77.

Часто виникають питання, що робити, якщо лікар звільняється з центру первинної медичної допомоги. В такому випадку декларація анулюється, а вам потрібно знайти нового сімейного лікаря та підписати з ним декларацію. Ви можете обрати нового лікаря в тому ж закладі або знайти і новий заклад, і нового лікаря.
Центри первинної медичної допомоги мають інформувати пацієнтів про звільнення тих лікарів, з якими вони уклали декларації, протягом одного місяця з дати звільнення лікаря. Цю інформацію мають розмістити або безпосередньо у закладі, або на веб-сайті чи соцмережах медзакладу, або індивідуально повідомляти пацієнтів телефоном чи в інший спосіб, визначений пацієнтами.

А от у випадку коли ваш лікар пішов у відпустку чи на лікарняний, ваша декларація залишається дійсною і шукати нового сімейного лікаря не потрібно. На час відпустки вашого лікаря амбулаторія чи медичний центр зобов’язані призначити йому заміну і укладати декларацію з новим лікарем не потрібно. Ви отримаєте безоплатно весь обсяг послуг, передбачений медичним пакетом на первинній ланці.
Рішення щодо виїзду до пацієнта додому лікар приймає особисто — з огляду на стан пацієнта і свою завантаженість. Наприклад, лікар може відвідувати пацієнтів, які фізично не можуть вийти з дому. Якщо пацієнт у невідкладному стані – сильне отруєння, травма або серйозне захворювання — то треба дзвонити 103.

Не зволікайте і оберіть свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра для вашої дитини. Адже саме сімейний лікар — ваш провідник у світ безоплатної медичної допомоги. Він не тільки оглядає, лікує та дає медичні поради щодо вашого здоров’я, а й виписує рецепти на доступні ліки та у разі потреби направлення на безоплатні послуги спеціалізованих лікарів. З повним переліком послуг можна ознайомитися за посиланням.  

Скористайтесь вашим правом на безоплатну медицину, яка вам гарантована НСЗУ! 

НСЗУ прес-служба

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини