Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:14:33

Корюківська лікарня застосовує новітні медикаменти для лікування COVID-19. Які мають результати

07.12.2021   06:44Агенцiя

На початку вересня наша держава отримала гуманітарну допомогу від американської благодійної організації Direct Relief - інноваційні лікарські препарати для боротьби з коронавірусною інфекцією. Невдовзі вони були доставлені в різні регіони України.

Корюківська ЦРЛ теж їх отримала й понад половину вже використала. Сусіди.Сіty про те, кому і як застосовують медикаменти та як оцінюють медики результати лікування.

Про інноваційні медпрепарати розповіла Наталія Коленченко, медична директорка КНП «Корюківська центральна районна лікарня». Як лікарка-терапевт Наталія Олексіївна також очолює одне з трьох інфекційних відділень райлікарні.

- Ідеться про препарати бамланівімаб та етесевімаб – антитіла проти ковіду, - пояснила Наталія Коленченко. – Для лікування однієї людини три флакони цих ліків поєднують і крапають. Централізовано через управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА наша лікарня отримала 30 доз цих антитіл, яких вистачить на лікування 30-х хворих. Станом на 30 листопада ми використали 17 доз. Ці препарати безплатно розподілялися по районах і є безплатними для хворих, хоча насправді вартують дорого – одна доза (три флакони) близько тисячі доларів.

Кому застосовують

Бамланівімаб та етесевімаб використовують при стаціонарному лікуванні хворих за направленням сімейних лікарів.

Застосовувати їх можуть пацієнтам, які отримали позитивний ПЛР-тест на коронавірус і мають загрозу тяжкого перебігу недуги: людям 65 років і старшим, хворим на цукровий діабет, ожиріння, гіпертонічну хворобу, хронічні бронхіти, астму, тим, хто
переніс інсульт чи інфаркт тощо. Тобто пацієнтам, у яких швидше може розвинутися
двобічна пневмонія й дихальна недостатність.

- Важливо: бамланівімаб та етесевімаб показаний тільки на початковій стадії захворювання на коронавірус, тобто не пізніше, ніж на 5-7 день від моменту, коли з’явилися ознаки недуги, – наголошує лікарка. - Якщо людина хворіє довше, їхнє застосування вже не буде ефективним. Уводяться ліки в умовах стаціонару, тому що від чужорідних антитіл у хворого можуть з’являтися алергічні реакції чи підвищуватися температура. Отже, потрібен нагляд лікаря.

Результати лікування

Дія препаратів спрямована безпосередньо на вірус. Ліки не дають йому можливості потрапити в клітини й потім розмножуватися. А відтак ці ліки запобігають виникненню ускладнень і прискорюють процес одужання пацієнтів.

З 17 хворих на коронавірус, які пройшли лікування із застосуванням американських препаратів, за 15-ма спостерігала Наталія Коленченко. Лікарка зазначає, що результат отримали хороший. У цих пацієнтів недуга не дала жодних ускладнень, зокрема, не розвинулася дихальна недостатність, а ураження легень склало лише 2-5%. Усі хворі за 5-7 днів перебування в стаціонарі були виписані додому.
* * *
З відкритих джерел відомо, що 4 вересня в Україну було доставлено 20 тис. флаконів бамланівімабу (Bamlanivimab) та 40 тис. флаконів етесевімабу (Etesevimab) вартістю 20 мільйонів доларів. Ці препарати включили до протоколу лікування COVID-19 в Україні. За словами міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, обидва препарати зареєстровані Управлінням з продовольства та медикаментів США (FDA).

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини