Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 01:17:01

На Чернігівщині обговорювали питання адаптації військових та ветеранів

19.11.2021   17:17Агенцiя

Представники органів місцевої влади, військові, ветерани науковці, підприємці тощо зібралися у Чернігові задля пошуку нових можливостей та вирішення існуючих проблем переходу військових та учасників АТО/ООС до цивільного життя в ході науково-методичного семінару за темою: «Центр конверсії як платформа для консолідації зусиль стейкхолдерів щодо соціальної адаптації та реінтеграції військових кадрів та ветеранів АТО/ООС».

Організацію заходу взяли на себе Міжнародний фонд соціальної адаптації, Національний університет «Чернігівська політехніка», громадська організація  «Чернігів Європейський» та Навчально-науковий Центр конверсії військових кадрів та ветеранів АТО/ООС.
-    Головна мета сьогоднішнього семінару – це пошук нових механізмів для підтримки наших військових та  учасників АТО/ООС. Ми розуміємо, що тільки спільними зусиллями, разом з державною владою, місцевими органами самоврядування, закладами освіти, громадськими організаціями можна розробити ефективний механізм на довгі роки, для того щоб наші захисники відчували всебічну підтримку та приносили користь своїм родинам і нашій державі, - зазначив ректор Національного університету «Чернігівська політехніка» Олег Новомлинець.
Велика  увага під час семінару була акцентована на роботі з пересічною родиною військовослужбовця та ветерана, яка досить тісно пов’язана з його повсякденною діяльністю.
-    Коли військовослужбовець звільняється з армії – це є в першу чергу трагедія, адже йде втрата фінансового забезпечення, яке він отримував. Поряд з цим - це відсутність власного житла, і така проблема не вирішується в разі його звільнення. Тобто тут треба організовувати як перепідготовку так і соціальну адаптацію військових та ветеранів. Водночас великим фактором є і працевлаштування, - зауважив президент Міжнародного фонду соціальної адаптації Володимир Рубцов.
Підтримкою як для військових, що звільнилися з військової служби, так і для ветеранів є спеціалісти, що працюють в центрах комплектування та соцпідтримки, які були створені на базі колишніх військових комісаріатів.
-    В нашій установі постійно працюють відповідні фахівці соціального спрямування, які надають допомогу з питань адаптації ветеранам військової служби, учасникам бойових дій та членам їхніх родин. Наразі більше 10 тисяч ветеранів військової служби перебуває на обліку у нас і вже більше 13 тисяч ветеранів війни проживає в нашій області. На мою думку, питання працевлаштування ветеранів повинно бути завжди в пріоритеті. Допоки йде війна – кількість ветеранів буде постійно збільшуватися і нам потрібно вводити їх в цивільне життя, - розповів військовий комісар Чернігівського обласного територіального центру комплектування та соцпідтримки полковник Олег Гончарук.

Багаторічний досвід співпраці з Національним університетом  «Чернігівська політехніка» є у військової установи, яка після окупації Кримського півострову дислокується у Чернігові - Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки.
-    Це повинно бути реалізовано саме через державну освіту. У нас є можливість частково проводити адаптацію своїх військовослужбовців, але така нагальна проблема стовідсотково не вирішується. Я вважаю, що всі керівники науково-дослідних установ Міністерства оборони України та Збройних Сил України повинні підтримати цей проєкт, - підкреслив начальник Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки полковник Володимир Башинський.
На думку деяких експертів повинен існувати комплексний підхід щодо надання підтримки ветеранам та членам їх сімей.
-    Загалом ми надаємо послуги в сфері психічного здоров’я на первинному рівні. У нас є як психологи, так і фахівці з соціального захисту. Проте ми намагаємося аби ветерани самі надавали собі допомогу шляхом об’єднання у різного роду колективи. Ми повинні працювати як з ветераном, так і з його найближчим колом, як на місцевому рівні, так і на рівні суспільства. Це і буде оптимальним методом реінтеграції ветерана. З цього питання ми беремо участь у випуску різноманітних посібників, - повідомив заступник директора Соціально-психологічного центру (м. Славутич) Юрій Акименко.
Як зазначають організатори, критерієм успішності вирішення проблем, які порушувалися на семінарі є отримання позитивних результатів та відгуків.
-    Маючи досвід роботи з військовими та ветеранами, ми розуміємо, що це особлива категорія, якій просто надавати освітні послуги недостатньо. Тут потрібно вести постійний діалог. І будь-які ініціативи повинні підтримуватися владою, як державною так і місцевою, - зазначила керівниця навчально-наукового Центру конверсії військових кадрів та ветеранів АТО/ООС Тетяна Коленіченко.
Перехід від військового до цивільного життя є складним етапом і від того, якою буде підтримка в цьому напрямку залежить і подальша доля військових та ветеранів.

Ігор Березинський, спеціальний кореспондент Інформагентства МО України АрміяInform
 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини