Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 14:25:46

У бібліотеці Короленка провели круглий стіл "Чернігів і чернігівці в житті та науковій спадщині Сергія Єфремова…"

23.10.2021   18:16Агенцiя

21 жовтня у читальному залі Чернігівської ОУНБ імені В. Г. Короленка зібралися дослідники та шанувальники наукової діяльності та громадсько-політичного життя історика літератури, академіка УАН і віце–президента ВУАН, автора унікальної праці "Історія українського письменства", безлічі наукових та публіцистичних книг та статей Сергія Єфремова.

Тут у межах засідання клубу "Краєзнавець" відбулося засідання за "круглим столом" "Чернігів і чернігівці в житті та науковій спадщині Сергія Єфремова: до 145-річчя від дня народження українського громадсько-політичного діяча, історика літератури, академіка УАН".

  Принагідно зауважимо, що захід був комбінований і у ньому взяли участь крім місцевих науковців-істориків, аспірантів, літераторів, журналістів, бібліотекарів, понад два десятки віддалених учасників.

  Захід відкрила директорка бібліотеки Інна Аліференко. Вона зазначила, що сьогодні така знакова постать в українській історії, як Сергій Єфремов заслуговує на значно більшу увагу та пошанування. І тому поява у 2020 р. першого наукового і водночас популярно написаного дослідження життя й творчості видатного вченого, яким є книга С. Іваницької та Т. Демченко "Сергій Єфремов: "Це життя було одним суцільним подвигом неустанної праці", стало справжнім проривом. Радує і той факт, що саме це видання Український інститут книги включив у перелік книг, які придбані для поповнення бібліотечних фондів у 2021 році.

  Книгу "Сергій Єфремов: "Це життя було одним суцільним подвигом неустанної праці" презентувала одна із її авторок, доктор історичних наук Світлана Іваницька із Запоріжжя. Пані Світлана долучилася до заходу дистанційно, у режимі Zoom-конференції, за що ми їй щиро вдячні.

  Чернігівський контекст презентованого дослідження представила чернігівська співавторка книги, гарний друг бібліотеки, кандидат історичних наук Тамара Демченко. Вона наголосила, що бібліотеки у сучасній Україні залишилися надійним та чи не єдиним притулком справжніх наукових книжок і подякувала працівникам ОУНБ імені В. Г. Короленка за можливість популяризувати історико-краєзнавчі видання у стінах чернігівської обласної книгозбірні.

  Також прозвучали повідомлення заступника директора з наукової роботи Чернігівського історичного музею імені В. В. Тарновського, кандидата історичних наук Максима Блакитного (Книга С. Іваницької та Т. Демченко "Сергій Єфремов: "Це життя було одним суцільним подвигом неустанної праці". Рецензія); старшого наукового співробітника Чернігівського історичного музею імені В. В. Тарновського, кандидата історичних наук Миколи Гороха (Сергій Єфремов про Чернігів та чернігівців: Щоденники (1923–1929); кандидата філософських наук Тамари Андрійчук з Чернігова (Сергій Єфремов і чернігівська родина Лебедів).

  З книжковою експозицією "Український інтелектуал Сергій Єфремов" ознайомила присутніх бібліотекар відділу краєзнавства Наталія Рослік.
  Підсумки засідання за "круглим столом" "Чернігів і чернігівці в житті та науковій спадщині Сергія Єфремова" підбив голова правління Чернігівської обласної організації Національної Спілки краєзнавців України, професор Олександр Коваленко.

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.