Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 18:25:08

У Чернігівській області 23 медичних заклади надають паліативну допомогу

07.10.2021   17:36Агенцiя

9 жовтня відзначається Всесвітній день хоспісів та паліативної допомоги. Паліатив — це медична та психологічна допомога для людей, які живуть з важким та невиліковними хворобами.

З 1 квітня 2020 року паліативна допомога увійшла до Програми медичних гарантій. Відтак на Чернігівщині збільшилась кількість закладів, які надають відповідні послуги. З 17 у 2020 році — до 23 в поточному.  

“Угоди з НСЗУ на надання паліативної допомоги пацієнтам уклали медичні заклади з усієї області. Це як спеціалізовані, так і багатопрофільні заклади. Усі вони з 1 квітня 2021 року, відколи діє нова Програма медичних гарантій, отримали від НСЗУ 29,8 млн грн за надання пацієнтам паліативних послуг”,– розповідає директорка Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ Вікторія Мілютіна.

Доступність паліативної допомоги в регіонах великою мірою залежить від місцевої влади, яка відповідає за організацію надання медичної допомоги в громадах. Адже органи місцевого самоврядування є власниками медичних закладів. Саме місцева влада може ініціювати створення паліативних відділень або бригад у медзакладах, приймати місцеві програми надання паліативної допомоги і таким чином поліпшувати доступ до такої допомоги.

Національна служба здоров’я України оплачує надання як паліативної допомоги у стаціонарі, так і мобільної паліативної допомоги.

Щоб отримати паліативну допомогу безоплатно, пацієнту потрібне електронне направлення. Його видає лікар, з яким пацієнт уклав декларацію чи лікуючий лікар.

Безоплатні послуги для пацієнтів у паліативних стаціонарах:
- Лікування больового синдрому.
- Розміщення в одно- або двомісних палатах, цілодобовий нагляд.
- Необхідні лабораторні дослідження: аналізи крові, сечі, копрограма, бактеріологічні та інші дослідження.
- Інструментальні дослідження: електрокардіографія, УЗД, рентгенологія та інші за потреби.
- Знеболення на всіх етапах діагностики та лікування.
- Киснева терапія та респіраторна підтримка.
- Харчування, зокрема лікувальне.
- Колісні крісла, ходунки, палиці, милиці.
- Фізична терапія, медична реабілітація, психологічна та психічна адаптація.
 
Паліативні мобільні бригади надають майже всі ті самі послуги вдома у пацієнта, крім тих, для яких потрібна безпосередня присутність у лікарні. Такі заклади повинні мати цілодобовий контактний номер для своїх пацієнтів. Мобільна паліативна бригада контактує з пацієнтом не менше ніж один раз на тиждень, це може бути як безпосередній візит, так і дистанційне спілкування.


Прес-служба Національної служби здоров'я України

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини