Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:54:55

Особливості цьогорічного призову. Що потрібно знати призовникам

30.09.2021   11:25Агенцiя

Незабаром на Чернігівщині, як і в усій країні, стартує призовна кампанія щодо призову на строкову військову службу. Тож чим цей призов будем особливим і що повинні знати про нього призовники

Зменшення кількості районних ТЦК та соцпідтрики не впливатиме на якість призову

З жовтня по грудень цього року у Чернігівському обласному ТЦК та соцпідтримки планують призвати понад 460 юнаків. Зокрема до Збройних Сил України більше 200 призовників, до Національної Гвардії України близько 150, до Державної спеціальної служби транспорту майже 30 і до Державної прикордонної служби України більше 60 призовників.
- Особливістю цього осіннього призову є те, що ми вперше проводимо призов юнаків на строкову військову службу в нових організаційно-штатних структурах. А саме, ще навесні цьогоріч у нас був 21 район, а на сьогоднішній день у зв'язку із змінами територіального устрою лише 5 районів і місто Чернігів, на базі яких і розгорнуті призовні дільниці, - зазначив військовий комісар Чернігівського обласного територіального центру комплектування та соцпідтримки полковник Олег Гончарук.
Проте зменшення кількості районних ТЦК та соцпідтрики жодним чином не вплине на якість призову.
Як зазначають у Чернігівському ТЦК та соцпідтримки, -  останнім часом  простежується негативна тенденція щодо поганого здоров’я призовників і така ситуація з кожним роком погіршується. Це пов'язують з тим, що юнаки не займаються фізичною підготовкою та надають перевагу сидячому способу життя.

Законодавчі переваги для строковиків

Для всіх призовників, хто офіційно працевлаштований, в обов’язковому  порядку зберігатиметься їхнє робоче місце та середній заробіток на весь період проходження строкової військової служби, навіть для тих, хто в ході проходження строкової служби укладе контракт.
- Під час відправки безпосередньо вже до лав ЗСУ кожному  строковику виплачується матеріальна допомога у розмірі 2-х мінімальних прожиткових мінімумів, що складає понад 4-х тисяч гривень. Поряд з цим кожен безкоштовно забезпечується військовою формою і харчуванням. У суспільстві існує хибна думка, що призивають до армії з 20 років, але вона не відповідає дійсності. В Законі України “Про військовий обов'язок і військову службу” чітко передбачено - 18 років, - повідомив Олег Гончарук.
Нещодавно були внесені відповідні зміни в законодавство щодо надання відпусток військовослужбовцям строкової служби протягом проходження служби. Термін такої відпустки наразі складає 10 діб, без врахування часу, необхідного на дорогу.
З квітня цього року під час внесення змін в законодавство строковики вже позбавлені права щодо звільнення від сплати відсотків та штрафів за кредитами. Водночас це не стосується діючих військових, які є учасниками АТО/ООС.
Поряд з цим в ході поширення коронавірусної хвороби місцевими органами влади було прийнято рішення щодо забезпечення призову засобами її протидії, зокрема це тести, захисні маски тощо.
Керівництво Чернігівського обласного ТЦК та соцпідтримки наголошує, якщо повістка якимось чином не надійшла до призовника, то він, не дивлячись на це, обов’язково протягом 10 днів з початку призову повинен прибути до найближчого центру комплектування та соцпідтримки з особистими документами за місцем свого проживання і повідомити про намір проходження військової служби або надати документи, які перешкоджають йому це зробити. Такий обов’язок визначений у посвідченні про приписку, яке видається кожному юнаку під час взяття на військовий облік.

Ігор Березинський, спеціальний кореспондент Інформагентства МО України АрміяInform

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини