Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 07:40:33

Як територіальні громади співпрацюють з військовими та ветеранами

30.09.2021   11:16Агенцiя

Одна з наймолодших та найбільших територіальних громад на Чернігівщині - Новобілоуська була створена у грудні минулого року і об’єднала в собі 9 старостинських округів до яких входять 22 села Чернігівського району.

Її керівник – 29-річний Дмитро Федоров наймолодший обраний сільський голова області.

Інфраструктура та добробут громади

Населення громади складає близько 12 тисяч мешканців, 157 з яких учасники АТО/ООС. Водночас з початку російсько-української війни є в громаді і один загиблий український захисник.
 - Також живуть у нас і військові, які отримали поранення під час бойових дій. Мені особисто запам’ятався місцевий мешканець Богдан Крилов. Він до окупації Криму служив на українському флоті. Коли вийшов на материкову частину, продовжив військову службу у підрозділі морської піхоти. Декілька разів, вже під час виконання обов’язків на Сході України, був неодноразово поранений і тривалий час лікувався за кордоном, наразі також проходить службу у своєму підрозділі, - зауважив заступник Новобілоуського сільського голови, учасник АТО/ООС Юрій Ткаченко.
Невелика відстань від обласного центру стала передумовою створення багатьох підприємств та установ на території громади. Серед основних закладів, які функціонують - це тубдиспансер обласного значення, психоневрологічна лікарня, сільськогосподарський виробничий кооператив «Полісся», де працює третина населення  села Кувечичі Чернігівського району тощо. Чимало у Новобілоуській ОТГ і прогресивних підприємств. Так, потужним підприємством, що приносить великий прибуток громаді є приватне підприємство «Вимал». Це одне з найбільших та найсучасніших підприємств в Україні з виробництва картопляного крохмалю та крохмалепродуктів, що за добу переробляє 400 тон картоплі. Поряд з цим є у громаді є підприємство «Зотік», що виробляє паливно-мастильні матеріали.
- 2020 рік, в час коли ввели карантинні обмеження, став для нас одним з найскладніших. На території громади працює 9 шкіл та 11 дитячих садочків і на період карантину вони були закриті. Ми є громадою, яка переважно заробляє на податках доходів фізичних осіб. Тобто кожна людина, яка працює у нас в громаді платить такий податок, а 60% з цієї суми йдуть вже у наш бюджет, - зазначив Новобілоуський сільський голова Дмитро Федоров.

Співпраця з військовими


Вже є відповідні документи та наразі триває розгляд питання щодо розміщення військових на території громади.
- У нас є спільний проєкт співпраці з військовими. Ми хочемо розмістити в школі села Мохнатин, яка збудована на 450 учнів і практично не функціонує, один з підрозділів територіальної оборони. В цьому селі населення складає лише близько 440 мешканців і приміщення такої школи майже 8 років просто простоює, - підкреслив Дмитро Федоров.
Депутатський корпус громади досить позитивно сприймає можливе  розміщення саме військових в цій будівлі, адже там є необхідна інфраструктура, зокрема садочок, школа, зручна логістика тощо. І головне – це робочі місця та невелика відстань до Чернігова – лише 12 кілометрів.

Земельне питання в пріоритеті


Як зазначають в громаді, проблеми, що виникають у місцевих ветеранів досить різні. Проте до кожного воїна потрібен індивідуальний підхід.
- Є у нас хлопці, що прийшли з війни, маючи поранення і їм зазвичай потрібна матеріальна допомога. Також звертаються у нас учасники бойових дій  з питань отримання твердого палива або грошової компенсації за нього. І ці питання ми намагаємося вирішувати. Є у нас в селі Мохнатин батько і син, які є учасниками бойових дій на Сході України. Їх ми завжди шануємо та допомагаємо. Допомогли вирішити питання отримання земельних ділянок, зараз робимо сучасне  покриття дороги, на вулиці де вони мешкають, - зауважив  вищезгаданий сільський голова.
Великою проблематикою, що залишається в громаді й наразі – це земельне питання, адже всіх ветеранів керівництво громади забезпечити землею не має можливості. В контексті відкриття ринку землі, місцеві мешканці, а особливо ветерани, які мають першочергове право щодо отримання земельних ділянок все частіше порушують цю проблему.
- Я вважаю, що хлопці не заслужили аби ми їм надавали рівчаки, болота і все те, що нереально оформити. Хоча ми і не можемо забезпечити багато воїнів землею під особисте селянське господарство чи садівництво проте знайшли місце, де можна отримати ділянки під будівництво по 10 соток. В селищі Старий Білоус ми забезпечили ветеранів землею під будівництво, а це близько 40 чоловік. Найближчим часом плануємо також забезпечити землею 20-30 воїнів, що проживають у громаді. Загалом кожної сесії ми розглядаємо близько 10 питань, що стосуються цієї категорії. У нас навіть був випадок, коли місцевий мешканець відмовився від земельної ділянки на користь пораненого ветерана нашої громади. Ми свою чергу підтримали це рішення і наразі ця земельна ділянка оформлюється, - повідомив  Дмитро Федоров.
На прийом до керівництва громади завітав один з найстарших ветеранів міста Чернігова 62-річний Сергій Проценко щодо отримання земельної ділянки для особистого селянського господарства. Проте, як повідомили у громаді, вирішити це питання позитивно наразі неможливо.
- Я проживаю у місті Чернігові. Хотілося б отримати землю для себе та допомогти в цьому питанні трьом своїм побратимам, з якими поруч боронили землю. Водночас мені повідомили, що першочергово землю надають лише ветеранам, що проживають у громаді. І ця проблема, я знаю непоодинока, коли місцеві депутати надають землю лише своїм ветеранам. Тож, якщо я мешкаю в обласному центрі, то й і землі не можу отримати, адже там її мені ніхто напевно не виділить, - зауважив вищезгаданий ветеран.

Фінансова підтримка не менш важлива

Поряд із забезпеченням земельними ділянками керівництво ОТГ для учасників АТО/ООС передбачило грошові виплати у розмірі 1000 гривень для кожного щорічно. Як зазначають у громаді, - якщо у 2019 році всі ветерани отримали такі виплати, то у 2020 році карантинні заходи не дали це зробити. Цьогоріч  це питання знаходиться на стадії вирішення.
Водночас є і поодинока проблематика, хоча вона не менш важлива.  
- Був у нас депутатський запит, нашого місцевого депутата, щодо надання фінансової допомоги учаснику бойових дій щодо протезування зубів. Ми розуміємо, що це недешева послуга, тому рішення було прийнято на користь ветерана, - каже Юрій Ткаченко.
Загалом питання що порушують ветерани в інших об’єднаних територіальних громадах можуть відрізнятися. Проте в Новобілоуській ОТГ наразі  це – виділення земельних ділянок, фінансова підтримка та розбудова сучасної інфраструктури із залученням військових.

Ігор Березинський, спеціальний кореспондент Інформагентства МО України АрміяInform
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини