Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 23:45:00

Ріпкинська громада на Чернігівщини розпочала роботу над Статутом

24.07.2021   10:21Агенцiя

22 липня 2021 року представники Чернігівського Ресурсного центру з розвитку місцевої демократії під час сесії Ріпкинської селищної ради розповіли про механізми участі громадян (Статут, місцеві ініціативи, петиції, громадські слухання) та важливість їх прийняття в громаді.

Популяризація таких інструментів встановлює нові правила у громаді та є помічниками для депутатів, старост, голови громади. Це можливість у правовому полі збирати інформацію про проблеми, які турбують мешканців громади, залучати їх до процесу прийняття рішень, збирати ідеї та спільно їх втілювати.

Напрацьовувати базовий документ, який визначає правила взаємодії влади та громади – Статут територіальної громади, необхідно спільно з громадянами. Члени територіальної громади повинні мати можливість впливати на процеси прийняття рішень через використання таких інструментів, як для прикладу загальні збори, громадські слухання, місцеві ініціатив та ін.

Олександр Підгорний пояснив, що Статут має бути простим, доступним та логічно структурованим. Кожна територіальна громада вже на початку свого існування мала б визначитися з власним Статутом. Можна взяти готовий шаблон, але такий документ ніяк не враховує особливостей кожної громади. Бо в Статуті громади мають бути враховані всі особливості громади.
Цей документ має бути “живий”, щоб кожен знав як і міг ним користуватися, щоб він вирішував реальні питання і завдання, які є важливі саме для вашої громади.

На черзі – робота над тим, щоб Статут став дієвим інструментом для застосування, а не лише текстом на папері. Важливо зробити Статут документом, який сприяє розвитку громади.

Метою проекту "Управління конфліктами через залучення громади до здійснення влади", що здійснюється Центром «Доброчин» за підтримки Програми МФВ «Демократична практика”, є участь громадян в проведенні реформ освіти та місцевого самоврядування.

 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини