Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:34:45

25 кандидатів претендували на 6 посад старост у Сосницькій громаді

15.04.2021   08:15Агенцiя

Кожен охочий стати представником громади пройшов конкурсний відбір та співбесіду, а також презентував своє бачення розвитку старостинського округу перед депутатами, які й визначили хто із кандидатур обійматиме посаду.

«Кожен мешканець мав можливість подати свою кандидатуру. У всіх старостатах створили конкурсну комісію, яка складалась із депутатів, працівників міської ради та мешканців сіл старостату. Комісія обирала двох і вже ці два кандидати переконували депутатів призначити їх презентуючи своє бачення роботи та розвитку старостату. Це було конкуренто та прозоро, адже співбесіди записували на відео», - розповів Леонід Ляшук, староста Задесенського старостинського округу Сосницької громади.

Практика Сосницької громади дозволяє залучити громаду до процесу відбору кандидатур та публічно обговорити проблеми та шляхи їх вирішення території старостату перед призначенням посадовця. Ця практика в регіоні не єдина, але найбільш показова, адже закон дозволяє депутатам призначити старосту на сесії за поданням голови громади.

Пан Леонід працює перший тиждень на посаді, і сьогодні вже має питання та проблеми, для розв’язання яких необхідно знайти рішення та знання. Сьогодні команда Чернігівського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» організувала семінар «Староста у громаді: особливості правового статусу та діяльності» на якому обговорили законодавство та особливості роботи старост.

«Староста має стати лідером та двигуном змін на ввіреній території, і держава для цього дає всі можливості. Кращі практики громад показують, що в такій системі роботи можна підвищити громадську активність у селах та містах, і ключовим чинником успіху є саме вдало обраний староста», - наголосила Ірина Кудрик, керівниця Чернігівського регіонального офісу Програми.

Близько 90 старост громад регіону разом із експертами Програми на семінарі говорили про особливості правового статусу старости, права, гарантії старости та проходження служби в органах місцевого самоврядування, повноваження старости, управлінські інструменти та кращі практики роботи старост.

«У процесі призначення старост та їх звільнення, дотримання трудового законодавства є основним пріоритетом громади. Адже судові позови та відшкодування за порушення права нікому не потрібні. На семінарі ми детально розібрались у тому як проводити ці процедури правильно. Але це невелика частинка того, що варто знати та розуміти старостам у їх роботі», - вважає Людмила Чабак, радниця з децентралізації та місцевого самоврядування Чернігівського  регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою».

Пан Леонід працює із мешканцями чотирьох сіл та має невеличку команду. На такі навчання покладає значні очікування, адже робота старости значно відрізняється від роботи колишнього сільського голови, зокрема потребою постійно бути в контакті із мешканцями та із головою, депутатами та фахівцями ради. І всіляко відстоювати інтереси та проєкти старостату.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини