Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 21:29:28

На території Козелецької громади вдруге виявили несанкціоноване звалище відпрацьованих люмінесцентних ламп

07.04.2021   09:14Агенцiя

2 квітня на території Білейківського старостинського округу Козелецької селищної ради було виявлено несанкціоноване звалище відпрацьованих люмінесцентних ламп.

- Близько 13 години 2 квітня житель села Новики Михайло Михед повідомив  мене, що в смузі відведення траси М-01 «Київ-Чернігів-Нові Яриловичі»,  між населеними пунктами смт. Козелець і с.Лемеші, він виявив  звалище  люмінесцентних ламп, - розповідає Інна Саченко, староста Білейківського старостинського округу. -  Мною була викликана поліція. На місце події виїхали представники Козелецької селищної ради та еколог.

-Така надзвичайна ситуація викликає велике занепокоєння. Адже це вже другий випадок за останній місяць. 12 березня за Лемешами знайшли близько 1500 штук відпрацьованих  люмінесцентних ламп. Їх наразі утилізували, селищна рада винаймала спеціалізовану фірму.  А на даній ділянці  близько 3000 штук ламп, - говорить Валентин Бригинець, Козелецький селищний голова. -  По-перше, це небезпечні відходи, а по-друге, на утилізацію потрібно витрачати десятки тисяч гривень з місцевого бюджету.

При поверхневому огляді звалища було виявлено, що на упаковках були  прикріплені накладні, в яких зазначені назви фірм та прізвища. Представники поліції склали протокол місця огляду і допитали свідків. Наразі дане правопорушення слідчим внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідство триває.

-Складається враження, що нібито фірма з утилізації небезпечних відходів замість того, щоб утилізувати лампи, просто їх викинула, - говорить Володимир Моцьор, заступник селищного голови з питань будівництва, ЖКГ та комунальної власності. - Звісно, що слово за правоохоронними органами, але поки слідчі дії триватимуть, небезпечні відходи потрібно терміново утилізувати. А це коштуватиме близько 30 тисяч гривень.

Серед причин виникнення таких несанкціонованих звалищ з небезпечними відходами експерти називають безконтрольність і безвідповідальність частини підприємств, які займаються утилізацією. Ліцензії на роботу з отрутохімікатами отримують фірми без належних ресурсів і технологій. Вони беруть гроші за нібито утилізацію небезпечних відходів, проте не маючи матеріально-технічної бази, викидають їх куди-небудь.

Перевірити підприємства практично неможливо — в країні діє мораторій на перевірки бізнесу. Саме тому утилізацію небезпечних відходів в Україні називають «паперовою» або віртуальною. Після такої «утилізації» небезпечні відходи і опиняються на стихійних звалищах біля річок, лісів чи житлових будинків.
 
Відділ зв'язків із громадськістю, ЗМІ та громадськими об'єднаннями Козелецької селищної ради

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини