Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:26:04

ВАКС скасував арешт на автомобіль ексголови Чернігівської РДА

10.03.2021   18:21Агенцiя

У вівторок, 9 березня, слідчий суддя Вищого антикорупційного суду частково задовольнила клопотання захисника і скасувала арешт на автомобіль ексголови Чернігівської районної державної адміністрації в частині заборони користування цим майном. Про це інформує пресслужба ВАКС.

Встановлено, що у листопаді 2020 року Печерський районний суд Києва наклав арешт на майно підозрюваного із забороною відчуження, розпорядження та користування, в тому числі і на автомобіль. В ухвалі зазначено, що метою арешту є забезпечення збереження речових доказів та конфіскації майна як виду покарання.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду постановила ухвалу від 26 січня 2021 року, якою залишила в силі ухвалу Печерського районного суду Києва в частині арешту автомобіля. Поряд із цим, Апеляційна палата ВАКС встановила, що зазначений автомобіль не відповідає ознакам речових доказів, у той самий час він може бути предметом конфіскації як виду покарання у разі засудження.

З урахуванням презумпції невинуватості, наявність в особи процесуального статусу підозрюваного не означає обов’язкового й однозначного постановлення щодо неї обвинувального вироку. Відтак, можливе застосування в майбутньому конфіскації автомобіля як виду покарання не пропорційне обмеженню права користування підозрюваним цим майном на стадії досудового розслідування.

Слідчий суддя ВАКС відхилила аргументи детектива НАБУ, що користування підозрюваним автомобілем, щодо якого ставиться питання про скасування арешту, може призвести до його знецінення на момент виконання вироку, оскільки будь-які умисні зміни технічного стану включаються в поняття «розпорядження» - правомірності власника, арешт щодо якої в даному випадку захистом не заперечується. Більше того, зважаючи на встановлену відсутність в автомобіля ознак речового доказу, завдання кримінального провадження і мета арешту не вимагають його недоторканості і збереження  безпосередньо в тому стані, в якому він був виявлений під час вчинення кримінального правопорушення. Тобто звичайне зношення майна в природних умовах не зашкодить його використанню з визначеною метою.

Таким чином, у подальшому застосуванні арешту майна в частині заборони користування ним більше немає потреби.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини