Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 00:58:21

"100 днів роботи" - звіт Ніжинського міського голови Олександра Кодоли та його команди

02.03.2021   11:11Агенцiя

1 березня в малій залі міськвиконкому відбулась пресконференція міського голови Олександра Кодоли щодо 100 днів роботи на посаді.

Олександр Кодола та заступники міського голови поділились напрацюваннями, першими вагомими досягненнями в розвитку міста та планами стосовно своєї роботи.

Міський голова акцентував увагу, що найпершим його кроком на посаді міського голови стало звернення до Державної аудиторської служби для здійснення перевірки всього міського комунального майна, бюджетних підприємств, звітності. Попередньо було заплановано перевірку на березень цього року. Є домовленість, що в рамках реалізації Програми DOBRE буде здійснений аудит фінансового управління.

«За цей короткий відрізок часу,  як я розпочав свою роботу на посаді міського голови, вдалося зробити основне: вибрати ключові орієнтири для створення міцного плацдарму щодо реалізації суспільно-економічних завдань, відновлення економіки та початку важливих проектів.

Одні з основних напрямків роботи нашої команди – залучення іноземних інвестицій та великого бізнесу.

Саме тому приділяємо велику увагу залученню великих українських компаній, які зможуть забезпечити Ніжин новими робочими місцями та поповнювати бюджет міста податковими надходженнями», - наголосив міський голова.

Важливим кроком на шляху до виконання цього завдання стали успішні перемовини із керівництвом компанії «Епіцентр К». В кінці минулого року вдалося домовитися про відкриття в Ніжині нового торговельного центру «Епіцентр». Він буде оптимального формату до 6 тис м кв., та дасть змогу створити більше 70 нових робочих місць.

Наразі, компанія перебуває в процесі затвердження локації для відкриття торговельного центру. До кінця цього року Епіцентр має з’явиться в місті.

Окрім широкого асортименту непродуктових товарів, в ньому планується обладнати продовольчий магазин “FoodMarket” та аптеку “100+”. Працюватимуть сучасні центри видачі онлайн-замовлень з автоматизацією процесів, адресною системою зберігання, комфортною зоною очікування, онлайн-вітринами та дитячим куточком.  

«Це буде великим проривом для нашого міста та створенням комфортних умов для ніжинців», - заявив О. Кодола.

Також нині ведуться перемовини та є конкретні напрацювання з двома брендованими заправками. Відкриття даних заправок на території нашої громади гарантуватиме наповнення міського бюджету за рахунок акцизного збору, створення нових робочих місць, зручні умови для водіїв. «Ми звертались із пропозицією до всіх відомих компаній. І вже маємо конкретні напрацювання», - запевнив Олександр Михайлович.

Налагоджена міжнародна співпраця. Цього місяця заручились підтримкою Посла Латвій та Посла Швеції щодо надходження зарубіжних інвестицій та налагодження економічних і торгових зв’язків. Є домовленість з Латвійською Республікою про проведення цього року обласного бізнес-форуму в Ніжині та збільшення постачання української продукції, зокрема виробленої на ніжинських підприємствах, на їхній ринок.

Ніжинський елеватор ТОВ «Баришівська зернова компанія Grain Alliance» отримала 10 млн євро кредиту від Європейського банку реконструкції  і розвитку спільно з Тайванським Міжнародним фондом для будівництва другої черги елеваторів. Дані інвестиційні кошти дають змогу працювати економіці, налагоджувати новий рівень співпраці між Україною та країнами ЄС та дозволяють створити кілька десятків додаткових робочих місць, а також отримати додаткові надходження від сплати за землю. Міський голова наголосив, що влада буде підтримувати кожного системного інвестора й буде налагоджувати співпрацю.

Налагоджено партнерські зв’язки з офісом Ради Європи та ведуться перемовини щодо спільних проектів із залученням коштів іноземних фондів.

«Я дав доручення вивчити діяльність підприємств, які функціонують на території Ніжина і розпочати діалог з їх власниками щодо реєстрації даних підприємств в нашому місті, офіційного працевлаштування всіх працівників та вчасної сплати необхідних податків і зборів. На сьогодні така робота ведеться. Вже є перелік підприємств, які зареєструвались в нашому місті. Зокрема, це 8 підприємств. Серед яких і ТОВ «Енера Чернігів». Це початок роботи. Маю прохання, щоб весь бізнес, який працює в Ніжині сплачував і податки в наш міський бюджет. Це справедливо й так має бути», - зауважив Олександр Кодола.

29 січня Ніжинська ТГ стала партнером однієї з найбільших грантових програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE). Наша громада отримає грантові інвестиції на реалізацію соціально-важливих проектів. Упродовж двох років громада отримає 5 грантів: 10 тисяч доларів на облаштування сесійної зали, 9,4 тисяч доларів на реалізацію швидкого проекту, 12 тисяч доларів на проект з місцевого економічного розвитку, 10 тисяч доларів на молодіжний проект та  1 великий грант (49 тисяч доларів) на проект з покращення муніципальної послуги та консультаційну підтримку фахівців проекту з ландшафтного дизайну, ІТ та стратегічного планування. Це важлива підтримка, тому ведеться активна співпраця в цьому напрямку.

Стартувала робота з реалізації проекту авіаційно-логістичного комплексу на базі аеродрому «Ніжин». Це той потенціал, який ще не розкритий місті Ніжині. Авіаційний комплекс у Ніжині може стати точкою зростання економіки міста та буде єдиним в Україні. «Разом із Міністром МВС Арсеном Аваковим, будучи народним депутатом України, ми розпочали проект створення сервісного центру всієї авіаційної системи МВС України. На сьогодні наш авіаційний загін стрімко зростає. Вже працює понад тисячу фахівців і на сьогодні це найбільший платник податку в наш міський бюджет (за рахунок ПДФО і конкурентних заробітних плат)», - зазначив Олександр Кодола.

Вдалось зробити те, чого раніше не вдалось нікому – зміна меж міста. Ніжин розширився на 725 га. А це значить лише одне – Ніжин отримав можливість будувати, створювати нову інфраструктуру, залучати інвестиції, надавати земельні ділянки у власність і в користування для мешканців міста і бізнесу.

Вперше за 18 років в Ніжині з’явилась можливість покращити та кардинально змінити теплопостачання в місті.

«Ми налагоджуємо співпрацю з кількома теплопостачальними компаніями. Зараз вивчаємо та опрацьовує пропозицію Кліар Енерджі. Котельні цієї компанії працюють на альтернативному паливі. Ще одна компанія в своїй роботі використовує теплові насоси. Для постачання тепла ніжинцям будемо вибирати найбільш оптимальний варіант», - акцентував О. Кодола .

Окрім того, ми розпочали укладати соціальні угоди з великими підприємствами, які ведуть свою роботу на території нашого міста. Великі сільськогосподарські компанії, доставляючи сировину до своїх підприємств багатотоннажним транспортом, використовують і псують дороги міста та його інфраструктуру. Умови ж соціальної угоди зобов’язують підприємства фінансово брати участь у долі міста.

Також прийняте рішення про заборону руху дорогамир міста вантажним автомобілям, вага яких перевищує 12 тонн. «На мою думку, це важливий крок до збереження дорожнього покриття та інфраструктури міста», - зауважив міський голова.

На останній сесії прийняли одне із важливих рішень для громади «Про встановлення заборони продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових суб’єктами господарювання (крім закладів ресторанного господарювання) у визначений час доби в місті Ніжині».

Депутати ухвалили:

1. Заборонити продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових суб’єктами господарювання (крім закладів ресторанного господарювання) у місті Ніжині з 22:00 вечора до 08:00 години ранку щоденно, враховуючи вихідні дні та святкові.

2. Власники торгових об’єктів зобов’язуються інформувати покупців про прийняття такого рішення та забезпечити наявність інформаційних табличок про заборону продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових у зазначений цим рішенням час.

Дане рішення покликане активізувати громаду міста на допомогу виявлення випадків порушень та спонукати приватний бізнес з розумінням і усвідомленням ставитись до виконання нового документу.

У період з листопада й по лютий для КП ВУКГ придбали трактор КИЙ (684000 грн) та сміттєвоз АТ 4021 (1446000 грн), для КП «НВУКГ» придбали екскаватор JCB-4CX (2 млн 746 тис 800 грн) та надано фінансову підтримку підприємству. Слід зазначити, що для КП «НВУКГ» вперше за останні 22 роки придбали нову сучасну функціональну техніку.

Також були виділені кошти на будівництво системи передачі даних і відеоспостереження на вулицях міста. Зокрема на ніжинському вокзалі. Ні для кого не секрет, що велика частка злочинів відбувається у місцях масового скупчення людей. Залізнична станція «Ніжин» є вузловою станціє, яка пропускає через себе за рік сотні тисяч людей. До тепер на вокзалі не було жодної камери відеоспостереження. Тому, слідкувати за порядком чи розкривати злочини було складно. На вирішення цього питання з міського бюджету виділили 837 тис 726 грн. Буде встановлено 21 відеокамеру. (5 камер з розпізнаванням обличь, 15 – оглядових, 1 –з розпізнаванням номерних знаків).

Медична галузь міста також отримала значне фінансування та почала змінюватись. Триває «Велике Будівництво» щодо створення приймально-поліклінічного відділення. На його реалізацію було залучено 13 млн 733 тис грн з державного бюджету та 4 млн 422 тис 935 грн – з місцевого. Для даного відділення буде придбано комп’ютерний томограф, ангіограф, ендоскоп, УЗД-аппарат, кардіомонітори, дифібрилятор, аппарат ШВЛ, лабораторне обладання та МРТ на суму 40 млн грн.

У галузі освіти є значні напрацювання. У лютому на сесії міської ради у ніжинська громада найпершою в Україні затвердила програму розвитку та функціонування української мови в закладах освіти у 2021 році «Сильна мова – успішна держава». Організоване безкоштовне триразове харчування для 355 дітей та гарячі сніданки для 686 дітей. Майже на 1 млн грн придбали меблів для шкіл та замінили котельне обладнання.

Соціальна сфера міста також не обділена увагою. Найближчим часом планується перенести РАЦС та залу урочистих подій у приміщення управління соцзахисту на вулицю Гоголя.

Продовжена робота щодо створення у Ніжині державного історико-архітектурного заповідника. Докладено максимум зусиль для створення заповідника, минулої сесії підготували та надіслали звернення депутатів Ніжинської міської ради до Верховної Ради України та Уряду – тепер все залежить від Кабінету Міністрів.

Після короткого звіту міський голова поспілкувався з журналістами та разом із своїми заступниками вичерпно відповів на запитання представників ЗМІ.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини