Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 00:29:42

Згадали про підготовку та початок сучасної російської агресії проти України

20.02.2021   11:48Агенцiя

19 лютого, напередодні чергових роковин нападу ворога, в Чернігівському обласному молодіжному центрі проведено гутірку «Початок сучасної російської агресії. 2014» за участі військовослужбовців однієї з частин Оперативного командування «Північ» Сухопутних військ Збройних Сил України.

Павло СЛАВИНСЬКИЙ, учасник бойових дій в російсько-українській війні, психолог і модератор гутірки, обговорив із учасниками заходу питання: «Що таке війна у Вашому розумінні?» і з’ясував, що військові, насамперед фронтовики, мабуть набагато чіткіше розуміють цей термін.

«Війна, як кульмінація конфлікту, є засобом досягнення певних інтересів. Тобто, коли агресор починає війну, він має мету. Також та сторона, що вирішила дати відсіч агресії, не капітулювати, а боротись, також має мету. Ми сім років у стані війни. Чи стала війна «моєю»? Яким я бачу закінчення війни? Який мій особистий інтерес в цій війні? Без відповідей на ці питання важко говорити про перемогу... І кожному з нас прийдеться рано чи пізно самому собі дати на них відверті відповіді», — заявив ветеран-доброволець.

«Війна Російської Федерації проти України розпочалася 20 лютого 2014 року. Це важлива дата в сучасній історії нашої країни. Саме в цей день у Києві під час Революції Гідності загинули та отримали смертельні поранення 48 протестувальників і 4 працівники органів внутрішніх справ. Цього ж дня вже в Криму були зафіксовані перші випадки порушення Збройними Силами Російської Федерації порядку перетину державного кордону України в районі Керченської протоки та використання нею своїх військових формувань, дислокованих у Криму, для блокування українських військових частин. НАСТУПНОГО року, теж саме в цей день, після гідної операції виходу із Дебальцевого, українські війська закріпилися на Світлодарській дузі і таким чином вимотали й знесилили ворога, зірвали плани подальшого наступу вглиб території нашої країни. Це своєрідний сигнал, що в кінцевому  рахунку чекає агресора — поразка!», — наголосив Сергій БУТКО, представник Українського інституту національної пам’яті, висвітлюючи питання «Початок російської агресії проти України: офіційний висновок держави».

«Кризові політичні та економічні процеси, внутрішні війни в Російській Федерації протягом 1990-х років затримали майже на десять років реалізацію реваншистської зовнішньополітичної стратегії цієї держави проти України та інших країн. Проте, підготовка до війни проти нашої країни велася весь час в усіх сферах діяльності. Вже з  2008 році розпочалися комплексні заходи з підготовки збройної агресії. А 5 липня 2013 року плани про початок нинішньої війни проти України затвердило керівництво Російської Федерації на засіданні Ради безпеки та оборони», — підкреслив Сергій ГОРОБЕЦЬ, кандидат історичних наук, представник Українського інституту національної пам’яті.

Він також привернув увагу до такого факту: «19-28 вересня 2013 року було здійснено практичне відпрацювання Росією сценарію військової агресії проти України під час проведення спільного стратегічного навчання ЗС РФ та Білорусі «Захід-2013». Отже, ворог підготувався до нападу на нашу країну ще до початку Революції Гідності».

Учасники заходу разом із Павлом СЛАВИНСЬКИМ обговорили таке питання: «Якою Ви бачите нашу перемогу у цій війні?». Вся палітра відповідей («Хочу повернутися жити у свій рідний український Луганськ», «Знищити загарбників») звелася до одного: вигнання ворога, повернення всіх загарбаних українських територій — анексованого Криму та окупованої частин Донбасу, та забезпечення безпеки й цілісності всієї України.

ОРГАНІЗАТОРИ: Український інститут національної пам’яті, Чернігівський обласний молодіжний центр за сприяння Чернігівської облдержадміністрації та ОК «Північ».

Олександр МАЙШЕВ, член Національної спілки журналістів України

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.