Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:11:54

"Круглий стіл" "Визначні природно-заповідні об'єкти Чернігівської області. Мезинський національний природний парк"

15.02.2021   17:55Агенцiя

11 лютого у великій читальній залі Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка відбулося засідання "круглого столу" з теми "Визначні природно-заповідні об'єкти Чернігівської області. Мезинський національний природний парк", присвяченого 15-й річниці створення Мезинського НПП.

Відкрила захід директорка Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка Інна Аліференко. Інна Михайлівна привітала присутніх з ювілеєм природного парку і побажала натхнення, наснаги та плідної роботи.
 
З вітаннями з нагоди ювілею виступила директорка Мезинського НПП Ніна Симоненко. У своєму виступі Ніна Василівна відзначила, що за п'ятнадцять років зроблено дуже багато: проводиться наукова робота, еколого-освітня, туристична, охоронна. Також пані Ніна подякувала колективові парку за плідну роботу.
 
Привітали ювілярів директорка Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації Катерина Сахневич, заступник начальника управління – начальник відділу заповідної справи, біоресурсів та екомережі Наталія Багіна, в. о. начальника державної екологічної інспекції Валентина Дзюба, провідний спеціаліст державної екологічної інспекції Тетяна Дадашева, завідувачка сектору розвитку туризму туристично-інформаційного центру обласної ради Тетяна Коржинська. У промовах звучали гарні побажання творчої роботи, наснаги, наукових відкриттів.
 
Територія парку, склад флори та фауни унікальні: 84 види тварин і 17 видів рослин занесені до Червоної книги України. Це свідчить про високий статус цієї території та спонукає до нових наукових досліджень.
 
Про відкриття і природні рекорди Мезинського НПП розповів начальник науково-дослідного відділу Мезинського НПП, кандидат біологічних наук, доцент, завідувач кафедри екології та охорони природи Національного університету "Чернігівський колегіум" імені Т. Г. Шевченка Юрій Карпенко.
 
До складу Мезинського НПП входять вісім наявних природно-заповідних об'єктів. Про те, як здійснюється природоохоронна діяльність, і про механізми дотримання заповідного режиму на території Мезинського НПП доповідав В. Костюк.
 
Мезинський національний парк багатий на археологічні пам'ятки. На території парку діє Мезинський археологічний науково-дослідний музей імені В. Є. Куриленка. Директорка закладу Наталія Сіра розповіла про цікаві знахідки та експонати у фондах музею.
 
Темою доповіді наукового співробітника науково-дослідного відділу Мезинського НПП Романа Луценка були археологічні археологічні дослідження Мезинської округи.
 
У Мезинському парку проводиться велика еколого-освітня робота. Провідні фахівці з екологічної освіти Мезинського НПП Марина Усок та Людмила Науменко розповіли про напрями цієї роботи.
 
Про палеографічні й геоморфологічні дослідження території парку доповідав начальник відділу еколого-освітньої роботи та рекреації Мезинського НПП, викладач кафедри екології та охорони природи Національного університету "Чернігівський колегіум" імені Т. Г. Шевченка Олександр Яковенко.
 
Молодший науковий співробітник науково-дослідного відділу Мезинського НПП Назар Назаров розповів про ентомологічні дослідження на території парку.
 
Надання рекреаційних послуг у Мезинському парку – одна з важливих складових роботи установи. Заступник начальника відділу еколого-освітньої роботи та рекреації Мезинського НПП Лариса Подоляко у своєму виступі відзначила рекреаційні родзинки парку та сучасні тенденції розбудови його інфраструктури.
 
У Чернігівській ОУНБ ім. В. Г. Короленка зберігаються матеріали про заснування Мезинського парку, про роботу, яка проводиться його працівниками. Завідувачка відділу документів з економічних, технічних, природничих та сільськогосподарських наук Наталя Карбовська провела тематичний перегляд літератури "Серце Полісся". У періодичних виданнях містяться офіційні матеріали про заснування парку, зокрема указ Президента України "Про створення Мезинського національного природного парку", статті про історію Мезина, археологічні дослідження на Мезинській землі, цікаві факти.
 
На засіданні "круглого столу" демонструвалися кінофрагменти з фільмів, присвячених парку.
 
Особливістю заходу стало те, що кількість присутніх була обмеженою у відповідності до санітарних норм, а інші учасники "круглого столу" перебували на зв'язку у форматі zoom-конференції.

Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені В.Г. Короленка

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини