Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 14:51:37

Наставництво: для дитини з інтернату важлива навіть година спілкування з дорослим, яка може змінити життя на краще

10.02.2021   09:36Агенцiя

Кожен небайдужий дорослий реально може покращити життя дітей-сиріт, які виховуються і проживають в інтернатних закладах. Зокрема, відновити у них довіру до людей, спрямувати у житті, соціалізувати та профорієнтувати.

Про популяризацію, розвиток та етапи процесу наставництва над дитиною, а також пошук потенційних кандидатів у наставники говорили на засіданні круглого столу «Розвиток наставництва над дитиною з інтернатного закладу». Ця інформаційна акція, організована Чернігівським обласним та Чернігівським міським центром соціальних служб, проходила 9 лютого у приміщенні міського центру.

Головними спікерами цього заходу були Алла Кот - директор обласного центру соціальних служб, Тетяна Кузнецова-Молодчая - директор Чернігівського міського центру соціальних служб та Алла Сірик - фахівець із соціальної роботи ЧМЦСС, регіональний тренер з підготовки наставників над дітьми, які проживають у закладах інституційного догляду. Про свій позитивний досвід та майбутні кроки здійснення наставництва також розповідали активні представники громадських організацій, які є небайдужими до проблемних питань громади Чернігова.

Що ж таке наставництво? Для кого і як працює? Наставництво запроваджене Законом України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування». Це добровільна безоплатна діяльність наставника з надання дитині, яка проживає у закладі для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, допомоги й індивідуальної підтримки, насамперед, у підготовці її до самостійного життя.

Мета наставництва – допомогти дитині підготуватись до самостійного життя шляхом розвитку її фізичного, духовного та інтелектуального потенціалу, впевненості у власних силах, формування культурних і моральних цінностей через спілкування з наставником, отримання спільного з ним досвіду, спостереження за його поведінкою та опанування нових навичок.

За словами Тетяни Кузнецової-Молодчої, наставник - це не член сім'ї, не вчитель і не спонсор. Це авторитетний товариш, який може допомогти, вислухати, дати пораду і зробити життя такої дитини краще, цікавіше і зрозуміліше. А для цього необхідна лише 1 година на тиждень впродовж року - і це може кардинально змінити все життя дитини.

У інтернатних закладах Чернігівської області наразі проживають близько 2000 дітей. Завдяки державі та спонсорській підтримці діти мають гарні умови проживання та навчання. Проте більшість таких діток не мають елементарних життєвих навичок, їм важко орієнтуватися у житті і вони не мають людини, якій могли б довіритися. Саме наставництво – досить добрий інструмент, який наразі дуже актуально популяризувати. Наставником може стати кожен. Але кожен повинен усвідомлювати, що це велика відповідальність перед дитиною, це зв'язок з нею на все життя, - говорили учасники цієї зустрічі.

Усі, хто хоче допомогти дітям-сиротам, готовий взяти на себе відповідальність та стати наставником, повинні зробити кілька кроків. Спочатку отримати інформацію щодо наставництва у соціальних службах, написати відповідну заяву, зібрати невеликий пакет документів. Також важливо пройти безкоштовне навчання в обласному центрі соціальних служб, а потім отримати висновок про можливість провадження діяльності з організації наставництва над дитиною.

Наразі таке навчання в області вже пройшли 14 осіб, які в майбутньому зможуть змінити на краще життя дітей-сиріт. Але це лише початок.

За додатковою інформацією мешканці міста можуть звертатись до Чернігівського міського центру соціальних служб для сім’ї за адресою: вул. Хлібопекарська, 24-а, або за телефоном: 678-604.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини