Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 07:01:17

У Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту в Чернігові відбувся пам'ятний захід в урочищі Березовий Рів

27.01.2021   15:55Агенцiя

У всьому світі 27 січня відзначається Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. Саме в цей день у 1945 році війська 60-ї армії 1-го Українського фронту звільнили один із найбільших нацистських таборів смерті – Аушвіц-Біркенау на території сучасної Польщі.

В Чернігові одним з місць масових розстрілів єврейського населення, а в наш час трагічним символом голокосту є урочище Березовий Рів (тоді це була територія біля селища Коти).

Сьогодні тут зібралися керівники міста та області, депутати міської ради, представники об’єднань громадян, щоб Хвилиною мовчання та покладанням квітів до пам’ятного знаку вшанувати всіх жертв Голокосту, яких знищували лише за етнічну приналежність.

Під час заходу присутні також вшанували людей різних національностей, які, ризикуючи своїм життям і життям своєї родини, рятували євреїв під час Другої світової війни. Це люди – Праведники народів світу. В Україні відзначено більше 2,5 тисяч праведників народів світу, з них 30 - на Чернігівщині.

До слова молитви був запрошений рабин іудейських релігійних громад Чернігівської області Ісроель Сільберштейн.

Як розповів представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко, під час Другої світової війни всі єврейські громади практично були знищені. Цей Березовий Рів – це одне із місць у Чернігові, де окупанти масово розстрілювали євреїв за національною ознакою, а також хворих із психоневрологічної лікарні. Точних цифр по кількості жертв практично ніхто не скаже, але за різними підрахунками на цьому місці були вбиті близько 1,5 тисячі мирних жителів.

На Чернігівщині за роки Другої світової нацистський окупаційний режим знищив від 4 до 6 тисяч євреїв.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини