Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 20:03:43

В Чернігівській обласній прокуратурі відбулася прес-конференція з нагоди 100 днів на посаді очільника установи

22.12.2020   17:45Агенцiя

Сьогодні до Чернігівської обласної прокуратури завітали журналісти з нагоди проведення прес-конференції, присвяченої перебуванню 100 днів на посаді її керівника, - Сергія Василини.

Сергій Василина

Сергій Василина

Представники ЗМІ отримали можливість наживо поспілкуватися з очільником обласної прокуратури та поставити йому ряд запитань стосовно результатів діяльності органів прокуратури та розгляду резонансних кримінальних проваджень.

На початку заходу Сергій Василина ознайомив присутніх з даними по ключових напрямах роботи та торкнувся кадрових питань в розрізі реформ прокуратури, що тривають. Зокрема, керівник повідомив, що в Чернігівській обласній прокуратурі успішно пройшли всі три етапи атестації 61 прокурор регіональної прокуратури із 86 допущених, серед них 15 - не склали іспити, 9 - не подали заяву про намір пройти атестацію. Всі, хто успішно склав іспити переведені до обласної прокуратури.

- На даний час триває вже третій етап тестування прокурорів місцевих прокуратур, які згодом стануть окружними. Перший етап зі 167-ми допущенних не пройшли 5 прокурорів, другий - 13 і один прокурор не зміг пройти співбесіду, - повідомив присутнім Василина.

- Починаючи з 11 вересня поточного року, на отриманні неправомірної вигоди було викрито чотирьох осіб, всім їм обрано запобіжний захід. Серед яких: селищний голова з Прилуцького району, двоє правоохоронців держмитслужби та заступник начальника державної установи «Менська виправна колонія №91». Суми отриманих посадовцями коштів обраховуються десятками тисяч гривень. Загалом, за рік, під процесуальним керівництвом  органів прокуратури Чернігівщини, викрито 14 осіб, які одержали неправомірну вигоду.
                         
- Упродовж 2020 року набули законної сили вироки стосовно 6 правоохоронців, яких було засуджено за вчинення корупційних кримінальних правопорушень до реального позбавлення волі. Термін - ув’язнення від 5 років. В Чернігівській області 6 засуджених до реального позбавлення волі із 31 особи по державі, - розповів Сергій Василина про стан справ у боротьбі з корупційними правопорушеннями.

- Щодо правопорушень у бюджетній сфері, то цей напрям також є одним з пріоритетних для органів прокуратури і нині  в нас значиться 32 кримінальні провадження, які стосуються розтрати державних коштів. Так, упродовж листопада було оголошено 4 підозри у розтраті бюджетних коштів чотирьом особам: директору приватного підприємства (заволодіння у 2016-му році майже 500 тис. грн, виділених на фінансування робіт з капітального ремонту залізничного мосту через річку Десна);  селищному голові (за розтрату в 2017-му році 36 тис. грн, виділених на проведення ремонту покрівлі будинку культури);  міському голові (за розтрату в 2017-му році майже 400 тис грн, виділених на ремонт тротуарів) та  сільському голові (за розтрату в 2018-му році 165 тис грн, виділених на купівлю техніки для комунального підприємства).

- Упродовж трьох місяців мого перебування на посаді було скеровано до суду 2 обвинувальних акти за фактами розкрадання коштів держбюджету, серед яких директор ТОВ  та інженер з технічного нагляду, які заволоділи коштами у сумі 538 тис грн, шляхом завищення вартості робіт з ремонту дитячого садка Менської міської ради, та  заступник  міського голови за розтрату 160 тис грн, виділених на реконструкцію парку.

- Розпочато розслідування низки кримінальних проваджень щодо розтрати бюджетних коштів, спрямованих на купівлю обладнання та препаратів для боротьби з коронавірусною хворобою, - повідомив присутнім керівник Чернігівської обласної прокуратури.

- На даний час під процесуальним керівництвом Чернігівської обласної прокуратури розслідується кримінальне провадження, у якому орієнтовні збитки складають мільйони гривень. Відомості про даний злочин внесено до ЄРДР за фактом зловживання владою або службовим становищем при здійсненні порубки лісу на території Чернігівської області упродовж 2019-2020 років. Мова йде про двох службових осіб, які мають відношення до державних лісгоспів. В найближчий час ми проінформуємо вас про результати розслідування цього провадження, - зазначив Василина.

- На сьогоднішній день ми здійснюємо активну протидію правопорушенням у сфері незаконної лісозаготівлі, оскільки дана проблематика є вкрай актуальною для Чернігівського регіону. В 2020-му році виявлено 90 правопорушень зазначеної категорії, для порівняння в 2019-му році - 69.  Направлено до суду 16 обвинувальних актів, що в три рази більше, ніж минулого року. Встановлено збитків на суму 1 млн. 581 тис. грн. З метою їх відшкодування заявлено 7 позовів, 4 з яких вже задоволені на загальну суму 828 тис. гривень, накладено арешт на суму близько мільйона гривень на майно підозрюваних, - розповів журналістам Сергій Василина.

- Чернігівська область є третьою за площею території в Україні, тож правопорушення у сфері земельних ресурсів не менш актуальні для регіону, ніж незаконна лісозаготівля. Нами направлено до суду 21 обвинувальний акт по кримінальним провадженням, що стосуються порушень земельного законодавства. Один з обвинувальних актів, скерованих до суду стосується особи, яка самовільно зайняла земельні ділянки площею близько 39 га, розташовані одним масивом неподалік с. Макіївка Носівського району. Вказані землі обвинувачений засіяв сільськогосподарською культурою.

 - Основними причинами захоплення особливо цінних земель, є: відсутність чітких меж земельних ділянок історико-культурного призначення;  не винесення їх меж в натурі; відсутність визначення меж культурних об’єктів та незавершеність інвентаризації земель та їх грошової оцінки. Досить важко доводити в суді склад кримінального правопорушення за фактами самовільного зайняття земельної ділянки або самовільного будівництва, допоки органи державної влади не в повній мірі вживають заходи з визначення меж об’єктів культурної спадщини,  внесення відповідних даних у Державні реєстри нерухомих пам’яток України національного та місцевого значення, оновлення та видачі нових охоронних зобов’язань власникам чи користувачам земель, - уточнив прокурор.

Також Сергій Олександрович Василина поінформував журналістів про досягнення Чернігівської обласної прокуратури з протидії правопорушенням у сфері оподаткування, окремо приділивши увагу боротьбі з організованою злочинністю. Також надав статистику по кримінальним провадженням, які стосуються порушень прав журналістів.

Друга частина заходу була присвячена запитанням, які надійшли від присутніх журналістів.

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини