Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 22:34:23

Земельна оборудка закінчилася фіаско

21.12.2020   08:24Агенцiя

Задоволенням позову, ініційованого Чернігівською обласною прокуратурою, закінчився тривалий розгляд земельної справи в Господарському суді Київської області.

Попередньо прокуратурою було встановлено, що мешканець Чернігівської області, в порушення вимог земельного законодавства, двічі скористався правом на безоплатне отримання у приватну власність земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства.

Перший раз вказаний громадянин звернувся до Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області із заявою від 25.06.2016 про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність у межах норм безоплатної приватизації для ведення особистого селянського господарства орієнтовною площею 2, 00 га, яка знаходиться на території Волинківської сільської ради Сосницького району Чернігівської області. Відповідно до змісту вказаної заяви чоловік засвідчив, що право на безоплатну приватизацію земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства на території України ним не використано, рішення про безкоштовну передачу у власність земельної ділянки за вищезазначеним цільовим призначенням не отримував. 21.12.2017 було зареєстровано право власності заявника на зазначену ділянку.

19.03.2018 той самий мешканець звернувся до Головного управління Держгеокадастру вже у Київській області з аналогічним клопотанням - надання йому безоплатно у власність земельної ділянки площею 1.738 га на території Лозовоярівської сільської ради Яготинського району Київської області. 21.06.2018 державним реєстратором було зареєстровано право власності на цей наділ землі. За три тижні потому - 13.07.2018 між новим власником ділянки та товариством з обмеженою відповідальністю було укладено договір купівлі-продажу, згідно якого дане підприємство отримало майже 2 га землі в Київській області за 54 900 грн.

Прокурор стверджував в суді, що спірна земельна ділянка, внаслідок незаконного використання мешканцем Чернігівської області права на безоплатну приватизацію земельних ділянок одного виду та неналежного виконання Головним управління Держгеокадастру у Київській області своїх обов’язків стосовно перевірки поданих особою документів та відомостей, безпідставно вибула із земель сільськогосподарського призначення державної власності і в подальшому була набута відповідачем. Позивач - Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру зазначив, що повторне безоплатне набуття вказаним громадянином земельної ділянки відбулося з порушенням норм Земельного кодексу України внаслідок неправомірних дій останнього. В ході розгляду справи Головне управління Держгеокадастру у Київській області підтвердило, що заявлені прокурором позовні вимоги - обґрунтовані, та зазначило, що громадянин ввів їх в оману.


Суд у свою чергу вирішив, позовні вимоги заступника прокурора Чернігівської області в інтересах держави в особі Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру задовольнити повністю, при цьому витребувати з незаконного володіння ТОВ земельну ділянку площею 1.758 га.

Примітка: в Єдиному державному реєстрі судових рішень дана справа значиться під номером 91/2748/19, повний текст рішення складено15.12.2020.

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини