Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:58:33

Чернігів: з пошкодженого будинку по Попудренка, 16 зняли арешт. Що далі?

18.12.2020   09:48Агенцiя

На виконання рішення суду, прийнятого 4 грудня, знятий арешт з частково зруйнованого будинку по вул. Попудренка, 16 у Чернігові. Про це на засіданні виконавчого комітету міської ради повідомив присутнім і всім чернігівцям міський голова Владислав Атрошенко.

Він окреслив подальші кроки міста щодо цього будинку. Найближчим часом буде проведений конкурс серед забудовників відповідно до Програми сприяння забезпечення новим житлом мешканців непридатного для проживання та застарілого житлового фонду міста Чернігова. Нагадуємо: відповідно до цієї програми інвестору, який будуватимуе на місці зношеного аварійного житла з відселенням мешканців у кращі будинки, з міського бюджету надається компенсація - до 40% середньої вартості спорудженого житла, встановленого Мінрегіоном для Чернігівської області, в розрахунку на загальну площу відселених квартир і приміщень.

- У разі, якщо ми знайдемо цю організацію і технічні та юридичні всі питання будуть вирішені – підемо по цьому шляху.  А як не найдемо, не виявить бажання жодна з організацій – тоді повертаємося до питання відновлення, ремонту цього приміщення, - зазначив міський голова.

Він уточнив, що після попереднього вивчення ситуації є розуміння, що, скоріше за все, єдиним інвестором-забудовником, кому це буде цікаво,  може стати «ОсноваБуд-7» чи інша споріднена з ним організація. Саме вони є власниками однієї з прилеглих земельних ділянок - а без цієї частки землі знести 5-поверховий будинок і збудувати там навіть 9 поверхів, швидше за все, не вдасться. Бо і норми вже змінені з часів будівництва Попудренка, 16, і є безліч інших питань, через які це просто буде невигідно.

- Тобто це питання виключно по Тарасовцю. Якщо там будуть адекватні домовленості з мешканцями, він може піти по цьому шляху і тоді ми згідно з прийнятою програмою відшкодуємо йому певну суму коштів (до 40%) за метр квадратний того житла, яке він надасть мешканцям знесеного, - зазначив міський голова. - Дай Боже, щоби забудовник погодився. Але це бізнес і ніхто його змусити це робити не в праві, - додав він пізніше.

Отже, якщо інвестор не знайдеться – місто повернеться до проєкту відновлення, добудови зруйнованої стіни будинку. А потім це приміщення буде передаватися в користування, причому з подальшою відповідальністю мешканців за стан будинку.

- Подобається це мешканцям чи не подобається – в нас інших варіантів нема. Жодних зобов’язань, визначених чинним законодавством, у подібних випадках на заміну житла не існує. З якої статі решта платників податків будуть замінювати приватне по суті житло, з якої підстави? Таких підстав законодавство не визначило, - підкреслив міський голова. - І якщо цей же будинок завтра розвалиться – ми надалі йти по цьому шляху, цією колотнечею займатися не будемо. Це - питання мешканців.

У Чернігові сьогодні в подібному, близькому до аварійного, стані, близько 200 будинків. Коштів, достатніх на їх перебудову, в бюджеті міста немає і близько.

- Метраж там орієнтовно 500 тисяч, якщо навіть по 8 тис. собівартість будувати – це 40-50 мільйонів подібний будинок. І помножте це на 200 – це 8 мільярдів гривень. Про що ми говоримо? Тут нема про що говорить, - констатував міський голова.

На сьогодні мешканці пошкодженого будинку на Попудренка, 16 в переважній більшості проживають у гуртожитках трьох навчальних закладів міста. Оплата їхнього проживання всі ці роки здійснюється коштом міського бюджету. На засіданні 17 грудня виконком міської ради дав дозвіл на закупівлю цих послуг вже у 2021 році:  для 14 кімнат будівельного ліцею (де проживають 29 осіб з Попудренка, 16) і 18 кімнат залізничного ліцею (37 осіб). Окрім того, він дав дозвіл і на підписання меморандуму з Національним університетом «Чернігівська політехніка», гуртожиток якого надається місту для тимчасово відселених мешканців (35 кімнат для 70 осіб) на безоплатній основі.

Міський голова наголосив на тому, що подібним чином, враховуючи сумарну ціну питання, місто спроможне організовувати порятунок постраждалих і відновлення їх житла хіба що разово на декілька років. Воно не в змозі зробити те саме для всіх близько 200 будинків в аварійному стані в місті Чернігові. Ніяких бюджетів міста не вистачить для того, щоби перебудовувати і вирішувати проблему житла людей. Тому про стан своїх будинків треба дбати насамперед їх співвласникам і робити це постійно.

- Вже після прийняття міською владою рішення про Попудренка, 16 Прем’єр-міністром України чітко була озвучена позиція щодо процедури взагалі визначення стану аварійності чи зношеності житла. На сьогоднішній день ситуація з подібними речами дуже проста.  ЖЕКи (управляючі компанії) обстежують і в разі виникнення підозр по ризиках для життя людей інформують про це мешканців. А далі люди (власники цього майна) повинні передати це відповідній сертифікованій експертній організації, яка обстежує більш детально технічний стан житла і визначає рекомендаційні речі щодо приведення цього житла до стану, в якому вже не буде ризику для життя людей, - нагадав він.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини