Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 15:33:07

У Чернігові мають збільшити кількість кисневих точок у лікарнях до 80%

18.11.2020   10:49Агенцiя

На сьогодні в Чернігові індикаторний показник захворюваності на COVID-19 на 100 тисяч населення складає 326,1 - і це вище від межі "червоної зони" (вона починається з 320 на 100 тисяч).

Наразі по місту відбувається зростання рівня захворюваності на коронавірусну інфекцію. Про це проінформувала на щотижневій розширеній нараді в Чернігівській міській раді сьогодні, 17 листопада, заступниця начальника міського управління охорони здоров’я Ольга Малець.

Вона доповіла, що за даними міських лікарень по місту загалом за весь час захворів на коронавірус 3601 чернігівець, вже одужали 1586 пацієнтів. На теперішній час хворіє 1959 осіб, з них у стаціонарі з підтвердженим діагнозом COVID-19 – 154 людини, амбулаторно лікуються 1805 осіб. Серед медичних працівників загальний показник за весь час - 369, з них одужали – 185. Серед дітей - 96, з яких 65 вже одужали.

На сьогодні в міських лікарнях Чернігова сумарно є 430 "ковідних" ліжко-місць: 90 – у 1-й лікарні, 160 – у 2-й лікарні, 180 – у 3-й лікарні. І станом на ранок 17 листопада у стаціонарах з підтвердженим ковідом і підозрою на нього перебуває 291 пацієнт.

З них отримує кисневу терапію 81 людина та 6 осіб перебувають на ШВЛ-апаратах. Всього в лікарнях Чернігова у наявності 42 ШВЛ-апарата. Також у чернігівських лікарнях наразі 58 стаціонарних кисневих точок і ще 92 - завдяки концентраторам кисню. Якщо перерахувати на ліжко-місця, то забезпеченість складає 35%. Враховуючи загальну кількість точок, одночасно отримувати кисень можуть 150 осіб.

Затребуваність кисневих "точок" поступово зростає, адже останнім часом поступають пацієнти саме з важким перебігом цієї хвороби. Серед них 80% - це група ризику - ті, які мають інші супутні захворювання, та люди літнього віку.

Наразі Міністерством охорони здоров’я України поставлене завдання, щоб кисневою підтримкою були забезпечені не менше 80% ліжко-місць для госпіталізації ковідних хворих. Тобто наразі дозабезпечити доступом до медичного кисню в Чернігові необхідно ще близько 200 лікарняних ліжок.

- Зараз перед закладами охорони здоров’я стоїть завдання поступово закуповувати кисневі концентратори. Вартість їх складає від 52 тис. грн до 174 тис. грн у залежності від об’єму. Є 5-ти, 10-ти та 15-ти літрові кисневі концентратори. Найбільш ефективними є ті, що мають більшу потужність, - повідомила Ольга Малець.

Міський голова зауважив, що купувати треба ті, які є більш ефективними і потрібними для лікування хворих, а також слугуватимуть довший час.

Керівниця міського управління охорони здоров’я також доповіла, що наразі кошти від НСЗУ за всіма пакетами надходять вчасно, без жодних затримок. Але парадоксальним є той факт, що лікарні юридично за ці кошти наразі не вправі закупити необхідне обладнання. Зокрема й обладнання, яке забезпечує кисневу підтримку. Вирішення цього питання керівники лікарень зараз шукають. Ольга Малець також повторила, що в лікарні все більше надходить саме «важких» хворих. Лікарі виснажені, але працюють у посиленому режимі та з повною віддачею. Тому вона ще раз звертається до всіх чернігівців з проханням дотримуватися карантинних вимог, носити маску, прикриваючи рот і ніс, дотримуватися дистанції у всіх громадських місцях.

- Закликаю мешканців міста свідомо ставитися до усіх карантинних вимог. Якби це всі виконували, то цифри захворюваності були би значно менші. Прошу з повагою ставитися до інших людей, які знаходяться поруч, і берегти їх та своє здоров’я. Дотримання простих карантинних заходів дозволять утримати ситуацію, уникнути повного локдауна. З боку закладів охорони здоров’я робиться усе можливе на сьогодні, - підкреслила вона.

Міський голова підтримав такий заклик і підбив підсумок озвученим фактам.

- Ситуація складна, але якщо люди будуть берегтися, то це реально буде впливати на ситуацію. І питання  не вирішиться частковою зупинкою економіки на якийсь день у тижні. А якщо все зупинити, оголосити комендантську годину, нікому нікуди не виходити – так, це значно знизить показники, але за чий рахунок такий банкет? Ні в держави немає такої захисної подушки, ні в місцевих бюджетів, ні в кого. Це серйозний виклик. Але я думаю, що наука не стоїть на місці, і вакцинація можливо дасть якийсь результат, - ззначив він.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини