Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:23:27

Пройшов Національно-патріотичний форум імені Левка Лук'яненка

10.10.2020   10:10Агенцiя

7-8 жовтня у Чернігові в Обласному молодіжному центрі проведено Національно-патріотичний форум на честь Левка Лук’яненка.

Під час відкриття форуму Віталій ЗАГАЙНИЙ, перший заступник голови Чернігівської облдержадміністрації, нагадав, що покоління учасників Студентської революції на граніті 1990 року, в якій і сам він взяв участь, сьогодні увійшли у владу, беруть активну участь у державотворчих процесах, захищають країну від агресора.

Дмитро НИКОНЕНКО, радник голови Чернігівської обласної ради, наголосив на важливості захисту та розвитку української мови, культури, шанобливого ставлення до Захисників України.

Прикметно, що обидва представника органів державної влади та місцевого самоврядування прямо вказали на проблемні питання національно-патріотичного виховання дітей та молоді, окреслили цей напрям роботи як один із найважливіших пріоритетів влади та суспільства.

«Національно-патріотичне виховання — одна з трьох засад діяльності нашого Центру. Поряд із цим в плануванні та реалізації заходів ми говоримо про важливість захисту країни — робота з ЗСУ, про громадянську відповідальність — доброчесність в громаді, та про особисті цінності людини — ставлення до сім’ї та оточуючих. Цей форум є однією з наших відповідей на запити та потреби молоді задля розуміння хто ми та куди йдемо», — підкреслила під час вітального виступу Ірина СІМОНОВА, директорка Чернігівського обласного молодіжного центру.

Василь ЧЕПУРНИЙ, журналіст, письменник, борець за незалежність України в 20-му столітті, поділився своїми спогадами про легендарного соратника та вчителя: «Найбільше, що мене дивувало в Левку Лук'яненку – відсутність ненависті. Навіть до тих, хто його садив і мучив. Сам він пояснював так: «Я зрозумів, що ненависть знищує того, хто ненавидить. Тому я замінив її любов'ю до України, бо вона надихає і зміцнює». З наших розмов із Левком Лук'яненком я також зрозумів чому він не боявся смерті. Бо виходив із козацької філософії про незнищенність душі. Козаки свідомо йшли на смерть за Вітчизну, за рід і родину, вірячи, що душа безсмертна. До речі, цю філософію архітектурно прекрасно втілює козацька Катерининська церква в Чернігові – якщо її кілька разів обійти навколо, то підсвідомо приходиш до думки про безкінечність».

Сергій БУТКО, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області, зауважив: «Перше. У цьому році це вже другий Національно-патріотичний форум, який проводить Чернігівський обласний молодіжний центр. Перший був у серпні. Отже, є успіх і запит на подібні зібрання в області. Друге. Я пишаюся, що саме колектив Молодіжного центру став автором ідеї назвати цей захід іменем Левка Лук’яненка – одного з провідних переможців відновлення незалежності України в 1991 році. І це не тільки тому, що він наш земляк. Його особистість, його незламна боротьба за вільну Україну, його успіхи й перемоги, попри всі зусилля ворогів, є підказкою у розв’язанні проблемних питань національно-патріотичного виховання».

Під час висвітлення теми «День захисника України: історія свята та сучасність» він зазначив: «В історії нашого краю від часів Русі впродовж століть і до сьогодення практично в кожній громаді є свої славетні постаті – Захисники України, про яких можна цікаво розповісти, провести на їх честь необмежену кількість пізнавальних і повчальних заходів».

Також Сергій БУТКО під час гутірки на тему: «Декомунізація: актуальність та практичні аспекти в роботі» проілюстрував негативне явище засадничого нерозуміння окремими представниками влади сутності декомунізаційних процесів: «Святкування ювілеїв утворення Чернігівської губернії Російської імперії в 1802 році та Чернігівської області УСРР/СРСР 7 жовтня 1932 року, які мали місце вже в незалежній Україні, – наруга над Українським народом, його боротьбою за волю та жертвами. Такі «свята» незалежно від аргументації й мислення чиновників означають позитивне ставлення до повної ліквідації Гетьманщини – тодішньої Української державності наприкінці 18 століття, а утворення області насправді являло собою всього лише інструмент організації Голодомору-геноциду в 1932 році в нашому краї. Іншими словами, об’єктивно ці й подібні заходи антиукраїнські, вони проти нашої держави».

«Пісня, як складова національно-патріотичного виховання», — під такою назвою провів свою гутірку з учасниками Павло СЛАВІНСЬКИЙ, психолог, учасник бойових дій в російсько-українській війні. Він підкреслив: «Пісня є чи не найпотужнішим допоміжним засобом у формуванні національної ідентичності (самоідентифікації). Коли ти співаєш або чуєш українську пісню, ти розумієш, хто ти і що маєш робити».

Микола ЛЯХОВИЧ, громадський діяч, борець за незалежність України в 20-му столітті, учасник бойових дій в російсько-українській війні, висвітлив таку актуальну тему як «Ціннісні орієнтири національно-патріотичного виховання» на прикладі героїчної боротьби учасників Української революції 1917-1921 років, антибільшовицьких селянських повстань, ОУН і УПА.

Учасники форуму обмінялися досвідом роботи, відпрацювали основні навички з першої домедичної допомоги в повсякденному житті, познайомилися з національно-патріотичною діяльністю громадських організацій, Ніжинського осередку українського «Пласту», подивилися та обговорили документальний фільм «Соловей співає», ознайомилися з виставками «Тріумф людини. Мешканці України, які перемогли ГУЛАГ» та «Від борців за волю до захисників України: Чернігівщина». А ще, попри дощ, всі як один з великим задоволенням взяли участь у сповненій таємниць екскурсії «Чернігів містичний», яку провів історик Володимир Пилипенко.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини