Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 12 грудня, 14:22:48

Родина з 3-х осіб потрапила в лікарню після вживання відварених та підсмажених грибів зеленушок

01.10.2020   12:56Агенцiя

ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України» повідомляє про випадок отруєння дикорослими грибами в м. Городня.

Родина з 3-х осіб потрапила в лікарню після вживання відварених та підсмажених грибів зеленушок. Враховуючи симптоми та стан потерпілих, їх переведено на лікування до Чернігівської обласної лікарні.

Гриби зеленушки відносяться до умовно-їстівних грибів. При збиранні їх можна легко сплутати з отруйними грибами, такими як рядовка сірчана та бліда поганка.

В поточному році вже 5 людей потрапили в лікарні з отруєнням дикорослими грибами.

ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України» нагадує про основні причини отруєнь грибами:
• відсутність або недостатнє знання їстівних і отруйних грибів,
• хибні думки і забобони щодо визначення отруйності грибів,
• недбалість при збиранні і заготівлі, неправильне приготування.

Щоб не отруїтися дикорослими грибами радимо:
• відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині,
• не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.
Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково пам'ятайте наступне:
• ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.
• остерігайтеся пластинчатих грибів.
• не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
• під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини.
• уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
• не вживайте сирих грибів.
• відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин.
• готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
• гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним.
• ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки - вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.
 

Останні новини Чернігівщини

 На Чернігівщині зареєстрували індустріальний парк «Носівські господарства»

На Чернігівщині зареєстрували індустріальний парк «Носівські господарства» 10:13

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про включення індустріального парку «НОСІВСЬКІ ГОСПОДАРСТВА» до Реєстру індустріальних (промислових) парків. Парк створено строком на 30 років на території міста Носівка Ніжинського району. Ініціатором виступає Носівська міська рада.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:11

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 1 пожежу. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

12 грудня: цей день в Україні і світі

12 грудня: цей день в Україні і світі 10:05

День 1388 Російська агресія - Day 1388 Russian aggression

 На Чернігівщині видалено понад 20 тонн безхазяйних пестицидів

На Чернігівщині видалено понад 20 тонн безхазяйних пестицидів 11:43

У листопаді на території області проведено комплекс робіт з видалення безхазяйних та непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР). За результатами заходів утилізовано понад 20 тонн отруйних речовин.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини