Родина з 3-х осіб потрапила в лікарню після вживання відварених та підсмажених грибів зеленушок
ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України» повідомляє про випадок отруєння дикорослими грибами в м. Городня.

Родина з 3-х осіб потрапила в лікарню після вживання відварених та підсмажених грибів зеленушок. Враховуючи симптоми та стан потерпілих, їх переведено на лікування до Чернігівської обласної лікарні.
Гриби зеленушки відносяться до умовно-їстівних грибів. При збиранні їх можна легко сплутати з отруйними грибами, такими як рядовка сірчана та бліда поганка.
В поточному році вже 5 людей потрапили в лікарні з отруєнням дикорослими грибами.
ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України» нагадує про основні причини отруєнь грибами:
• відсутність або недостатнє знання їстівних і отруйних грибів,
• хибні думки і забобони щодо визначення отруйності грибів,
• недбалість при збиранні і заготівлі, неправильне приготування.
Щоб не отруїтися дикорослими грибами радимо:
• відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині,
• не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.
Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково пам'ятайте наступне:
• ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.
• остерігайтеся пластинчатих грибів.
• не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
• під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини.
• уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
• не вживайте сирих грибів.
• відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин.
• готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
• гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним.
• ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки - вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.
Останні новини Чернігівщини

Виявлено 19 нових випадків COVID-19 19:10
За даними Управління охорони здоров'я Чернігівської ОДА в області станом на 20 квітня зафіксовано 19 нових випадків COVID-19.

За минулу добу в Чернігівській області виявлено 19 нових випадків COVID-19 19:00
За даними Управління охорони здоров'я Чернігівської ОДА в області станом на 20 квітня зафіксовано 19 нових випадків COVID-19.

Чернишов озвучив культурні проєкти, включені у "Велике будівництво". Які з Чернігівщини? 18:21
Культура – новий напрям у Програмі Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво». У 2021 році планується відновлення 20 об’єктів культурного спрямування.

Перед початком роботи четвертої сесії облради восьмого скликання відбулися засідання постійних комісій 17:06
Депутати проаналізували питання порядку пленарного засідання, які стосуються бюджетної сфери, управління та розпорядження комунальною власністю, використання лісових ресурсів, природно-заповідного фонду області.

За минулу добу в Чернігівській області вакциновано 413 осіб 16:46
За інформацією Чернігівського обласного центру громадського здоров’я, станом на 20 квітня в області щеплено першою дозою 8579 людей, з них: вакциною AstraZeneca щеплено 8166 осіб, вакциною CoronaVac — 239 та вакциною Comirnaty (Pfizer-BioNTech) – 174.