Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 21 квітня, 04:25:12

Родина з 3-х осіб потрапила в лікарню після вживання відварених та підсмажених грибів зеленушок

01.10.2020   12:56Агенцiя

ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України» повідомляє про випадок отруєння дикорослими грибами в м. Городня.

Родина з 3-х осіб потрапила в лікарню після вживання відварених та підсмажених грибів зеленушок. Враховуючи симптоми та стан потерпілих, їх переведено на лікування до Чернігівської обласної лікарні.

Гриби зеленушки відносяться до умовно-їстівних грибів. При збиранні їх можна легко сплутати з отруйними грибами, такими як рядовка сірчана та бліда поганка.

В поточному році вже 5 людей потрапили в лікарні з отруєнням дикорослими грибами.

ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України» нагадує про основні причини отруєнь грибами:
• відсутність або недостатнє знання їстівних і отруйних грибів,
• хибні думки і забобони щодо визначення отруйності грибів,
• недбалість при збиранні і заготівлі, неправильне приготування.

Щоб не отруїтися дикорослими грибами радимо:
• відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині,
• не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.
Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково пам'ятайте наступне:
• ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.
• остерігайтеся пластинчатих грибів.
• не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
• під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини.
• уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
• не вживайте сирих грибів.
• відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин.
• готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
• гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним.
• ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки - вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.
 

Останні новини Чернігівщини

Виявлено 19 нових випадків COVID-19

Виявлено 19 нових випадків COVID-19 19:10

За даними Управління охорони здоров'я Чернігівської ОДА в області станом на 20 квітня зафіксовано 19 нових випадків COVID-19.

За минулу добу в Чернігівській області виявлено 19 нових випадків COVID-19

За минулу добу в Чернігівській області виявлено 19 нових випадків COVID-19 19:00

За даними Управління охорони здоров'я Чернігівської ОДА в області станом на 20 квітня зафіксовано 19 нових випадків COVID-19.

Чернишов озвучив культурні проєкти, включені у

Чернишов озвучив культурні проєкти, включені у "Велике будівництво". Які з Чернігівщини? 18:21

Культура – новий напрям у Програмі Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво». У 2021 році планується відновлення 20 об’єктів культурного спрямування.

Перед початком роботи четвертої сесії облради восьмого скликання відбулися засідання постійних комісій

Перед початком роботи четвертої сесії облради восьмого скликання відбулися засідання постійних комісій 17:06

Депутати проаналізували питання порядку пленарного засідання, які стосуються бюджетної сфери, управління та розпорядження комунальною власністю, використання лісових ресурсів, природно-заповідного фонду області.

За минулу добу в Чернігівській області вакциновано 413 осіб

За минулу добу в Чернігівській області вакциновано 413 осіб 16:46

За інформацією Чернігівського обласного центру громадського здоров’я, станом на 20 квітня в області щеплено першою дозою 8579 людей, з них: вакциною AstraZeneca щеплено 8166 осіб, вакциною CoronaVac — 239 та вакциною Comirnaty (Pfizer-BioNTech) – 174.