Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 27 жовтня, 11:19:12

Родина з 3-х осіб потрапила в лікарню після вживання відварених та підсмажених грибів зеленушок

01.10.2020   12:56Агенцiя

ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України» повідомляє про випадок отруєння дикорослими грибами в м. Городня.

Родина з 3-х осіб потрапила в лікарню після вживання відварених та підсмажених грибів зеленушок. Враховуючи симптоми та стан потерпілих, їх переведено на лікування до Чернігівської обласної лікарні.

Гриби зеленушки відносяться до умовно-їстівних грибів. При збиранні їх можна легко сплутати з отруйними грибами, такими як рядовка сірчана та бліда поганка.

В поточному році вже 5 людей потрапили в лікарні з отруєнням дикорослими грибами.

ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України» нагадує про основні причини отруєнь грибами:
• відсутність або недостатнє знання їстівних і отруйних грибів,
• хибні думки і забобони щодо визначення отруйності грибів,
• недбалість при збиранні і заготівлі, неправильне приготування.

Щоб не отруїтися дикорослими грибами радимо:
• відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині,
• не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.
Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково пам'ятайте наступне:
• ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.
• остерігайтеся пластинчатих грибів.
• не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
• під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини.
• уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
• не вживайте сирих грибів.
• відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин.
• готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
• гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним.
• ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки - вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.
 

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні події в Чернігівській області за минулу добу

Надзвичайні події в Чернігівській області за минулу добу 11:12

Інформація про надзвичайні ситуації та основні небезпечні події, які зареєстровано на території області за період з 8:00 26 жовтня до 8:00 27 жовтня 2020 року.

Літопис канцеляриста Мазепи повернувся в його столицю

Літопис канцеляриста Мазепи повернувся в його столицю 08:25

Загальновідомий Літопис Самійла Величка, з’ясовується, був сфальсифікований, як і багато чого в українській історії, виправленій окупантами.

Енергетики Чернігова заздалегідь підготувалися до безаварійної роботи взимку

Енергетики Чернігова заздалегідь підготувалися до безаварійної роботи взимку 08:13

«Чернігівобленерго» дбає про підвищення надійності енергозабезпечення чернігівців у осінньо-зимовий період та заздалегідь готує електромережі і обладнання до холодів.

Посадовця засуджено за недбалість при розпорядженні коштами бюджету

Посадовця засуджено за недбалість при розпорядженні коштами бюджету 08:03

За принципової позиції Прилуцької місцевої прокуратури вироком Прилуцького міськрайонного суду від 23.10.2020 колишню посадову особу Прилуцької міської ради засуджено за службову недбалість.