Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 10:08:13

Журналісти дізналися про перспективи децентралізації

30.09.2020   10:14Агенцiя

16 представників засобів масової інформації з Дніпропетровської, Кіровоградської, Чернігівської та Харківської областей дізналися про запропоновані зміни до Конституції в частині децентралізації.

Свої питання про новий адміністративно-територіальний устрій, формування нових районів, повноваження місцевих державних адміністрацій та територіальних органів центральних органів виконавчої влади вони адресували Ігорю Коліушку, голові правління Центру політико-правових реформ.
"Децентралізація прискорює прийняття управлінських рішень, наближає центри прийняття рішень до громадян, де на владу легше вплинути.
Європейські країни давно пішли шляхом децентралізації. Для України втілена реформа та зміни адміністративно-територіального устрою - це успіх!" - переконаний Ігор Коліушко

Представники регіональних видань зустрілися з народний депутатом України Віталієм Безгіним в Комітеті з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.
Годину народний депутат відповідав на питання журналістів про нову конфігурацію районів та громад, повноваження місцевих державних адміністрацій, закони для продовження децентралізації.
Віталій Безгін наголосив, що сьогодні надзвичайно важливим є прийняття закону 3651, який урегулює питання реорганізації місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, бюджетних ресурсів, правонаступництво державного і комунального майна. Законопроєкт планують винести на розгляд Парламенту наступного тижня.
Окрім того, 30 вересня на Комітеті презентують проєкти нових редакцій законів України про місцеве самоврядування в Україні та про місцеві державні адміністрації.

Журналісти під час зустрічі з Сергієм Шаршовим, директором директорату з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Міністерства розвитку громад і територій України, говорили про:
- реорганізацію громад і районів,
- розмежування повноважень районних та обласних рад,
- фінансове забезпечення органів місцевого самоврядування та виконавчої влади.
Сергій Шаршов зазначив, що в Україні вже сформували нову територіальну основу. Є новий базовий і субрегіональний районний рівні. До 25 жовтня важливо проголосувати закон 3651, щоб нормально працювали територіальні громади та райони.
«З 1 січня 2021 року розпочнеться бюджетний рік. Потрібно до грудня 2020 року прийняти зміни до законів, які стосуються діяльності та розмежування повноважень органів місцевого самоврядування і державної влади, та відповідно до Податкового кодексу», - сказав директор директорату Мінрегіону Сергій Шаршов.

Актуальною в престурі для журналістів з Дніпропетровської, Кіровоградської, Чернігівської та Харківської областей стала зустріч з Ольга Айвазовська, головою правління Громадянської мережі «ОПОРА».
Експертка з виборчого законодавства та політичних процесів говорила про
- особливості місцевих виборів 2020
- принципи формування виборчих округів
- структуру виборчого бюлетеню
- алгоритми розрахунку виборчої квоти та визначення переможців
- права журналістів під час виборчої кампанії
«Права журналістів не змінилися в порівнянні з будь-якою іншою виборчою кампанією. Ніхто не має права вимагати в комісії приймати рішення щодо вашої присутності, якщо ви прийшли вчасно. Ви можете заходити в приміщення для голосування до початку ранішнього засідання, яке починається не раніше ніж за 45 хвилин до початку голосування. Якщо ви хочете бути під час підрахунку голосів, на дільницю потрібно прийти до її закриття, тобто до 20:00. Ви, як журналісти, без рішення комісії маєте право бути присутніми на засіданні», - наголосила Ольга Айвазовська.

За словами журналістів-учасників, вони підвищили свою професійну та громадську компетентність.

«Результат реформування системи місцевого самоврядування та територіальної організації влади та паралельно запровадження нової виборчої системи викликають у ЗМІ чимало запитань. Нам важливо знайти відповіді, на які чекають наші читачі. Передусім - як зміниться життя територій, хто нестиме відповідальність за їх добробут та розвиток, хто розпоряджатиметься коштами територій, ухвалюватиме важливі для мешканців рішення, до кого йти за вирішенням конкретної проблеми тощо. Саме про це ми мали змогу дізнатися під час тренінгу та престуру від Програми DOBRE. Професійні та компетентні спікери, кваліфіковані експерти вичерпно та докладно розповіли про особливості обох процесів, відповіли на всі запитання. Тож є впевненість, що за допомогою такої комунікації ми зможемо зрозуміло та докладно розповісти людям, що на них очікує за результатами однієї з ключових реформ у державі», -  поділилася враженнями учасниця тренінгу Оксана Рибченкова (Оксана Гуцалюк), головний редактор газети «Народне слово», Кіровоградська область.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини