Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 08:24:06

Готовність до своєчасного старту і стабільного проходження опалювального сезону – на контролі Чернігівської ОДА

21.09.2020   14:42Агенцiя

Рівень підготовки теплогенеруючих підприємств та паливно-енергетичного комплексу до опалювального сезону 2020-2021 рр., а також розрахунки за спожиті послуги – основні питання засідання Антикризового енергетичного штабу, який 18 вересня в онлайн–режимі провів Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Чернігівську ОДА представляли перший заступник голови ОДА Віталій Загайний і директор профільного Департаменту Володимир Кривенко. До участі також долучились заступники міських голів Чернігова, Ніжина та Прилук, керівники теплопостачальних підприємств області, АТ «Чернігівгаз», АТ «Чернігівобленерго».

На сьогодні питання готовності теплогенерації до осінньо-зимового періоду виходить на перший план у роботі державних органів виконавчої влади.
За словами Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, Україна в достатньому обсязі накопичила вугілля і запасів газу в сховищах. Також на належному рівні технічний стан обладнання для генерації тепла.

Водночас існують певні проблемні моменти, переважно законодавчого характеру, які необхідно вирішити найближчим часом.

Зокрема, залишається неврегульованим перегляд і застосування нових тарифів на житлово-комунальні послуги. Теплопостачальні підприємства входять в опалювальний сезон з тарифами, затвердженими у 2018 році. Вирішення ситуації залежить від Верховної Ради, яка має розглянути Закон України № 2458.
Ще одна проблема - арешт виконавчою службою банківських рахунків окремих теплопостачальних компаній. Таким чином, НАК «Нафтогаз України» намагається стягнути штрафні санкції за несвоєчасні розрахунки. У цьому питанні допоможе прийняття законопроєкту № 3508 від 20.05.2020 року.

- Під таку санкцію потрапили два підприємства Чернігівської області - АТ «Облтеплокомуненерго» та КП «ПрилукиТеплоВодопостачання». Це унеможливлює фінансування робіт з підготовки до опалювального сезону, - прокоментував ситуацію Віталій Загайний. – Ми спільно з керівниками підприємств готуємо звернення до Кабміну і Мінрегіону з відповідними листами з пропозиціями розв’язання цієї ситуації..
На сьогодні загальна сума боргу теплопостачальних компаній області перед «Нафтогазом» становить 580,2 млн грн. Це на 35,3 млн грн, або на 5,7% менше у порівнянні з початком року.

Серед головних чинників накопичення боргів тепловиків за спожитий газ - незадовільні розрахунки споживачів. Сума досягла 240,4 млн грн. Зокрема, населення заборгувало 193,7 млн грн, державний бюджет – 1,9 млн грн, місцевий бюджет – 5,3 млн грн, інші споживачі – 39,5 млн грн.
Не менш важливим питанням залишається контроль стану готовності до опалювального сезону господарського комплексу та соціальної інфраструктури Чернігівщини.
Так, днями перший заступник голови ОДА Віталій Загайний відвідав два найбільших теплогенеруючих підприємства, щоб перевірити, як триває ця робота.

АТ «Облтеплокомуненерго» підготувало до зимового періоду 86 котелень, майже 211 км теплових мереж та 49 теплових пунктів. По факту готовність устаткування - 95%.
- Перевірив хід реконструкції котельні на вулиці Староказарменна у Чернігові. Тут встановлені два нових газових котли STEEL 2050, загальною потужністю 4,1 МВт, з перспективою облаштування додаткового твердопаливного котла. Реконструкція тепломеханічної частини котельні виконана на 90%. У жовтні обладнання має бути введено в експлуатацію, - повідомив посадовець.
Наступний об'єкт - КЕП «Чернігівська ТЕЦ» ТОВ ФІРМИ «ТЕХНОВА».

У цьому році підприємство повністю замінило екранну систему топкової камери станційного котла БКЗ-210-140 ПТ №2, демонтовано з подальшим монтажем першого ступеню пароперегрівача. Також провели монтаж підвісної системи пароперегрівача першого ступеню, ізоляційні роботи, заміну обмурування і теплової ізоляції топкової камери, горизонтального газоходу та газоповоротної камери.
Окрім цього, замінено 30 метрів магістральних теплових мереж, відремонтовані мережі від ЦТП по Проспекту Мира, 89 по вул. Котляревського, на заміну зношених встановлено 106 м трубопроводів систем опалення. Заготовлено 78 тисяч тонн вугілля. Всі роботи підприємство планує завершити до 10 жовтня.
- Підготовка теплопостачальних підприємств області до роботи в осінньо-зимовий період 2020/21 на стадії завершення. Загалом рівень технічної готовності - 90%. Зі свого боку облдержадміністрація сприятиме розв'язанню проблемних питань, щоб опалювальний сезон розпочався вчасно і без проблем, - наголосив Віталій Загайний.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

Прокуратура на захисті інтересів держави у сфері охорони і збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду в умовах воєнного стану 17:11

Козелецькою окружною прокуратурою встановлено порушення інтересів держави під час використання земель природно-заповідного та лісового фондів, а саме земель регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський», який є одним із найбільших природних парків України за площею – майже 79 тис. га та розташований на півночі країни між річками Дніпром та Десною на території Чернігівської області.

Ритм сучасності — проєкт “Jazz-Куліса” 17:07

13 квітня 2024 року бенд “BissQuit” знову зустрівся з шанувальниками джазу в межах проєкту “Jazz-Куліса”. В єдиному творчому просторі — на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру — музиканти і глядачі разом поринули в атмосферу музики, що вивільняє зазвичай втаємничені емоції в кожного причетного до неї.

Презентація монографій, присвячених історії Батурина і Глухова 16:47

11 квітня у читальному залі Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових у межах чергового засідання клубу «Краєзнавець» відбулася презентація монографій, присвячених історії двох столиць часів Гетьманщини – Батурина і Глухова.

 Поліція розслідує обставини підриву автомобіля у прикордонній громаді Чернігівського району

Поліція розслідує обставини підриву автомобіля у прикордонній громаді Чернігівського району 16:39

Сьогодні близько 6:40 ранку до поліції надійшло повідомлення про те, що на невідомому вибуховому пристрої підірвався автомобіль зі співробітниками РЕМ. Внаслідок вибуху двоє чоловіків зазнали поранень і були госпіталізовані.

На Чернігівщині поліцейські викрили учасника схеми, який за хабарі сприяв у визнанні ухилянтів непридатними до військової служби 16:37

Слідчі Головного управління Нацполіції в Чернігівській області повідомили фігуранту про підозру, а суд взяв його під варту.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини