Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 17:21:48

Святкування дня міста Чернігова розпочали покладанням квітів до могил воїнів-захисників Батьківщини

21.09.2020   14:34Агенцiя

21 вересня - День міста Чернігова та 77-а річниця вигнання нацистських окупантів з нашого міста. Цей день назавжди увійшов у його історію як уособлення вдячної пам’яті про подвиг воїнів-визволителів, які ціною власного життя забезпечили майбутнім поколінням можливість вільно жити у рідному місті.

Вшанування пам'яті про наших земляків розпочалося сьогодні зранку у сквері ім. М.Попудренка церемонією покладання квітів до братської могили 24 солдат, загиблих при визволенні Чернігова.

Урочистості відбулися за участю керівництва міста та області, народних депутатів України, військовослужбовців, представників органів державної влади, місцевого самоврядування, організацій ветеранів, установ та підприємств міста, громадських організацій та гостей міста. Присутні Хвилиною Мовчання вшанували пам’ять полеглих захисників.

Від імені керівництва міста та області покладання квітів здійснили і до Вічного Вогню на Меморіалі Слави, могил Миколи Попудренка та Василя Капранова, до меморіальних стел загиблим учасникам антитерористичної операції та Героям Небесної Сотні.

Наразі у Чернігові проживає 90 учасників бойових дій 1941-1945 pоків (для порівняння: у 2019 р. в живих було 180 учасників бойових дій) та ще 4 партизани. Загалом на фронтах Другої світової війни загинуло біля 135 тисяч жителів області.

За період окупації вивезено до Німеччини 7 тисяч жителів Чернігова (зі всієї області - понад 40 тисяч мирних жителів). Під час війни у Чернігові були знищені практично всі промислові підприємства, школи, театри, лікарні, архітектурні пам’ятки і майже 70% житлового фонду. Населення міста Чернігова: 1939 рік – 68,8 тис. чол.; кінець 1941 року - біля 30 тис. чол.; жовтень 1943 - лише 11 тис. чол.

Лише завдяки титанічним зусиллям чернігівців, місто відбудувалося за кілька років: з’явилися нові квартали, відродилися й запрацювали нові підприємства. У перші роки після вигнання нацистів напівзруйнований Чернігів відбудовували жінки, студенти та школярі, поки їхні чоловіки та батьки перебували на фронті. Багато з них освоювали професії мулярів, штукатурів, теслярів, малярів. У лютому 1944 року міська влада визначила 44 об’єкти першочергової відбудови: електростанцію, ТЕЦ, водонасосну станцію, водогін, фабрику первинної обробки вовни, кінотеатр ім.Щорса, адміністративні та житлові будинки.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини