Будівельник за освітою, кухар за покликанням
Знайти своє покликання – одна з найважливіших цілей у житті кожного. Комусь вдається зробити це у шкільному віці, комусь пізніше.
Перебуваючи в пошуку, чернігівець Володмир Лузан спробував себе в різних ролях, але зупинився саме на тому, що найбільше до душі. Улюблену професію він здобув за сприяння служби зайнятості в Одеському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. Після цього вирішив з поліського краю перебратися до чорноморського курорту. Адже в Одесі на нього чекає нова робота.
За освітою Володимир будівельник. Здобув цю професію, бо вважав її перспективною, та й брат був будівельником. Деякий час юнак навіть працював за фахом, але його ніколи не покидало відчуття, що будівництво – це не те, чим він має займатися. Роботу врешті-решт покинув, але не заради здійснення давньої мрії, а за станом здоров’я. Після тривалого лікування, роздумів та вагань він все ж таки вирішив, що буде кулінаром. Хлопець з дитинства любив готувати. Без відповідної освіти йому вдалося працевлаштуватися в київський ресторан. Потім працював у Чернігові - на мангалі, в піцерії.
«Робота кухаря не з легких, - говорить Володимир Лузан. – Щоб стати справжнім професіоналом, потрібно знати чимало кулінарних секретів, постійно вчитися, набиратися досвіду, удосконалювати майстерність. А в мене навіть освіти відповідної не було, і тому я вирішив її здобути».
В черговий раз залишившись без роботи, Володимир Лузан звернувся до Чернігівського міського центру зайнятості. Дізнавшись про мрії безробітного, кар’єрний радник запропонувала йому професійне навчання в одному з найкращих для дорослого населення навчальних закладів України – Одеському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. Безробітний сприйняв цю пропозицію з неабияким ентузіазмом.
Із захоплення Володимир розповідає про умови навчання і проживання. Адже і справді Одеському ЦПТО ДСЗ є чим пишатись. В кабінетах та лабораторіях – сучасна комп’ютерна техніка, інтерактивні дошки, мультимедійні проектори, зручні меблі. Теоретичний матеріал слухачі закріплюють на практичних заняттях. Для цього в навчальному закладі створена потужна виробнича база. Навчально-виробничі майстерні обладнані сучасними приладами та пристроями, з потрібною кількістю інструментів та витратних матеріалів. Наприклад, навчальна майстерня для кухарів оснащена сучасними плитами, духовими шафами, холодильними камерами, мийками, витяжками, мікрохвильовою пічкою, вагами, посудом тощо. Поруч з навчальним корпусом та будівлею майстерень розташований гуртожиток готельного типу. До послуг слухачів усі побутові зручності: кухні, затишні кімнати із сучасним ремонтом і новими меблями, санвузли з душовими кабінами. Є в гуртожитку кімната для прання та прасування, камери схову, спортивна зала.
Володимир каже, що йому сподобалося все: і навчальний процес, і матеріально-технічне оснащення центру, і ставлення викладачів, і відносини в групі. «І хоча азами кулінарії я вже володів, проте, навчаючись в Одесі, справді дізнався багато нового як з теорії, так і практики, - говорить він. - Дуже вдячний службі зайнятості за можливість освоїти нову професію безкоштовно та швидко, а викладачам – за те, що з радістю навчали нас, ділилися досвідом та нюансами рецептур. Приємно було працювати в таких умовах, на новому обладнанні. Комфорт у цій професії дуже важливий. Під час роботи ніщо тебе не має відволікати та дратувати».
До речі, всі витрати, пов'язані з організацією профнавчання безробітних, здійснюються за кошти Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, тобто для людини таке навчання є безкоштовним. Крім того, за безробітним, який проходить професійне навчання за направленням служби зайнятості, зберігається виплата допомоги по безробіттю у розмірах і в строки, що встановлені відповідно до законодавства, і при потребі компенсуються витрати на проїзд.
Професію кухаря Володимир мав освоїти за 5,5 місяців, але через введені навесні карантинні обмеження навчання затягнулося. Навчальний заклад тимчасово закрився, а всі слухачі вимушені були роз’їхатися по домівках. І лише влітку навчальний процес було відновлено. Виробничу практику Володимир проходив в одеському ресторані. Молодий, амбітний, старанний, відповідальний та талановитий кухар так сподобався одеському роботодавцю, що той, запропонував йому залишитися. Згадуючи період навчання, колишній безробітний розповідає, що саме в Одесі навчився готувати чимало делікатесів, наприклад устриці та мідії. Але найбільше все ж таки любить варити український борщ, запікати курку, робити печінковий торт і курячі рулети.
Отже, якщо і ви бажаєте здобути затребувану на ринку працю професію і працювати, звертайтеся до будь-якого структурного підрозділу обласної служби зайнятості.
Останні новини Чернігівщини
На Чернігівщині зареєстрували індустріальний парк «Носівські господарства» 10:13
Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про включення індустріального парку «НОСІВСЬКІ ГОСПОДАРСТВА» до Реєстру індустріальних (промислових) парків. Парк створено строком на 30 років на території міста Носівка Ніжинського району. Ініціатором виступає Носівська міська рада.
Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:11
Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 1 пожежу. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.
12 грудня: цей день в Україні і світі 10:05
День 1388 Російська агресія - Day 1388 Russian aggression
На Чернігівщині видалено понад 20 тонн безхазяйних пестицидів 11:43
У листопаді на території області проведено комплекс робіт з видалення безхазяйних та непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР). За результатами заходів утилізовано понад 20 тонн отруйних речовин.