Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 09:35:02

Чернігів – Київ: веб-зустріч "Живі, поки пам’ятаємо"

29.08.2020   10:37Агенцiя

27 серпня Чернігівський обласний молодіжний центр спільно з Українським інститутом національної пам’яті та спільнотою учасників бойових дій в російсько-українській війні Чернігівщини провели вебнар «Живі, поки пам’ятаємо» за участю представників Уповноваженого Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій та військовослужбовців Збройних Сил до Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

руки

руки

День пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України відзначається 29 серпня – саме в цей день у 2014 році, в ході російсько-української війни та Іловайської операції відбувся потужний прорив української групи військ з російського оточення, де проявився масовий героїзм добровольців і військових. Ціною власного життя вони зупинили навалу окупантів.

Наскільки осмислено вже їхній подвиг?
З чого і як формується історична пам’ять суспільства?
Учасники дискусії шукали відповіді на ці запитання.

За словами Сергія Бутка, представника Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області, день пам’яті є шаною Захисників України – від часів Русі, Гетьманщини, нашої державності в часи Української революції 1917-1921 років, Карпатської України 1939 року, УПА і сучасної російсько-української війни.
«Символом цього дня за ініціативою учасників російсько-української війни став сонях. Соняшниковими полями проривалися наші воїни, соняшник прикривав знесилений та поранених, ставав останнім прихистком для загиблих. І водночас, обвуглений сонях – це символ відродження та нескореності. Про це має знати все суспільство», - наголосив представник Інституту національної пам’яті.

Як дуже влучно зазначила Наталя Зарецька, завідувачка відділом забезпечення діяльності Уповноваженого Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій, Іловайська операція стала потужним символом незалежності та готовності за неї боротися.
«Пам’ять – це місточок між минулим та майбутнім. Минуле надихає нас досвідом, дає опору та підтримку. Майбутнє – надає сенс та сили для руху вперед», - означала пані Зарецька.

Олена Нагорна, офіцер-психолог Збройних Сил України наголосила на важливості розуміння тези, що армія, суспільство та держава – єдині. «Це не просто спільний рух в одному напрямку, а глибока відповідальність як за минуле, так і наслідки сьогодення, тож, відповідно, і за майбутнє», - сказала пані Нагорна.

Павло Славинський, модератор заходу, учасник бойових дій в російсько-українській війні, психолог впевнений, що набуття подіями та символами сьогодення дадуть можливість більш чітко сформувати перспективи руху та розвитку. Причому, важливо не тільки на загальнодержавному рівні, а й на рівні територіальних громад та спільнот.

За результатами зустрічі було вирішено започаткувати на базі Чернігівського обласного молодіжного центру у взаємодії з представництвом Українського інститутом національної пам’яті у Чернігівській області формування «Банку ідей та пропозиції» щодо вшанування захисників держави та підвищення рівня громадянської свідомості у місцевій громаді.

Анастасія Горшкова, Чернігівський обласний молодіжний центр

Останні новини Чернігівщини

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини