Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 20:03:27

Ігор Вдовенко зустрівся із головами низки сільських рад Чернігівщини

06.08.2020   09:37Агенцiя

Голова обласної ради Ігор Вдовенко, відгукнувшись на ініціативу представників органів місцевого самоврядування Коропщини та Сосниччини, зустрівся із делегацією очільників місцевих рад: Розльотівським сільським головою Сергієм Четвериком, Деснянським сільським головою Валентиною Совою, Авдіївським сільським головою Анатолієм Адаменком, Покошицьким сільським головою Володимиром Шавлачем та Шаболтасівським сільським головою Андрієм Ірхою.

Головною темою розмови стало обговорення результатів децентралізації та утворення територіальних громад на Коропщині. Відповідно до перспективного плану формування територій громад Чернігівської області, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13 травня 2020 р. № 564-р, усі згадані вище адміністративно-територіальні одиниці увійшли до складу Понорницької територіальної громади.

Однак, за словами сільських голів, жителі їх громад вкрай стурбовані і невдоволені цим рішенням, про що свідчать неодноразові звернення та акції протесту проти такого формату об’єднання. На думку більшості мешканців цих сіл, за результатами подвірного опитування населення, доцільнішим було б їх приєднання до Новгород-Сіверської громади. Серед аргументів, які висуваються на користь такого рішення, зручність доїзду до Новгорода-Сіверського, розвинута інфраструктура та функціонування добре оснащеної лікарні, адже серед мешканців сіл чимало літніх людей, які потребують відповідного медичного забезпечення. Крім того, Новгород-Сіверський згідно з постановою Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17 липня 2020 року № 807-IX стане ще й центром однойменного району на півночі області.

Свого часу сільські ради, отримавши листи від Понорницької селищної ради про створення Понорницької ОТГ з центром у смт Понорниця, неодноразово виносили питання про об’єднання на розгляд сесії місцевих ради. Однак на підставі результатів громадських обговорень депутатами були прийняті рішення про відмову.

Учасники зустрічі акцентували увагу на тому, що необхідно враховувати волевиявлення жителів сіл. За словами сільських голів, наразі питання щодо законності включення Розльотівської, Авдіївської, Покошицької та Деснянської громад до Понорницької ОТГ розглядається у судах.

Більше того, доведені до відчаю люди готові до радикальних дій, аби їх думку почули та врахували.

Напередодні початку виборчого процесу жителів сільських рад турбує запровадження партизації, посилення партійної диктатури, коли кандадат буде першочергово відповідальний перед політичною силою, від якої прийшов до влади, а не перед виборцями, які за нього проголосували. Не викликає задоволення і той факт, що змінами до законодавства скасовуються вибори старост і тепер їх будуть тільки призначати.

Ігор Вдовенко, вислухавши позицію сільських голів, зазначив, що після того, як ухвалені рішення на рівні уряду щодо формування громад області важко вносити якісь кардинальні зміни і набагато легше було б відкоригувати конфігурацію об’єднання у попередні роки. Однак, за словами керівника, це аж ніяк не ставить остаточну крапку і не позбавляє громади можливості використати своє право на зміну конфігурації громади, якщо результати об’єднання будуть незадовільними для більшості жителів та не матимуть очікуваного позитивного результату.

Ігор Вдовенко зауважив, що, на превеликий жаль, обласні ради на завершальному етапі децентралізації фактично повністю відсторонили від процесу формування громад і впливу на їх розвиток . Відтак виникла парадоксальна ситуація, коли депутати обласної ради, обрані жителями Чернігівщини і покликані відстоювати інтереси своїх виборців, не мають законних важелів донести думку людей, які віддали за них свої голоси, та сприяти вирішенню актуальних проблем, у тому числі фінансових, що найбільше хвилюють жителів громад.

У підсумку учасники зустрічі вкотре зійшлися на думці: аби не допускати виникнення соціального напруження та конфліктних ситуацій, варто дослухатися до думки людей, а не вирішувати важливі питання в ручному режимі.

Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини