Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 20:15:23

Вперше на Чернігівщині провели національно-патріотичний форум “Сіверська Брама”

04.08.2020   11:24Агенцiя

З 29 по 31 липня у Седневі на базі позаміського дитячого закладу оздоровлення та відпочинку “Дивосвіт” відбувся національно-патріотичний форум “Сіверська брама”.

Організатори заходу - Департамент сім'ї, молоді та спорту обласної державної адміністрації, «Чернігівський обласний молодіжний центр» Чернігівської обласної ради та Український інститут національної пам’яті.

Форум проходив на Чернігівщині вперше. Основна мета – зібрати разом представників громадських організацій області та спільно напрацювати ідеї та ініціативи реалізації програми національно-патріотичного виховання.

- У зв’язку з карантинними обмеженнями було скасовано дуже багато різного роду заходів, - зауважив директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Андрій Кужель, - але ця ситуація дала можливість підготувати новий формат національно-патріотичного виховання серед молоді та дітей Чернігівщини. "Сіверська брама" стала тим майданчиком, де вдалось напрацювати нові підходи і бачення в сфері націонал патріотичного виховання. Ми змогли поєднати теоретичні лекційні години із практичними майстер-класами, а також організувати цікаве дозвілля. Разом з екскурсоводом Ервіном Міденом учасники форуму дізналися багато цікавого про Седнів та його таємниці. Я думаю, нам вдалося досягти всього, що було задумано.

Учасники форуму, а це понад 30 молодих лідерів з різних населених пунктів області, які опікуються питаннями військово-патріотичного виховання, обмінялися досвідом у сферах проєктного менеджменту, фандрайзингу та дизайну мислення. А також презентували кращі практики діяльності молодіжних центрів з розвитку волонтерства та національно-патріотичних рухів в Україні, організації національно-патріотичного та військово-патріотичного виховання молоді, розвитку руху пластунів на Чернігівщині.

Також була представлена експозиція просвітницько-інформаційних стендів «Від борців за волю до захисників України: Чернігівщина».

Захоплюючу й нестандартну екскурсію таємничим Седневом для гостей містечка над Сновом провів відомий екскурсовод, історик Ервін Міден.

Основу програми форуму склали аспекти національно-патріотичного виховання, що піднімали у своїх виступах (чи «гутірках», як їх називали організатори) такі досвідчені спікери як Оксана Мальченко, Олег Слабоспицький, Максим Каширець, Андрій Слободяник.

Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області, та Павло Славинський, учасник бойових дій російсько-української війни, презентували «гутірку» про український національний патріотизм і «локальний» патріотизм.

Офіцери відділу цивільно-військового співробітництва ОК “Північ” продемонстрували результати діяльності роботи в напрямку військово-патріотичного виховання молоді та популяризації Збройних Сил України. Військові розповіли про виховну роботу із школярами, студентами професійних та вищих навчальних закладах. А також обговорили з учасниками проєкт нової “Концепції військово-патріотичного виховання та громадського сприяння безпеці і обороні”.

Усі бажаючі могли на практиці відчути себе військовослужбовцем, примірявши засоби захисту, а також ознайомитися з привезеною армійцями сучасною літературою про російсько-українську війну.

По завершенню форуму учасники провели презентацію напрацьованих ідей та проєктів, які в подальшому будуть застосовувати на практиці. Всі учасники отримали відповідні сертифікати про участь у заході.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.