Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 14:54:07

У Чернігові вже готуються до нового опалювального сезону

30.07.2020   09:37Агенцiя

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко на щотижневій розширеній нараді в міській раді 28 липня попросив керівників теплогенеруючих кампаній, комунальних підприємств та інших структурних підрозділів міської ради прозвітувати про підготовку до наступного зимового сезону і, зокрема, виконання запланованих ремонтних робіт.

Як повідомив керівник «Чернігівської ТЕЦ» фірми «ТехНова» Олексій Щербина, наразі всі ремонтні роботи проводяться згідно запланованих графіків, затверджених профільним міністерством, і до 1 жовтня вони будуть завершені.

Зокрема, з третього серпня перекривається рух автотранспорту на ділянці вулиці Коцюбинського, де будуть замінювати магістральні теплові мережі. Ці роботи триватимуть до кінця серпня, а потім дорожники асфальтуватимуть цю ділянку, замінюватимуть бордюри, відновлюватимуть і благоустрій цієї території. Також після завершення ремонтних робіт планується проводити другий етап гідравлічних випробувань загалом по всьому місту, який покаже ефективність виконаних ремонтів у міжопалювальний період. Ремонти центральних теплопунктів Чернігівської ТЕЦ теж завершуються, до кінця серпня вони будуть повністю готові до роботи.

За словами Олексія Щербини, основне обладнання підприємства, яке використовують для виробництва теплової електроенергії – загалом це п’ять котлів - теж ремонтують. Наразі три з них вже готові до роботи, а інші два ще в ремонті. Зокрема, капітально ремонтують котел №2, де проводять повну заміну всіх поверхонь нагріву та ступенів перенагрівачів. Також капітально ремонтують турбогенератор №1, де замінюють ступені з лопаткою. Запас вугілля на підприємстві становить близько 100 тисяч тон, повідомив керівник Чернігівської ТЕЦ.

Представник АТ «Облтеплокомуненерго» доповів, що наразі з 36 котелень по поточному ремонту підготовлені 17, із 49 теплопунктів підготовлені до експлуатації у зимовий період 48. Також підготовлені всі індивідуальні теплові пункти. Крім того, 77 км теплових мереж пройшли гідравлічні випробування, а це 46% від всієї протяжності теплових мереж.

Заміна ділянки тепломереж, загальною протяжністю 80 метрів, виконана на вул. Доценка. На цій же вулиці у стадії завершення заміна мереж гарячого водопостачання. У процесі виконання – заміна ділянки теплових мереж по вул. Шевченка, наразі фахівці працюють у внутрішньодворовій частині цієї вулиці. У рамках інвестиційної програми за 2019 рік проводять реконструкцію котельні по вул. Староказарменній.

Але, за словами представника цього підприємства, у найближчі місяці можуть виникнути проблеми з розрахунками за доставку природного газу. На даний час заборгованість підприємства перед НАК Нафтогаз складає майже 432 млн грн, перед КП «Чернігівводоканал» - 2,8 млн грн, по «Чернігівгаз» та за електроенергію заборгованості немає.

У той же час, за останні місяці рівень розрахунків за спожиті комунальні послуги підвищився, наразі заборгованість населення по місту складає близько 112 млн грн.

Владислав Атрошенко зауважив: важливо, щоб заборгованості перед чернігівськими комунальними підприємствами не було, оскільки їм теж потрібно сплачувати, зокрема, по кредитним зобов’язанням.

Як повідомив директор КП «Чернігівводоканал» Сергій Малявко, наразі вже всі резервуари питної води почищені, відповідно до графіку виконуються планові промивки мереж. Перед зимовим періодом проходять також промивки вводів у будинки. Ці промивки синхронні з промивками, які проводять ЖЕКи, адже розроблений спільний з ними графік. Із основних направлень, які зараз відпрацьовуються – це вул. Київська, де замінюють каналізацію та водогін. Загалом ці ремонтні роботи планують завершити до 16 серпня. 

Заборгованість населення перед КП "Чернігівводоканал", за словами Сергія Малявка, на сьогодні складає 32 млн грн. Хоча останні три місяці відсоток розрахунків населення за спожиті комунальні послуги – більше 100.

Начальник КП «Деснянське» Віктор Пригара повідомив, що підприємство працює згідно з приписами, які надали теплогенеруючі підприємства. Підготовка до зими виконується згідно з планом. Є певні перевиконання робіт по конструкціях житлових будинків, але й недовиконання - по інженерним мережам. Стан розрахунків – на рівні 98%. Найбільше підприємство наразі потребує автовишки, оскільки та, що є, два дні ремонтується, а день працює.

По КП «ЖЕК-10» за останні два місяці стан розрахунків становить 95%, загалом за півроку – 98%. Підготовка до зими теж проходить у плановому режимі. Серед потреб у техніці – трактор та автомобіль для аварійної бригади.

Середній відсоток розрахунків за І півріччя по КП «ЖЕК–13» становить 98%. Кредиторська заборгованість зменшилася на 1,032 млн грн, але дебіторська на 520 тисяч збільшилася. Підприємство має 4 одиниці техніки, яка може бути задіяна для прибирання снігу, з них тільки один трактор у більш-менш нормальному стані, інші три мають 25-30 років експлуатації. Роботи по ремонту конструктивних елементів йдуть з випередженням, 75% запланованих робіт вже виконані. Через карантинні обмеження по внутрішньо будинковим мережам спостерігається відставання, але, за словами керівниці цього підприємства Олени Рогової, найближчим часом ці роботи будуть надолужені.

По КП «Новозаводське» відсоток сплати за спожиті комунальні послуги становить у травні - 103%, у червні – 96%, середній за цей рік – 96%. Серед необхідної техніки – два автомобілі для аварійної бригади, яка працює 24 години на добу.

Піщано-сольової суміші КП «АТП-2528» має достатньо – 7 тис.тон, сольової - 1000 тон. Наявність цієї суміші по КП «Зеленбуд» складає 50%, загальна потреба становить 100 тон. Серед потреб – автомобілі для перевезення персоналу, який робить наше місто більш привабливим та охайним. Тракторів для очищення дорожнього покриття у зимовий період - достатньо, зауважив керівник КП "Зеленбуд" Роман Старіков.

За інформацією начальника управління освіти міської ради Василя Білогури, на сьогодні проводиться обслуговування внутрішніх мереж навчальних закладів, перевірка їх стану проведена у 20-ти школах та у 38 дитсадках. Виявлені пориви у декількох, і наразі виконуються роботи по їх усуненню. Василь Білогура зауважив, що всі планові роботи до 1 вересня будуть завершені.

Ремонт внутрішніх мереж у закладах охорони здоров’я міста теж проводиться планово. Зокрема, у 3-й лікарні приступили до промивки системи опалення. Випробування мереж проводитимуться у серпні, сказав Владислав Кухар.

За підсумками доповідей чернігівський міський голова доручив на наступну щотижневу нараду підготувати динаміку щодо стану розрахунків за період 2019 - 2020 років. Він також зауважив, що потрібно вирішити питання по технічному забезпеченню комунальних ЖЕКів.

- Ми не бачимо бюджету 2021 року. По технічному забезпеченню комунальних підприємств є деякі питання. Можливо треба буде придбати ще один «Глобус» КП «АТП-2528», оскільки той, що є, вже більше часу ремонтується, ніж працює. Крім того, потрібно привести у відповідність кількість оновлених сучасних майданчиків з технікою, яка їх обслуговує, - сказав міський голова та додав, що у цьому питанні важливо враховувати й час, який необхідний для проведення тендерних процедур.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини