Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:09:46

Збереження довкілля, охорона природних ресурсів та відновлення природного ландшафту - це сучасний тренд, якого дотримується Чернігівщина

16.07.2020   09:11Агенцiя

Одним із важливих питань, що перебуває на контролі Чернігівської облдержадміністрації, є збереження самосійних лісів. Зазвичай вони виростають на малопродуктивних і деградованих землях, на закинутих територіях колишніх колгоспних пасовищ чи полів.

За 20-30 минулих років в області з’явилося чимало таких лісових ділянок. І хоча ліс там ще не досяг стиглості (яка робить його цінним не лише екологічним, а й економічним ресурсом), часто його вже починають вирубувати.
Щоб ефективно протидіяти знищенню самосійних лісів, необхідно провести інвентаризацію земель та змінити їхнє цільове призначення відповідно до результатів аудиту.

— Чернігівська ОДА рятує самосійні ліси. У 2020 році Чернігівська ОДА вперше за останні шість років проводить інвентаризацію земель несільськогосподарського призначення на території області. Загальна площа земельних ділянок різних категорій, які планується інвентаризувати — 10,4 тисячі гектарів, в тому числі лісовкритих — біля трьох тисяч. Для цього виділено 2,6 мільйона гривень, — зазначив голова ОДА Андрій Прокопенко.

За його словами, в результаті проведення інвентаризації буде створена повноцінна база даних про земельні ресурси області та її природний потенціал. Влада отримає можливість організації постійного контролю за використанням земель. Буде сформований перелік інвестиційно-привабливих земельних ділянок і права оренди на них будуть виставлені на аукціон.

Надзвичайно важливо зберегти заліснену територію, тому Чернігівська облдержадміністрація разом з ГУ Держгеокадастру та обласним управлінням лісового та мисливського господарства проводять роботу стосовно консервації даних земельних ділянок та передачі їх до лісового фонду області.

Лісгоспи спільно з районними відділами Держгеокадастру визначають і уточнюють перелік таких ділянок та з'ясовують їхню категорію. Передача земель можлива після інвентаризації та віднесення їх до земель лісогосподарського призначення. Інший шлях — консервація даних територій (припинення господарського використання на визначений строк та залуження або заліснення).

На сьогодні в області проводиться масштабна робота зі збереження лісів та збільшення їх площі. Приміром, у березні 2020 року ДП «Остерське лісове господарство» отримало дозвіл на підготовку документації для відведення близько 200 гектарів у постійне користування, ведення лісового господарства та пов’язаних з ним послуг.

На Чернігівщині працює штаб з протидії незаконним рубкам лісів та діяльності нелегальних деревообробних пунктів на території області. Профільні служби та структури проводять системні заходи з недопущення та усунення порушень законодавства у сфері лісокористування. Впроваджується електронний облік деревини на підприємствах КП «Чернігівоблагроліс», ведеться робота з припинення незаконних рубок. Також електронний облік деревини використовують у національних природних парках «Ічнянський» та «Мезинський».

Збереження екології — один з пріоритетів Чернігівської ОДА. Тільки у травні цього року за ініціативою облдержадміністрації природно-ландшафтний заповідний фонд поповнили п’ять об’єктів: ландшафтний заказник “Засенкове” у Прилуцькому районі, орнітологічний заказник “Кулик” на Козелеччині та три у Ріпкинському районі — гідрологічний заказник “Верхній Болгач”, ботанічні пам’ятники природи “Лизунові дуби” і “Бурковинщинський дуб”.
Таким чином, Чернігівська область посідає перше місце в Україні за кількістю заповідних об’єктів (674 об’єкти).

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини