Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 22:58:08

До 100-річчя з дня народження Почесного громадянина міста Чернігова Олександра Молодчого

27.06.2020   11:09Агенцiя

27 червня відзначається 100-річчя з дня народження Олександра Гнатовича Молодчого - видатного військового діяча Другої світової війни, двічі Героя Радянського Союзу, генерала-лейтенанта авіації. У серпні 1985 року йому присвоєне почесне звання - Почесний громадянин міста Чернігова.

Олександр Молодчий народився у Луганську. Закінчив середню школу №13. У 1938 році - Військово-авіаційну школу пілотів.

У далекі воєнні роки був льотчиком, заступником командира ескадрильї, а потім командиром ескадрильї авіаційного полку дальньої дії та інспектором-льотчиком авіадивізії далекої дії. За роки війни здійснив 311 бойових вильотів, з них - 287 нічних, налітав 600 тисяч кілометрів, провів у небі 1324 години.

Молодчий - один з найвідоміших повітряних асів двадцятого століття, який став людиною-легендою за життя. Його ім'я золотими літерами вписано в історію авіації. Він завжди у всьому був найпершим!

Йому був 21 рік, коли він водив у бій екіпажі ескадрильї і отримав першу Зірку Героя (22.10.1942)... Він був перший, хто отримав у воєнний час при житті загалом дві Золоті Зірки. Хоча ще два рази був номінований на присвоєння третьої такої нагороди.

У серпні 1942 року першим з українців здійснив бомбардування Берліну. І перший з тих, хто щороку за час війни представлявся до чергового геройського звання. Крім того, його літак першим прорвався до столиці третього рейху.

Усі його ратні подвиги також відзначені 3-ма орденами Леніна, 2-ма орденами Червоного Прапора, орденами Олександра Невського, Вітчизняної війни 1-го ступеня, Червоної Зірки, Богдана Хмельницького ІІІ та ІІ ступенів, багатьма медалями та іноземними нагородами.

У післявоєнний час закінчив Вищу офіцерську школу льотчиків (1948), Військову академію Генштабу (1959), працював на командних посадах у Військово-повітряних силах (до 1965). З 1962 року – генерал-лейтенант авіації.

Згадуючи дитинство, Молодчий в своїй книзі «Літаки йдуть в небо» написав: «Коли я вчився в школі, то кожну вільну хвилину віддавав авіамоделізму. Будував моделі планерів, літаків, робив повітряні змії... Авіамоделізм ... Планер ... Аероклуб. Я успішно закінчив його і в тому ж році був зарахований курсантом в Ворошиловградську школу пілотів ВПС РККА імені Пролетаріату Донбасу.

У звичайне навчання курсантів входило два роки, а ми, комсомольці, які закінчили аероклуб, повинні були освоїти всю програму за один рік. Всю зиму ми вивчали техніку, займалися стройовою підготовкою, фізкультурою. З настанням весни теоретичні заняття скоротилися, тепер ми були на аеродромі зі світанку і до настання темряви. Мрія здійснилася!!!».

У березні 1965 року хвороба змусила його покинути небо, і Олександр Молодчий був звільнений у запас. Але його місце в строю зайняв син - льотчик першого класу В'ячеслав Молодчий.

Спочатку Олександр Гнатович оселився у рідному Луганську, а невдовзі (1968) переїхав до Чернігова, де жив до кінця життя.

Помер видатний військовий льотчик 9 червня 2002 року у військовому шпиталі міста Вінниці. Похований на міському кладовищі Яцево в Чернігові. На могилі Героя встановлений пам’ятник. У пам’ять про нього у нашому місті названа вулиця – від вулиці Шевченка до Рокоссовського. А на будинку №6 по вул.Івана Мазепи, де він жив, встановлена меморіальна дошка.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.