Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:20:22

Чернігів: у дитячий садок №23 тепер зараховуватимуть не тільки дітей з вадами зору

26.06.2020   09:57Агенцiя

Депутати на засіданні 54-ї сесії Чернігівської міської ради 7-го скликання прийняли рішення щодо зміни назви Чернігівського дошкільного навчального закладу №23 для дітей з вадами зору Чернігівської міської ради Чернігівської області на комунальний заклад «Заклад дошкільної освіти №23 Чернігівської міської ради».

Тобто тепер це буде заклад дошкільної освіти (ясла-садок) комбінованого типу. Розрахований він для дітей віком від одного до шести (семи) років. У складі цього комунального закладу можуть бути групи загального розвитку, спеціальні, інклюзивні, в яких забезпечуватиметься дошкільна освіта з урахуванням стану здоров’я дітей, їх розумового, психологічного, фізичного розвитку.

КЗ ЗДО №23 Чернігівської міської ради розташований по проспекту Миру, 29-А та розрахований на 8 груп.

Прийняття такого рішення дасть можливість реалізувати принцип доступності здобуття дошкільної освіти та вирішить питання забезпечення конституційного права дитини, визначене ст.53 Конституції України. Також не потребує додаткових витрат з місцевого бюджету та дозволить створити оптимальні умови для надання якісних освітніх послуг, підвищити ефективність заходів щодо розвитку галузі освіти в громаді та максимально задовольнити освітні потреби громадян. Змішана структура закладу дошкільної освіти дозволить організувати групи загальноосвітнього та компенсуючого типу, задовольняючи освітні потреби більшої кількості мешканців міста.

Існуюча мережа закладів дошкільної освіти сформована з урахуванням потреб громадян. В кожному мікрорайоні міста існують заклади дошкільної освіти, які також можуть приймати на виховання дітей з особливими освітніми потребами.

Цим же рішенням міської ради затверджений Статут комунального закладу «Заклад дошкільної освіти №23 Чернігівської міської ради» в новій редакції.

У документі, зокрема, зазначено, що у цьому закладі можуть функціонувати чергові групи в ранкові та вечірні години, групи загального розвитку, спеціальні групи для дітей з вадами зору.

Наповнюваність груп у дитсадку орієнтовно становитиме:

    для дітей віком від одного до трьох років – до 15 осіб;
    для дітей віком від трьох до шести (семи) років – до 20 осіб;
    різновікові – до 15 осіб;
    в оздоровчий період – до 15 осіб;
    в інклюзивних групах – не більше трьох дітей з особливими освітніми потребами;
    в спеціальних групах для дітей з вадами зору - 10 осіб.

Для прийому дітей до спеціальних груп, а також для прийому дітей в інклюзивні групи, крім загальновстановлених документів, додатково треба надати висновок Інклюзивно-ресурсного центру, довідку територіального лікувально-профілактичного закладу, направлення місцевого органу управління освітою та індивідуальну програму реабілітації для дітей з інвалідністю.

Порядок зарахування дітей до спеціальних груп регулюється Порядком комплектування дошкільних навчальних закладів (груп) компенсуючого типу, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерством охорони здоров’я України від 27.03.2006 № 240/165.

При обговоренні цього питання чернігівський міський голова Владислав Атрошенко зауважив, що при зарахуванні дітей до цього дошкільного закладу освіти однозначно пріоритет буде у дітей з вадами зору, і тільки після того, коли залишатимуться вільні місця, зараховуватимуть дітей інших категорій.

Депутати міської ради під час дискусії, зокрема, пропонували, якщо є така потреба, створювати більше таких інклюзивних груп, саме в різних дитячих садочках і у різних мікрорайонах міста.

На це міський голова відповів, що зазвичай люди насправді не розуміють реального стану людей з вадами зору.

- Людина в середньому сприймає людей з вадами зору як таких, які гірше або краще бачать, а саме стосовно відстані. Насправді ж це повна гама та велика специфіка відхилень по зору. І ці відхилення іноді зовсім не співвідносяться зі слабим зором у нашому розумінні. Хвороби ці різні, тому у цьому питанні є багато різних нюансів. У цьому садочку кімнати спеціально обладнані для таких дітей, також є відповідні дидактичні матеріали, зокрема, спеціальні стенди, підручники зі спеціальним шрифтом. Створювати такі групи у інших дитсадках технічно дуже складно, - зауважив Владислав Атрошенко. – Наразі цей заклад недоукомплектований, тобто є можливість дорозмістити там дітей. Для цього і змінюються назва і статут закладу. При цьому, що важливо, лишається порядок зарахування особливих дітей до спеціальних груп.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини