Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 21:01:34

У Чернігові урочисто відкрили меморіальну дошку засновнику міського руху ветеранів Афганістану Василю Шевчуку

23.06.2020   08:10Агенцiя

У Чернігові 22 червня на фасаді житлового будинку №29 на вулиці Івана Мазепи урочисто відкрили меморіальну дошку Василеві Шевчуку - засновнику міського ветеранського руху воїнів Афганістану, громадському діячеві, письменнику, краєзнавцю, ветерану Другої світової війни, який усе життя був професійним військовим.

Біля дому, в якому він проживав, зібралися чернігівці та почесні гості, щоб вшанувати його пам'ять.

На урочистості з нагоди відкриття меморіальної дошки завітали і чернігівський міський голова Владислав Атрошенко та голова Чернігівського обласного відділення Української Спілки ветеранів Афганістану Олександр Соколов.

- Дуже добре, що всі ви, хто входить у Спілку ветеранів Афганістану, тримаєтеся разом. Дуже правильно, коли ми увіковічуємо пам'ять про людей, які жили поряд з нами, які є цікавими особистостями. Можливо, колись якась дитина тут пройде, подивиться, що написано на цій дошці, задасть питання про Афганську та Другу світову війну. Прекрасно, що ми разом сьогодні згадали життєвий подвиг Василя Івановича Шевчука, який побував на війні, народив сина, який, на жаль, дуже рано загинув, і взагалі зробив дуже багато гарних справ для України і Чернігова зокрема, - сказав міський голова.

Присутні також розповідали, що ім'я Василя Шевчука для багатьох стало символом незламності духу, зразком патріотизму й мужності, відданості своїй меті й порядності, а ще – душевної доброти. Все його життя – це боротьба. Він пройшов крізь багато випробувань: страшний голод у 1933-му, горнило Другої світової війни, тяжкі повоєнні роки та постійні переїзди з одного місця на інше. А потім – втрату єдиного сина Володимира, який загинув на війні в Афганістані.

Тоді Василь Іванович знайшов в собі сили і об’єднав навколо себе двадцятирічних воїнів, які повернулися з Афганістану, та створив у Чернігові один із перших «афганських» клубів, згодом перетворивши його в могутню й дружню Чернігівську міську Спілку ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів). Він став не просто старшим товаришем, наставником, а й справжнім батьком. Багато добрих справ було зроблено очолюваною ним організацією: увічнення пам'яті загиблих воїнів у назвах вулиць й меморіальних дошках, встановлення пам’ятника уродженцям Чернігівщини загиблим в Афганістані.

Василь Шевчук народився 27 серпня 1926 року у с.Збараж Козятинського району Вінницької області. Помер - 14 жовтня 2016 року, на свято Покрови Пресвятої Богородиці, в День захисника України, на 91 році життя. Похований на міському кладовищі поруч із сином та дружиною Ніною Юхимівною.

За бойові заслуги Василь Шевчук нагороджений орденами «Слави ІІІ-го ступеня», «Вітчизняної війни ІІ-го ступеня», має безліч заслужених медалей, серед яких - «За взяття Кенігсберга» і «За бойові заслуги».

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини