Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 07:40:41

Ічня: вкрали поличку до меморіальної дошки на честь духовного лідера кримських татар

25.05.2020   12:48Агенцiя

20 травня, коли учасники меморіального заходу вшанування пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу 1944 року здійснилипокладання квітів до меморіальної дошки національного героя та духовного лідера кримських татар Номана Челебіджіхана (1885-1918 роки), яка знаходиться на фасаді будівлізалізничного вокзалу районного центру Ічня, була відсутня поличка для покладання квітів.

В лютому 2018 року її встановили якраз під меморіальною дошкою НомануЧелебіджіхану, коли з ініціативи та на підставі досліджень ГО «Українська ініціатива» відбулося офіційне відкриття цього меморіального знаку, єдиного на території материкової частини України.

Тоді у заході взяли участь представницька делегація кримськотатарського народу на чолі з Ільмі Умеровим, членом Меджлісу, та ЕмінеДжапаровою, першим заступником Міністра інформаційної політики України, Наталія Романова, заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації, представник Українського інституту національної пам’яті, місцева влада, громадськість…

КОЛИ ЗНИКЛА ПОЛИЧКА ДО МЕМОРІАЛЬНОЇ ДОШКИ?

Співорганізатор заходу 20 травня 2020 року, голова правління ГО «Українська ініціатива» Юрій Косенко поінформував нас, що ще у квітні цього року вона була цілою і на місці.

Інший співорганізатор, волонтер Євген Зінич, який проживає в м. Ічня, повідомивнам, що він спеціально наступного дня після заходу роздивився місце, де знаходилася поличка і побачив, що «слід її виривання зі стіни ще свіжий».
За словами начальника Ічнянського залізничного вокзалу Павла Карпенка, її відсутність з’ясували саме 20 травня, тобто в день проведення заходу.

ПРОБЛЕМА: ЦЕ АКТ ВАНДАЛІЗМУ ЧИ СВІДОМА ПОЛІТИЧНА ПРОВОКАЦІЯ?

На думку П. Карпенка, брутальне зривання та крадіжка простої та дешевої дерев’яної полички під меморіальною дошкою є просто «дурістю» когось із місцевих жителів під час карантину, ошалілого від неробства.
Ю. Косенко і Є. Зінич не мають уявлення хто і з якою метою міг таке зробити.

У нас відсутнє бажання висувати версії причини ганебної події.
Водночас звертаємо увагу, що це сталося якраз у час вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, здійсненого комуністичним режимом. Пам’ятаємо, що наступник СРСР – Російська Федерація вже шостий рік веде загарбницьку війну проти держави Україна, здійснює системні, зростаючі репресії проти кримськотатарського народу на території окупованого та анексованого Криму.

Саме тому важливо з’ясувати: це «простий» акт вандалізму чи свідома політична провокація агентури російського агресора.

P.s. ГО «Українська ініціатива» та волонтери з Ічні готові і вже домовляються відновити за власні кошти цю поличку, щоб вона стала ще краще і міцніше трималася.

Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.