Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 16:25:31

Підготовка до протидії COVID-19 у Чернігові: кошти та обладнання

29.04.2020   15:35Агенцiя

На сьогодні в Чернігові міські бюджетні кошти на протидію коронавірусній інфекції закладені в достатній кількості. Наявний резерв – майже 20 мільйонів гривень.

А саме, є 10 млн грн резервних коштів, передбачених на централізовані заходи в галузі охорони здоров’я. Плюс є 4,9 млн грн економії в медичній сфері по енергоносіях внаслідок теплої зими. Окрім того, безпосередньо на медикаменти закладено ще 2 млн грн, які розподілені по лікарнях. І також є залишок у 2,5 млн грн з 3,4 млн грн цільових бюджетних призначень, виділених на закупівлю обладнання для лікування хворих з COVID-19. Про це фінансове та медичне управління Чернігівської міської ради проінформували на щотижневій міській нараді в муніципалітеті 28 квітня.

Окрім того, на благодійному рахунку 2-ї міської лікарні є ще не використаних 4 мільйони 400 тисяч 616 гривень, проінформував керівник міського управління охорони здоров’я Владислав Кухар.

Тобто містом зараз на всі медичні заходи боротьби з COVID-19 у найближчий час закумульовано достатньо. А якщо нагально виникне потреба в додаткових сумах – це питання готові оперативно вирішити за рахунок перерозподілу коштів. На цьому чернігівський міський голова Владислав Атрошенко наголосив під час наради.

- Я би поки що просив політиків, громадськість, окремих стурбованих депутатів міської ради тематику фінансування напрямку боротьби з COVID-19 не розгойдувати.  Для цього немає підстав. Я наголошую: при потребі, технічно, ми за одну годину вирішимо питання, зробимо всі необхідні розпорядження. Якщо станеться така потреба і ми не встигнемо на наступну чи якусь позанаступну сесію, - запевнив він.

Міський голова пояснив, що це його звернення викликане виступами окремих депутатів – зокрема, в соціальних мережах, - які перекручують інформацію так, ніби медична галузь незахищена й порятунок - це перерозподілити туди кошти з усіх інших сфер. У Чернігові ситуація інша: підготовкою до COVID-19, як організаційною, так і фінансовою, місто системно займається вже тривалий час.

Зокрема, щойно для міських лікарень Чернігова придбані ще три апарати ШВЛ. Таким чином, загалом їх вже 37.

Новопридбане обладнання – німецьке, високої якості. Апарати вже встановлені і працюють у міській лікарні №2. Технічно вони такі, які викликають довіру в лікарів, зазначив Владислав Кухар. Ці апарати не нові, але пройшли технічний контроль і модернізацію німецькими ж комплектуючими. Новими такі коштували б більше двох мільйонів за один. Оплачене це обладнання з меценатських коштів, зібраних на рахунку цієї лікарні, зазначили на нараді.

Сьогодні забезпеченість Чернігова апаратами ШВЛ у відношенні до кількості населення навіть більша ніж у Києві, зауважив чернігівський міський голова. Адже, зі слів мера столиці, вона має 400 таких апаратів. Кількість населення Києва і Чернігова відрізняється більш ніж у 10 разів. Практика Києва поки що показує, що там при більш ніж тисячі хворих наявних ШВЛ достатньо. Окрім того, за офіційною інформацією МОЗ, яку озвучив на нараді Владислав Кухар, на сьогодні в 243 українських лікарнях з хворими на COVID-19 зайнято 10-15% койко-місць і з 2097 апаратів ШВЛ, які є, задіяні 155.

З огляду на це чернігівський міський голова запропонував поки що в закупівлі містом ШВЛ «поставити не крапку, але кому». І зосередити увагу на інших напрямках – медикаментах, деззасобах, засобах захисту.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини