В лікарню потрапила 64-річна жінка м. Чернігова, яка напередодні поласувала вареними сморчками
Сморчки - умовно-їстівні гриби, які можна вживати в їжу тільки після попередньої обробки.
ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України» повідомляє про випадок отруєння дикорослими грибами: в лікарню потрапила 64 - річна жінка м. Чернігова, яка напередодні поласувала вареними сморчками.
Також треба зазначити, що гриби мають властивості вбирати з землі весь спектр отруйних речовин, таких як ртуть, свинець, цинк, миш'як та ін. Їх вживання іноді закінчується трагічно - грибними отруєннями, а деколи й призводить до смерті людини. Основні причини отруєнь грибами :
• відсутність або недостатнє знання їстівних і отруйних грибів,
• хибні думки і забобони щодо визначення отруйності грибів,
• недбалість при збиранні і заготівлі, неправильне приготування.
Щоб не отруїтися дикорослими грибами радимо:
• відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині,
• не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.
Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково пам'ятайте наступне:
• Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.
• Остерігайтеся пластинчатих грибів.
• Не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
• Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини.
• Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
• Не вживайте сирих грибів.
• Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин.
• Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
• Гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним.
• Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки - вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.
ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України» нагадує, що в минулому році дикорослими грибами отруїлося 4 осіб.
Останні новини Чернігівщини
Про готовність громад до надзвичайних ситуації – під час поїздки начальника ОВА на прикордоння 17:35
Начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус разом із своїм заступником Дмитром Синенком працювали в прикордонних районах – Новгород-Сіверському та Корюківському.
З нагоди професійного свята в обласному центрі привітали працівників культури 17:14
Напередодні Дня працівників культури та майстрів народного мистецтва України, що традиційно відзначається 9 листопада, вітали представників галузі.
Сплата податків мобілізованими ФОПами, реєстрація волонтерської діяльності та інші питання до податкової – на зустрічі «Діалог влади та бізнесу» 16:31
Днями у фокусі онлайн-зустрічі – податкова тема. Зокрема, актуальні запити, які цікавлять підприємців: подання звітності у випадку блекауту, допомога податкової мобілізованим ФОПам та оподаткування волонтерської діяльності.
Ніжинські поліцейські скерували до суду обвинувальний акт щодо жінки, яка завдала співмешканцю тяжкі тілесні ушкодження 15:29
Слідчі Ніжинського районного управління поліції завершили досудове розслідування та скерували до суду обвинувальний акт стосовно 29-річної жінки, яка під час конфлікту завдала своєму співмешканцю ножових поранень.
Тимчасові обмеження продовжено: рішення міської комісії з питань ТЕБ та НС 14:17
7 листопада 2025 року відбулося засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.