Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 17 січня, 23:50:37

В лікарню потрапила 64-річна жінка м. Чернігова, яка напередодні поласувала вареними сморчками

28.04.2020   11:03Агенцiя

Сморчки - умовно-їстівні гриби, які можна вживати в їжу тільки після попередньої обробки.

ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України» повідомляє про випадок отруєння дикорослими грибами: в лікарню потрапила 64 - річна жінка м. Чернігова, яка напередодні поласувала вареними сморчками.

Також треба зазначити, що гриби мають властивості вбирати з землі весь спектр отруйних речовин, таких як ртуть, свинець, цинк, миш'як та ін. Їх вживання іноді закінчується трагічно - грибними отруєннями, а деколи й призводить до смерті людини. Основні причини отруєнь грибами :

• відсутність або недостатнє знання їстівних і отруйних грибів,

• хибні думки і забобони щодо визначення отруйності грибів,

• недбалість при збиранні і заготівлі, неправильне приготування.

Щоб не отруїтися дикорослими грибами радимо:

• відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині,

• не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.

Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково пам'ятайте наступне:

• Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.
• Остерігайтеся пластинчатих грибів.
• Не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
• Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини.
• Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
• Не вживайте сирих грибів.
• Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин.
• Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
• Гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним.
• Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки - вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.

ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України» нагадує, що в минулому році дикорослими грибами отруїлося 4 осіб.

Останні новини Чернігівщини

Водохреща: традиції та прикмети

Водохреща: традиції та прикмети 15:51

Розповідаємо про традиції святкування Водохреща, та, як правильно до нього підготуватися. Які існують прикмети на Водохреща й чому люди занурюються в цей день у льодяну воду.

Другий Святвечір або “Голодна кутя”: історія свята, заборони та традиції

Другий Святвечір або “Голодна кутя”: історія свята, заборони та традиції 15:42

Другий Святий вечір – це надвечір’я перед завершальним святом різдвяно-новорічного циклу — Водохрещем.

Смачні рецепти вихідного дня: як приготувати квасолевий суп

Смачні рецепти вихідного дня: як приготувати квасолевий суп 15:28

Варіації такої страви є в різних кухнях світу. Але всі супи, що передбачають використання квасолі, мають щось спільне. Вони смачні, ситні та цілком можуть замінити повноцінний обід із першої та другої страви.

Гороскоп на наступний тиждень 18-23 січня 2021 року

Гороскоп на наступний тиждень 18-23 січня 2021 року 15:08

19 січня Сонце переходить у знак Водолія. Уран, управитель цього знаку, з 18 січня виходить з ретро-фази і перебуває у прямолінійному русі.