Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 вересня, 21:02:18

В лікарню потрапила 64-річна жінка м. Чернігова, яка напередодні поласувала вареними сморчками

28.04.2020   11:03Агенцiя

Сморчки - умовно-їстівні гриби, які можна вживати в їжу тільки після попередньої обробки.

ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України» повідомляє про випадок отруєння дикорослими грибами: в лікарню потрапила 64 - річна жінка м. Чернігова, яка напередодні поласувала вареними сморчками.

Також треба зазначити, що гриби мають властивості вбирати з землі весь спектр отруйних речовин, таких як ртуть, свинець, цинк, миш'як та ін. Їх вживання іноді закінчується трагічно - грибними отруєннями, а деколи й призводить до смерті людини. Основні причини отруєнь грибами :

• відсутність або недостатнє знання їстівних і отруйних грибів,

• хибні думки і забобони щодо визначення отруйності грибів,

• недбалість при збиранні і заготівлі, неправильне приготування.

Щоб не отруїтися дикорослими грибами радимо:

• відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині,

• не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.

Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково пам'ятайте наступне:

• Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.
• Остерігайтеся пластинчатих грибів.
• Не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
• Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини.
• Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
• Не вживайте сирих грибів.
• Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин.
• Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
• Гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним.
• Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки - вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.

ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України» нагадує, що в минулому році дикорослими грибами отруїлося 4 осіб.

Останні новини Чернігівщини

08:23

Прокуратура повертає у власність громади гідроспоруди на Коропщині

Прокуратура повертає у власність громади гідроспоруди на Коропщині 08:19

З метою захисту інтересів територіальної громади, прокуратура звернулася до суду з заявами про передачу чотирьох гідротехнічних споруд, площею понад 20 тис. м2, у комунальну власність.

Чернігівська обласна дитяча лікарня отримала сучасний ультразвуковий сканер від благодійників 08:16

Завдяки Благодійній організації La Chaine de l'Espoir Чернігівська обласна дитяча лікарня поповнилась сучасним ультразвуковим сканером експертного класу з кардіонахилом.

Продовжила справу загиблого чоловіка: до лав поліції Чернігівщини доєдналася дружина Героя-захисника Чернігова Дарина Христенок 08:13

Начальник поліції Чернігівщини Іван Іщенко привітав у лавах поліції Чернігівщини Дарину Христенок, дружину полеглого Героя Олексія Христенка, який загинув у 2022 році під час оборони Чернігова від російських загарбників.

Бронза світового рівня: Данило Жасан — призер чемпіонату світу з боксу-2025 у Ліверпулі 08:10

З 4 по 14 вересня у місті Ліверпуль (Велика Британія) проходить чемпіонат світу з боксу World Boxing Championship 2025, який об’єднав 540 найсильніших спортсменів із 66 країн світу.