Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 04:40:39

Працюємо над вирішенням проблем деревообробної галузі області, щоб вийти на нові якісні показники - Олександр Савченко

16.04.2020   11:18Агенцiя

Робочу зустріч з представниками лісогосподарських та деревообробних підприємств області провів заступник голови Чернігівської ОДА Олександр Савченко. Її мета — обговорити існуючі проблеми та окреслити шляхи подальшого розвитку галузі.

На переконання голови асоціації лісозаготівельних та деревообробних підприємств Чернігівської області «ЧЕРНІГІВЛІСДЕРЕВПРОМ» Валерія Лозицького, лісівників та деревообробників слід розглядати не окремо, а єдиним кластером, в якому всі учасники взаємопов’язані.

Серед найактуальніших питань він назвав неефективну цінову політику та відсутність механізму забезпечення сировиною деревообробних підприємств. Ці питання можуть бути врегульовані законом про ринок деревини, якого досі ще немає. Відтак, і деревообробний бізнес практично не розвивається, а ті підприємства, що працюють, в основному, займаються первинною обробкою деревини.

Загалом політика у цьому напрямі має бути виваженою і враховувати інтереси державних та приватних підприємств, переконані учасники заходу.

Необхідно вирішити і питання рентної плати. В ідеалі вона мала б бути гнучкою: більшою, якщо є попит на товар, і в разі його відсутності — меншою. Це особливо актуально в сьогоднішніх умовах дії карантинних заходів, коли більшість підприємств не працюють, а податки ніхто не відміняв. Якщо рентну плату можна змінити винятково через зміни у Податковому кодексі, то податок на лісові землі — місцевого значення, який можна мінізувати на конкретній території.

— Лісова галузь спільно з деревообробною займала і продовжує займати одну з ключових позицій в економіці Чернігівської області. У цій сфері зайняті понад 12 тисяч осіб, які працюють не тільки на внутрішнього, а й на закордонного споживача. Експорт деревини та виробів з неї минулого року склав близько 7% від загального експорту товарів області. Тому, зважаючи на озвучені сьогодні проблеми, облдержадміністрація не стоятиме осторонь і сприятиме найоптимальнішому їх вирішенню. Пропозиції кожного врахуються при підготовці відповідних звернень до Кабінету Міністрів України, що будуть надіслані вже найближчим часом, — зазначив Олександр Савченко..

Варто зазначити, що на період карантину внесено зміни до Податкового кодексу та інших нормативно-правових актів. Так, на цей час не нараховується та не сплачується плата за землю, встановлено мораторій на проведення перевірок тощо.

Читати також: Що змінилось в українському законодавстві для підтримки платників податків на час дії карантинних заходів

Крім того, держава надає допомогу у відшкодуванні заробітної плати на період призупинення виробництва/діяльності під час карантину. З цього питання роботодавець може звернутися за центру зайнятості за місцем реєстрації платника податку. Часткове відшкодування заробітної плати працівникам складатиме дві третини тарифної ставки (окладу) і не може перевищувати мінімальної зарплати.

Довідково. Оброблення деревини та виготовлення виробів з неї є важливою та перспективною підгалуззю переробної промисловості Чернігівщини. Вона включає в себе понад 50 підприємств (без фізичних осіб), де зайнято майже дві тисячі осіб.

За 2019 рік індекс промислової продукції на підприємствах з оброблення деревини та виготовлення виробів з неї зріс на 13,3%. Минулого року Чернігівська область експортувала деревини та виробів з деревини майже на 56 мільйонів доларів США до Китаю, Туреччини, Індії, Німеччини, Тайваню, Польщі.

Серед регіонів області за кількістю підприємств з оброблення деревини та виготовлення виробів з неї лідирує Корюківський район.
 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини