Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 11:03:52

Функціонування медичних закладів області в нових умовах фінансування

11.04.2020   10:30Агенцiя

На цю тему в обласній раді говорили представники влади та професійної медичної спільноти Чернігівщини.

Як відомо, з 1 квітня 2020 року медичні заклади, що надають спеціалізовану медичну допомогу, перейшли на нову модель фінансування: від утримання закладів до закупівлі послуг Національною службою здоров'я України згідно з укладеними договорами. Однак не всі медичні установи зможуть перейти на договірні відносини з Національною службою здоров'я України, адже пакетом медичних гарантій не передбачено оплату послуг, котрі надаються окремими обласними медичними установами.

Тому основною метою наради було визначення фахового бачення існуючих проблем та напрацювання пропозицій для вироблення оптимальної моделі функціонування медичної галузі з урахуванням специфіки регіону.

Нарада проходила під керівництвом заступника голови обласної ради Арсена Дідура. Участь в обговоренні також узяли директор Департаменту фінансів ОДА Валерій Дудко, начальник управління охорони здоров'я ОДА Петро Гармаш, депутат обласної ради, голова постійної комісії з питань охорони здоров'я, соціального захисту населення та у справах учасників АТО Микола Дейкун, депутат обласної ради Іван Якуб, голова Чернігівського обкому профспілки працівників охорони здоров'я України Павло Потапко та представники медичних закладів області.

У ході наради присутні окреслили ряд проблемних питань, які виникають в ході реформування закладів охорони здоров'я. Серед основних – повна відсутність фінансування комунальних послуг, харчування та так званих «готельних послуг», недостатнє фінансування заробітної плати та дефіцит кадрів, невизначеність джерел утримання таких установ, як дитячі санаторії, лікувально-фізкультурні диспансери і медико-генетичні консультації, необґрунтовано низькі тарифи на надання психіатричної та фтизіатричної допомоги та відсутність стаціонарного лікування за цими напрямами.

Підбиваючи підсумки наради, Арсен Дідур зазначив, що зміни в системі охорони здоров'я тривають і вони незворотні. Те, наскільки швидко увійдуть у реформу та надаватимуть якісні послуги пацієнтам спеціалізовані заклади, залежить від місцевої влади, завдання якої, зокрема, зробити лікарні привабливими і для пацієнтів, і для медиків. Наразі запропоновано створити робочу групу для опрацювання пропозицій, підготовки відповідних звернень та розробки відповідних рекомендацій.

Наступну зустріч заплановано провести за два тижні для подальшої роботи над визначенням шляхів оптимізації надання послуг у сфері охорони здоров'я регіону.

Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини